Cataplasme după reţete vechi de sute de ani. Din ce buruiană se face leacul folosit de străbunici pentru arsuri ale piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vetricea, una dintre plantele exploatate de-a lungul a sute de ani, era folosită de străbunicii noştri sub forma cataplasmelor, pentru tratarea diveselor probleme ale pielii. Proprietăţile sale terapeutice au fost confirmate de cercetări recente, chiar dacă în zilele noastre planta este mai puţin folosită.

Planta, care creşte spontan pe lângă drumuri, căi ferate şi garduri, este adesea chiar cultivată, dar nu neapărat  pentru virtuţile tămăduitoare, cât pentru frunzişul său ornamental şi pentru bucheţelele sub forma clusterilor de flori galbene.

Este bine de ştiut că planta poate fi utilă ca remediu pentru diferite afecţiuni, atât în uz intern (sub forma ceaiurilor, care încă se mai găsesc în farmacii), cât şi în uz extern, o modalitate de folosire din ce în ce mai rară, la care străbubicii noştri apelau adesea pentru arsuri ale pielii, luxaţii şi chiar scabie.

"Pentru tratarea arsurilor de pe piele, se zdrobesc câteva tulpini înflorite, proaspete, şi se pun pe porţiunea de trgument afectată. Este un tratament cu puternice efecte antiinflamatoare şi cicatrizante. În caz de  scabie, pentru pregătirea cataplasmei, avem nevoie de trei tulpini înflorite se zdrobesc cu un ciocan pe o planşetă de lemn, iar apoi se pun imediat pe porţiunea de piele afectată, unde se ţin vreme de patru ore. Tratamentul se face zilnic de una-două ori pe zi, până la vindecare", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro. 

La fel se procedeaă şi în cazul entorselor şi luxaţiilor "Se aplică direct pe locul afectat câteva tulpini proaspete, după procedura descrisă anterior, se fixează cu un bandaj şi se ţin câteva ore", mai spune Elena Badea.

În toate cele trei cazuri tratamentul astfel administrat accelerează vindecarea ţesuturilor lezate, favorizează retragerea rapidă a umflăturilor şi recuperarea accelerată a funcţiilor articulaţiei afectate.

Un altfel de plasture

Tot în uz extern, planta era folosită  pe vremuri sub formă de plasture. Iată modul de pregătire:

"Se amestecă două linguri de vetrice mărunţită cu miezul proaspăt de la patru felii de pâine şi cu vin sau oţet, până când se formează un fel de aluat. Acest aluat se aplică pe zona afectată, după care se acoperă şi se lasă vreme de patru ore. Este util în caz de luxaţii, reumatism şi nevralgii", mai spune specialistul, care însă recomandă consultarea unui medic înainte de a aplela la tratamentele cu plante medicinale. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite