7 ani şi 8 luni de închisoare pentru C-tin Nicolescu în dosarul şcolilor reabilitate cu fonduri PHARE.  Cornel Penescu a primit, în acelaşi dosar, 4 ani de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima condamnare pe care o pronunţase Tribunalul
Bucureşti (pe 28 mai 2013) în cazul fostului preşedinte al CJ Argeş, în acest
dosar, decizie atacată cu apel de Nicolescu, a fost de doar un an de închisoare
cu suspendare.
Prima condamnare pe care o pronunţase Tribunalul Bucureşti (pe 28 mai 2013) în cazul fostului preşedinte al CJ Argeş, în acest dosar, decizie atacată cu apel de Nicolescu, a fost de doar un an de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti  l-a condamnat, definitiv, pe fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu, la şapte ani şi opt luni de închisoare, în dosarul în care este acuzat că a accesat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor acte false. În acelaşi dosar, Cornel Penescu s-a ales cu 4 ani de închisoare, după ce miercuri mai primise încă 5 ani de puşcătie în dosarul “Mită pentru arbitri”

După un 2014 greu pentru Constantin Nicolescu, început cu decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a găsit în conflict de interese şi continuat cu sentinţa condamnării la 9 ani şi 6 lui de închisoare cu executare într-un alt dosar instrumentat de DNA - Căteasca - pentru care mai dispune încă de căi de atac, iată-l pe fostul preşedinte al CJ Argeş condamnat definitiv în dosarul în care este acuzat că, în baza unor documente false, a luat fonduri PHARE de pentru reabilitarea unor unităţi de învăţământ. Magistraţii Curţi de Apel Bucureşti au dispus, joi, condamnarea lui Nicolescu la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie, la care au adăugat un spor de pedeapsă de doi ani şi opt luni. După cei şapte ani şi opt luni de închisoare  pe care-i are de executat, potrivit sentinţei pronunţate joi,  Constantin Nicolescu va fi privat şi de unele drepturi pe o perioadă de încă cinci ani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Consiliul Judeţean Argeş a accesat, în cadrul unui proiectului PHARE,  o finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş (din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa) pe motiv că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie - august 2005. Fondurile au fost însă solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată, după cum a reieşit din anchetă.  Potrivit aceluiaşi rechizitoriu, în perioada executării proiectului, Nicolescu a semnat cererea de plată finală şi anexa la această cerere întocmită pe baza unor documente cu conţinut nereal (procese verbale de recepţie, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate.

 De la  un an cu suspendare, la 7 ani şi 8 luni cu executare

 Nicolescu a fost trimis în judecată în dosarul care i-a adus cei 7 ani şi 9 luni de închisoare încă din mai 2011. Trei ani mai târziu, pe 28 mai 2013, Tribunalul Bucureşti îl condamna, în acest dosar, la  un an de închisoare cu suspendare. Numai că decizia a fost atacată cu apel de Nicolescu. La fel au procedat şi ceilalţi inculpaţi condamnaţi în acelaşi dosar. Tot în 2013, pe 11 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti  s-a pronunţat în recursul formulat de Nicolescu şi l-a condamnat pe fostului şef al CJ Argeş la trei ani şi patru luni închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi.Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atât de procurorii anticorupţie, cât şi de Nicolescu ( şi de alţi  inculpaţi din dosar). În martie 2014 însă,  dosarul a fost trimis spre rejudecare.

 Penescu a primit, în acelaşi dosar, 4 ani de puşcărie 

În acelaşi dosar cu Nicolescu,  Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti la data comiterii faptelor, a fost condamnat astăzi, de Tribunalul Bucureşti, la patru ani de închisoare cu executare, cu interzicerea, timp de zece ani, a dreptului de a mai ocupa o funcţie de conducere, decizie sau control într-o societate comercială.

 Penescu i-a dat mită de peste 66.000 de lei lui Nicolescu

Potrivit procurorilor, în  perioada 2006 - 2008, Constantin Nicolescu a cerut şi a primit de la Cornel Penescu sume de bani sau bunuri în valoare totală de 66.588,15 de lei, astfel încât Consiliul Judeţean Argeş să achiziţioneze de la SC PIC SA - al cărei patron era Penescu –diverse produse alimentare şi nealimentare (în unele cazuri  chiar cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică) . Cei 66.588,15 de lei remişi cu titlu de mită au reprezentat aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte, potrivit procurorilor.

Două condamnări în două zile pentru Penescu

 Cu  doar o zi înainte de decizia Tribunalului Bucureşti, pe 4 februarie 2015, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti l-au condamnat pe Cornel Penescu (din poziţia de fost patron al FC Argeş) la 5 ani de închisoare cu executare şi 3 ani interzicerea drepturilor, în dosarul “Mită pentru arbitri”,  dosar deschis în urmă cu mai bine de 5 ani, când mai multe persoane  au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracţiuni grave de corupţie 

În prezent, Cornel Penescu de află în penitenciarul Jilava, unde execută deja  o pedeapsă de trei ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru dare de mită în  dosarul în care fostul primar al Craiovei, senatorul PP-DD Antonie Solomon, a fost condamnat pentru luare de mită şi fals intelectual.

Alte condamnări în dosarul lui Nicolescu

În dosarul reabilitărilor cu fonguri PHARE a mai fost condamnat şi Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA , care a primit patru ani de închisoare.


Gheorghe Nicuţ, primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa din judeţul Argeş, toţi în funcţii la data faptelor, au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare.Tot la trei ani de închisoare cu suspendare a fost condamnat şi Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş la data faptelor, iar diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea au primit pedepse de câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite