Avantajele unei relaţii la distanţă: paradoxal, comunicarea este mai intensă şi mai frecventă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Se spune că „ochii care nu se văd se uită“, un proverb demonstrat de statistici, însă la fel de adevărat este şi faptul că, de multe ori, distanţa fizică dintre parteneri potenţează intensitatea sentimentelor, emoţiile lor fiind mult mai puternice decât într-o convieţuire sub acelaşi acoperiş, în care s-a instalat rutina.

Este aproape general acceptată ideea potrivit căreia relaţiile la distanţă sunt sortite eşecului. Cel mai bun exemplu este cel al legăturilor stabilite în mediul online, în care relaţia se construieşte pe mirajul dat de profilul virtual al celuilalt, legături care, cel mai adesea, se încheie cu dezamăgirea primei întâlniri reale, când cel îndrăgostit descoperă că persoana din spatele imaginii care l-a fascinat e cu totul alta decât varianta virtuală. Vestea bună, care vine de la psihologi, este că şi în aceste cazuri lucrurile pot funcţiona frumos, iar dragostea poate fi una cu adevărat reală.

“Dacă relaţia online este validată în spaţiul fizic, atunci relaţia la distanţă poate fi una benefică. Fără o validare în relaţie directă, partenerii vor cunoaşte doar anumite laturi ale celuilalt, cele cosmetizate şi frumos ambalate de către acesta şi inevitabil, mai devreme sau mai târziu va apărea dezamăgirea. Dacă cei doi nu cad pradă tentaţiei de a se prezenta într-un mod ideal şi upgradat, mult diferit de realitate, şansele de a dezvolta şi menţine o legătură cu satisfacţii reale sunt mai mari, chiar şi când vorbim de o relaţie la distanţă”, explică pentru ”Adevărul”, psihologul Ionuţ Ghiugan.

Şi dacă ne referim la relaţii în care partenerii sunt forţaţi de conjuncturi economice sau sociale să stea departe fizic unul de celălalt, prejudecata eşecului asociat distanţei poate fi sucombată, dacă cei doi încearcă să ia partea plină a paharului şi să vadă înaintea dezavantajului dat de geografie, avantajul dat, de exemplu, de eliminarea din peisaj a rutinei. 

Un studiu realizat de Queen's University Belfastarată că partenerii necăsătoriţi care nu locuiesc împreună comunică mai bine decât cei care vieţuiesc sub acelaşi acoperiş şi că au satisfacţii mai mari decât aceştia din urmă.

“Avantajele vin din intensitatea comunicării şi frecvenţa, paradoxal, mai mare cu care se face această comunicare – de câteva ori pe zi – stimulate de nevoia de a compensa distanţa dintre cei doi”, mai spune psihologul Ionuţ Ghiugan.

Absenţa monotoniei şi lipsa controlului, două dintre avantaje

Dacă partenerii trec de frustrarea distanţei, depărtarea fizică poate deveni provocatoare, pentru că stimulează dorinţa şi hrăneşte pasiunea şi fantezia. Absenţa rutinei este benefică membrilor cuplului, demonstrat fiind faptul că monotonia, intrarea într-o linie dreaptă şi automată nu ne stimulează în niciun fel.  

“Lipsa barierelor cotidiene date de activităţile casnice poate fi un avantaj al relaţiei la distanţă, iar libertatea şi absenţa controlului sunt alte două dintre beneficiile cele mai apreciate în cazul unei relaţii la distanţă“, mai spune specialistul.

Relaţia la distanţă are şi avantajul de a le da partenerilor posibilitatea de a petrece mai mult timp cu prietenii, de a-şi menţie identitatea şi pasiunile proprii, care tind să fie neglijate atunci când partenerii petrec foarte mult timp împreună. Şi, nu în ultimul rând, distanţa are avantajul de a face mai puternică dorinţa, pentru că există tendinţa de a tânji după lucrurile pe care nu le avem sau nu le putem obţine uşor şi, spun specialiştii, cu cât aşteptarea revederii este mai mare, cu atât partenerii savurază mai intens întâlnirile.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite