A mai rămas doar un pas până la declararea Pădurii Trivale drept Rezervaţie Naturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituirea regimului de arie protejată şi declararea Pădurii Trivale drept rezervaţie naturală va duce la stoparea construirii de vile în locul copacilor
Instituirea regimului de arie protejată şi declararea Pădurii Trivale drept rezervaţie naturală va duce la stoparea construirii de vile în locul copacilor

Proiectul privind instituirea regimului de arie protejată şi declararea Pădurii Trivale drept rezervaţie naturală, iniţiat după ce autorităţile judeţene au făcut lobby în acest sens pe lângă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Cristiana Paşca Palmer, s-ar putea concretiza până la sfârşitul acestei luni.

 „Proiectul a fost analizat, aşa încât acesta a trecut de circuitul de avizare la celelalte ministere. Este postat pentru consultare publică pe site-ul ministerului. Aşteptăm ca proiectul de HG împreună cu Nota de fundamentare să fie prezentate pentru aprobare în şedinţă de guvern. Sperăm ca săptămâna aceasta hotărârea de guvern să fie adoptată, aşa cum a fost dorită şi susţinută atât de Instituţia Prefectului, cât şi de Consiliul Judeţean Argeş”, a declarat subprefectul Emilian Dragnea.

Dacă Păduea Trivale va deveni arie protejată, perimetrul va deveni unul foarte restrictiv pentru activităţile economice sau de altă natură în această zonă.

 „Arie protejată înseamnă că oricine are solicitare şi este proprietar pe acele terenuri şi vrea să desfăşoare diverse activităţi sau să ridice diverse construcţii are nevoie de avize în plus faţă de ce există până acum. Nu este vorba doar de pădurea-parc, ci de întreaga pădure, inclusiv zona privată”, explică subprefectul Emilian Dragnea.

Din punct de vedere ecologic, acest demers înseamnă stoparea construirii de vile în locul copacilor, fenomen ce ameninţă zeci de specii de păsări din zonă printre care muscarul gulerat, ciocârlia de pădure, pitulicea sfârâitoare, ghionoaia sură, ciocănitoarea de grădină, ciocănitoare de stejar, huhurezul mic, cojoaica cu degete scurte sau ciuful de pădure.

Reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române au atras atenţia de mai multe ori în acest an asupra acestui “patrimoniu” care s-ar putea pierde dacă nu se  va trece la protejarea lui. La fel se va întâmpla şi cu flora acestui areal, iarr aici vorbim nu doar de stejari şi goruni ci şi de zeci de mici plante rare şi foarte valoroase întâlnite aici.   

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite