Şcolarizarea copiilor într-o altă ţară din UE. Cine beneficiază de sprijin iniţial gratuit pentru facilitarea integrării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii români au, în calitate de cetăţeni ai UE, dreptul de a fi şcolarizaţi în orice ţară din UE (cele 28 de state membre + Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării respective.

Copiii cetăţenilor români au dreptul de a fi plasaţi într-o clasă care corespunde grupului lor de vârstă, la un nivel echivalent celui din ţara de origine, indiferent cât de bine cunosc limba ţării respective.

Dacă părinţii se stabilesc în altă ţară europeană pentru a munci acolo, copiii au dreptul să beneficieze de sprijin iniţial gratuit care să le faciliteze integrarea şi adaptarea la noul sistem şcolar. Acest sprijin include o componentă dedicată învăţării limbii ţării gazdă.

“Cetăţenii europeni care se stabilesc în alt stat membru al UE din motive profesionale au dreptul să ceară pentru copiii lor cursuri de limbă gratuiteîn ţara în care se stabilesc, pentru a-i ajuta să se adapteze la sistemul şcolar”, precizează Comisia Europeană (europa.eu).

Sistemele şcolare din ţările UE pot fi foarte diferite. De exemplu, în unele ţări, elevii trebuie să opteze foarte devreme pentru o formare academică sau profesională.

Din acest motiv nu există un sistem european de recunoaştere automată a certificatelor şcolare. În unele ţări, trebuie să cereţi autorităţilor naţionale să recunoască certificatele copiilor dumneavoastră înainte de a-i putea înscrie într-o instituţie de învăţământ.

Una dintre cele mai frecvente întrevări  pe care şi le pun părinţii  în astfel de situaţii  este  cea referitoare la dovezile  privind nivelul de educaţie al copilului atunci când se stabilesc în altă.

Răspunsul este că depinde de la ţară la ţară, dar, în general, este recomandat să păstraţi actele de studii şi documentele şcolare ale copilului dumneavoastră. 

"Aceste documente îl vor ajuta atunci când va dori să se înscrie la liceu şi la universitate, de exemplu: copii ale tuturor foilor matricole (asiguraţi-vă că aveţi şi originalele, care poartă ştampila şcolii, întrucât este posibil ca noua instituţie de învăţământ să dorească să le consulte); scrisori de recomandare din partea profesorilor şi/sau a directorilor; o listă cu manualele şi o prezentare a cursurilor actuale, pentru a-l ajuta pe noul profesor să determine nivelul de şcolarizare al copilului; rezultatele testelor la diverse materii, în special la limba maternă, matematică şi ştiinţele naturii; carnetul de vaccinări şi o fişă medicală recentă”, mai precizează sursa citată care oferă informaţii despre sistemul de învăţământ din fiecare ţară a UE. 

În cazul în care veţi nevoie de ajutorul serviciilor de asistenţă, contactaţi serviciile specializate de asistenţă!

 AICI puteţi trimite orice întrebare privind educaţia în UE.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite