Atmosferă medievală şi reţete culinare de pe vremea lui Vlad Ţepeş la Dracula Fest. Care e legătura lui Ţepeş cu Argeşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Poenari a fost ultimul refugiu al lui Ţepeş înainte de a pleca în Transilvania FOTO: Denis Grigorescu
Cetatea Poenari a fost ultimul refugiu al lui Ţepeş înainte de a pleca în Transilvania FOTO: Denis Grigorescu

Sâmbătă 11 august, de la ora 14.00, în zona de Camping Dracula, aflată lângă Cetatea Poenari, mii de turişti din ţară şi de peste hotare sunt aşteptaţi la a X-a ediţie a Dracula Fest, un eveniment special la care cei prezenţi vor putea redescoperi atmosfera medievală şi mâncăruri tradiţionale de pe vremea lui Vlad Ţepeş.

Toată lumea este invitată să participe la ”Ospăţul Voievodului”, să deguste mâncărurile tradiţionale la tuci şi bulzul arefean, aşa cum era făcut şi pe vremea lui Ţepeş Vodă.

Voia bună va fi asigurată de orchestra ”Doina Argeşului” - dirijor Virgil Iordache, care acompaniază soliştii George Nedelea, Valentin Grigorescu, Ion Nicu (Toni), Veronica Dinu, Bogdan Oncioiu şi Graţian Bădescu, de la Centrul Cultural Judeţean Argeş, precum şi de grupul de solzari ”Muntişor” Arefu coordonat de prof. Cezar Bădescu.

Cei ce doresc să retrăiască legendele lui Vlad Ţepeş şi să calce pe urmele sale în Cuibul Vulturului Alb, aşa cum era supranumită cetatea Poenari, o pot face, în grup organizat, de la ora 15.00.

Accesul la cetatea Poenari se face în siguranţă, la acest lucru veghind jandarmii montani, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, ai Direcţiei Silvice Argeş şi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Argeş.

Sus, după ce au parcurs cele 1.480 de trepte, însuşi domnitorul şi boierii săi îi vor aştepta pe cei care se încumetă să urce la cetate, însă nu ca să îi tragă în ţeapă sau să le taie capetele, ci doar ca să se fotografieze împreună.

Cum a fost ridicată cetatea lui Vlad Ţepeş

dracula fest

Construită în secolul al XIV-lea pe vremea lui Negru Vodă şi având iniţial doar un turn, Cetatea Poenari a fost extinsă în vremea lui Vlad Ţepeş, fiind reşedinţa secundară a acestuia. Cetatea Poenari, aflată în prezent la doar câţiva kilometri de Barajul Vidraru, a fost construită ca post de fortăreaţă contra otomanilor.

”În tradiţia locului este cetatea lui Negru Vodă şi mai apoi cetatea lui Vlad Ţepeş, însă în acte a fost trecută Cetatea Poenari. Ca şi particularităţi, sunt două structuri diferite. Este vorba de turnul donjon, cu o arhitectură de secolele XI şi XII. Restul cetăţii este ca model de secolul al XV-lea, nu avem nicio îndoială. Se pare că în timpul marelui cutremur de la 1446 cetatea a fost afectată şi din acest motiv a trebuit ca Vlad Ţepeş să refacă cetatea. Ţepeş a şi extins cetatea foarte mult. A fost extrem de greu lucrul la cetate”, spune istoricul Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş. În „Letopiseţul Cantacuzinesc” se spune ca cetatea a fost extinsă şi consolidată din porunca lui Vlad Tepeş care, dorind să pedepseasca pe boieri: „pe toţi i-a dus la Poenari şi au lucrat la cetate pâna li s-au spart hainele dupre ei”.

Cetatea Poenari a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind construită ca post de fortăreaţă contra otomanilor. Cetatea a fost ultimul refugiu al domnitorului inainte de a pleca in Transilvania.

Concurs de ciclism Dracula Bike

Tot sâmbătă, 11 august, la Arefu – Vidraru vor avea loc două evenimente devenite deja tradiţie, în cadrul ”Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului” – ”Dracula Fest” – ediţia a X-a şi concursul de ciclism montan ”Dracula Bike” – ediţia a IX-a.

Concursul de ciclism montan “Dracula Bike” reuneşte an de an amatorii de munte şi sport, pentru aceştia Salvamont Argeş organizând această competiţie pentru toate vârstele, de nivel mediu, distanţa totală a traseului fiind de 18 km, cu o altitudine totală cumulată de 390 metri.

Înscrierea se va face pe baza unei fişe prin care concurentul se angajează să participe pe proprie răspundere. Înscrierile se pot face la tel. 0248/224.488 sau e-mail salvamontarges@yahoo.com, ori la start, începând cu ora 10.00, în ziua concursului, până la ora 11:45.

Startul se va da la ora 12.00, din punctul Călugăriţa. Acesta se află la 3 km distanţă de barajul Vidraru, pe firul către Cumpăna (drumul neasfaltat). De aici se vor parcurge 9 km până la baza urcării în Curmătura Runcurelei, unde va fi un post de control la care se vor valida foile de concurs, după care concurenţii vor veni înapoi, spre sosire, urmând acelaşi parcurs.

Portul căştii va fi obligatoriu, minorii vor avea acordul părinţilor scris, ori părinţii vor fi prezenţi la start pentru a semna cererea de participare la concurs. Clasamentul va fi general, în ordinea sosirii.

Nu se va percepe taxa de participare. Startul se va da la ora 12.00, iar toţi participanţii vor primi ca premiu câte un tricou de ciclism şi o diplomă de participare. De asemenea, vor fi şi premii surpriză.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite