Cele mai eficiente plante în combaterea infertilităţii. Remedii naturiste care sporesc şansele de instalare a sarcinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Chiar dacă nu s-au realizat studii amănunţite, statisticile arată că o serie de plante au un efect pozitiv asupra funcţiilor reproducătoare umane. Este vorba de plante care stimulează activitatea ovarelor şi producerea de ovule, menţin sănătatea tractului genital, îmbunataăţesc fluxul sanguin al zonei pelviene şi tonifică uterul.

Printre cele mai la îndemână plante medicinale recunoscute pentru creşterea fertilităţii se numară brânca ursului, urzica, seminţele de in, ciuboţica cucului (primula) coada şoricelului, ginseng şi fructul castităţii.

Brânca ursului cel mai eficient remediu naturist în infertilitate

Potrivit specialiştilor în fitoterapie, brânca ursului reprezintă un excelent stimulent hormonal şi tonic sexual, remediile cu această plantă fiind inadicate atât femeilor, cât şi bărbaţilor. „Planta stimulează activitatea ovarelor şi producerea de ovule, reglează ciclul menstrual, ajută la relaxarea mucoaselor uterine, are rol de lubrifiere şi, în plus, tratează frigiditatea”, explică fitoterapeutul Elena Badea.

În cazul bărbaţilor, tratamentul cu tinctura de brânca ursului are efecte benefice în diverse probleme sexuale.

„Tinctura de brânca ursului tratează şi astenospermia. Substanţele sale active au rol afrodisiac, mărind fluxul de sânge de la nivelul aparatului genital. Acelaşi produs tratează, pe lângă problemele de sterilitate, şi impotenţa, agenţii săi activi simulând glandele endocrine, sistemul nervos şi aparatul cardiovascular”, mai spune cunoscutul fitoterapeut.

Acelaşi preparat este recomandat de fitoterapeuţi şi ca adjuvant şi în cazul unor boli venerice precum gonoree şi sifilis.

„Se recomandă câte o linguriţă de tinctură de brânca ursului de trei-patru ori pe zi, dizolvată în jumătate de pahar cu apă. Tinctura se găseşte direct preparată în farmacii şi în magazinele care comercializează produse medicinale, indicată fiind tinctura din seminţe şi flori de brânca ursului, mai eficientă decât cea obţinută din rădăcinile plantei. Se poate însă prepara şi acasă: frunzele şi tulpinile de brânca ursului se mărunţesc, se pun într-un recipient, iar peste ele se adaugă alcool rafinat. După două săptămâni de macerare, tinctura este gata”, explică Elena Badea.

Specialistul avertizează că acest produs este contraindicat femeilor însărcinate şi bărbaţilor cu afecţiuni ale prostatei.

Seminţe de in îmbunătăţesc funcţiile uterine

Seminţele de in sunt şi ele un aliat puternic în lupta cu infertilitatea întrucât conţin o substanţă cu efecte similare estrogenului, care se găseşte natural în organism. „Datorită acestei substanţe, se stabilizarză şi echilibrează raportul estrogen - progesteron din corp, ceea ce duce la reglarea ciclului menstrual, îmbunătăţirea funcţiilor uterine, combaterea endometriozei, ameliorarea sindromului premenstrual şi, desigur, tratarea infertilităţii”, explică fitoterapeutul.

În cazul bărbaţilor, consumul de seminţe de in asigură o calitate mai bună a lichidului seminal.

„Cele mai bune rezultate se obţin atunci când seminţele de in sunt consumate sub formă de făină sau ulei, acest din urmă produs putând fi folosit în alimentaţia zilnică, fără a depăşi 5 linguri pe zi, exesul cauzând reacţii secundare printre care şi blocajul intestinal. Seminţele de în pot fi însă consumate şi ca atare”, explică Elena Badea.

Atenţie! Seminţele de in sunt contraindicate în cazurile de cancer ovarian, mamar sau uterin, iar în timpul sarcinii si alaptării se recomandă prudenţă, produsul urmând a fi administrat doar la indicaţiile medicului.

Ciuboţica cucului reface echilibrul hormonal

„Uleiul din ciuboţica cucului este şi el un remediu împotriva infertilităţii. Preparatul sporeşte şansele de a concepe copii datorită efectului de modificare şi menţinere a mucusului cervical în favoarea ovulatiei. Substanţele active ale plantei refac echilibrul hormonal al femeilor, fiind posibil un calcul mai uşor al perioada ovulatiei”, explică fitoterapeutul Elena Badea.

