Carne expirată la o cantină şcolară din Piteşti şi mâncare preparată fără autorizaţie sanitară la o cantină din Câmpulung
0Carnea din stocul cantinei DJTS a şcolii Ion Minulescu Piteşti, ce urma să fie preparată ca hrană copiilor, era expirată. Pericolul a fost depistat de echipele mixte de control ale DSP, DSVSA, ITM, PC şi ISJ, care au luat la verificat cantinele de pe lângă şcolile din Argeş. Inspectorii au dat zeci de amenzi şi au mai suspendat activitatea unei unităţi din Câmpulung care prepara mâncare pentru elevi fără să deţină vreo autorizaţie sanitară.
După valul de toxiinfectii de la şcoala generală nr. 16 I.L. Caragiale din Piteşti a cărei cantină, ce funcţiona în cadrul sistemului "step by step" a băgat în spital peste 40 de copii şi a cărei activitate a fost suspendată după depistarea unor probleme grave de igienă şi funcţionare, alte nereguli grave au fost identificate la Câmpulung. De data aceasta, la cantina unui after school care funcţiona fără autorizaţie sanitară. Neregulile au fost identificate, de data aceasta, cu puţin timp înainte de a asista la un nou val de îmbolnăviri.
“Unitatea de îngrijire copii S.C. ABC Elefantul Cici Club şi After School S.R.L. Câmpulung, unitate cu cantină proprie a fost găsită fără autorizaţie de funcţionare sanitară, fără circuit funcţional, şi fără personal medical în unitate. Activitatea a fost suspendată, aşa cum s-a întâmplat şi la Şcoala generală nr. 16 I.L. Caragiale din Piteşti, acolo unde am depistat nereguli grave după valul de toxiinfecţii alimentare de la începutul lunii“, a anunţat prefectul de Argeş, Cristian Soare.
Carne expirată pentru mâncarea copiilor
Şi elevii care iau masa la Cantina Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport de la Şcoala Ion Minulescu din Piteşti au fost la un pas de a ajunge în spital. Inspectorii au scos din circuit un stoc de carne expirată din care urma să fie preparată hrana copiilor.
“La cantină DJTS de la Şcoala Ion Minulescu Piteşti au fost găsite produse din carne cu termenul de valabilitate expirat. Acestea au fost retrase de la consum”, spune prefectul.
Cantinele de pe lângă şcolile din Argeş, bombe cu ceas
Cantina de la Şcoala Ion Minulescu a fost, deocamdată, doar amendată. La fel s-a întâmplat cu multe dintre cele 40 de unităţi controlate zilele trecute de echipe mixte ale DSP, DSVSA, ITM, PC şi ISJ Argeş (şcoli, grădiniţe, cantine, centre de zi, licee, firme de catering). Au fost aplicate 19 amenzi în valoare de cca. 65.000 lei şi s-au dat 33 de sancţiuni contravenţionale cu avertisment.
“La untăţile în care s-au aplicat sancţiuni s-a constatat că nu se efectuează triajul personalului (5 cazuri), că nu se păstrează probele alimentare din meniurile servite (6 cazuri), că masa se serveşte în sala de clasă, neexistând o sală de mese (4 cazuri), că în autorizaţia sanitară de funcţionare nu este menţionat obiectul de activitate (3 cazuri), că nu se calculează necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive (4 cazuri), că nu se avizează meniul de către un cadru medical (5 cazuri), că nu se oferă informaţii cu privire la cantitatea netă, alimentele servite, nu se indică alergenii (9 cazuri), că lipsesc procedurilor operaţionale pentru cadrele didactice care desfăşoară activitatea de verificare a servirii mesei (9 cazuri), că nu se face dovada realizării dezinfectiei, dezinsecţiei şi deratizării (4 cazuri)”, spune prefectul Cristian Soare.
Improvizaţii pe seama sănătăţii elevilor
La o cantină lipseau analizele coprobacteriologice şi coproparazitologice pentru personalul care serveşte masa, iar la o alta, inspectorii au constat că personalul de deservire nu are cursuri de igienă. La o altă unitate, transportul hranei la unitatea de învăţământ se făcea necorespunzător, iar exemplele pot continua.
“Vorbim de o serie de de deficienţe la nivelul acestor entităţi, cu precădere în zona acestor agenţi economici care prestează activităţi de catering. Am constatat faptul că odată cu introducerea în şcoli a programelor de învăţământ alternativ, managementul acestora nu a fost pregătit pentru a oferi condiţii propice pentru asigurarea activităţilor de servire a mesei, apelându-se în majoritatea cazurilor la soluţii improvizate”, mai spune prefectul de Argeş.
Controalele vor continua în zilele următoare la toate cele 100 de unităţi (şcoli, grădiniţe, centre de zi, firme de catering) din judeţ. După finalizarea acestor controale va fi făcută o analiză cu privire la organizarea şi servirea mesei în cadrul programelor de învăţământ alternativ, punctual, pentru fiecare şcoală în parte.