Uleiul de ciuboţica cucului se administreză în primele două săptămâni ale ciclului menstrual, însă cu prudenţă, potrivit indicaţiilor din prospect, şi doar la sfatul unui medic.

Trebuie precizat că produsul nu este recomandat femeilor însărcinate şi persoanelor care fac tratamente anticoagulante şi nici persoanelor alergice la aspirină: în schimb este indicat femeilor care alăptează, datorită efectului de stimulare a lactaţiei, însă şi în acet caz la recomandarea unui medic.

Urzica elimină estrogenului în exces

Datorită compoziţiei bogate în minerale, urzica stimulează sistemul hormonal şi creează condiţiile favorabile instalării sarcinii. „Efectele sunt de ameliorare a sindromului premenstrual şi de reglare a ciclurilor menstruale (mai ales în în cazurile de sângerare abundentă), de îmbunătăţire a fluxului sanguin al zonei pelviene, de eliminare a estrogenului în exces, de tonificare a uterului şi, în general, de pregătire a organismului pentru perioada sarcinii”, explică Elena Badea.

Indicată este infuzia din seminţe de urzică: două linguriţe la o cană cu apă, recomandat fiind consumul a trei căni pe zi. Eficient este şi ceaiul de frunze de urzică, caz în care este suficient doar consumul unei singure căni de preparat pe zi.

Este necesar ca tratamentele cu urzică pentru creşterea ferilităţii să înceapă cu cel puţin 90 de zile înainte de a decide concepţia copilului” precizează Elena Badea.

Atenţie, cele două preparate au efect purgativ puternic, iar consumul lor peste doza recomandată poate provoca un dezechilibru electrolitic, aşa că înainte de a începe cura, cel mai bine este să vă adresaţi unui specialist. În plus, avertizează fitoterapeutul, cele două preparate sunt contraindicate femeilor în perioada lăuziei.

Coada şoricelului facilitează ovulaţia

Recunoscută pentru efectele benefice asupra organelor genitale feminine, coada şoricelului intră, de asemenea, în categoria plantelor care ajută la creşterea ferilităţii. „Coada şoricelului reglează ciclul menstrual, facilitează ovulaţia, previne infecţiile la nivelul vaginului datorită substanţelor antiseptice ce împiedică răspândirea candidei vaginale şi care reduc inflamaţiile şi care, de asemenea, grăbesc vindecarea leziunilor cauzarte de infecţie. Este indicată în prevenirea şi combaterea candidozelor de intensitate mică şi medie şi pentru îmbunătăţirea fertilităţii”, spune Elena Badea.

Recomandat este consumul unei căni de ceai de coada şoricelului, dimineaţa, pe stomacul gol, dar şi băi calde. „O mâna de plantă şi se infuzează în cca .doi litri de apă, după care se lasă la răcit până când temperatura scade la un nivel suportabil, urmând ase folosi pentru spălături în zona genitală, o dată pe zi”, recomandă Elena Badea.

Atenţie, ceaiul de coada-şoricelului este contraindicat femeilor însărcinate!

Ginsengul creşte potenţa

„O plantă recunoscută pentru influenţa benefică pe care o are asupra sănătăţii sexuale a bărbaţilor este ginsengul, al cărui consum are ca efect creşterea numărului de spermatozoizi, creşterea potenţei, în general, fiind un remediu demonstrat în cazul diverselor disfuncţii sexual”, spune Elena Badea.

Se foloseşte sub formă de tinctură, obţinută din rădăcini de ginseng macerate în alcool, preparat considerat un excelent tonic sexual. Curele durează trei săptămâni.

Atenţíe însă, produsele pe bază de ginseng nu se recomandă pacienţilor cu boli inflamatorii acute şi nici persoanelor care suferă de depresie sau anxietate! În plus, este bine de ştiut că nu se administrează în amestec cu cafea sau cu băuturi cofeinizate şi nici cu alcool.

Uleiul de cătină relansează activitatea glandelor sexuale

„Uleiul obţinut din această plantă este cea mai bogată substanţă naturală în vitamina E (vitamina tinereţii şi a fertilităţii). Un tratament de până la trei luni cu cu ulei de cătină favorizând relansarea activităţii glandelor sexuale şi revigorarea organismului”, mai spune fitoterapeutul.

De reţinut, avertizează specialistul, că produsele obţinute din aceste plante trebuie administrate doar conform indicaţiilor medicului sau ale unei persoane specializate în medicină naturistă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite