Turişti salvaţi noaptea pe Ceahlău. Cât de periculoasă este trecerea bruscă de la vară la toamnă pentru amatorii de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turista salvată a fost transporată la baza Salvamont din Durău FOTO: Salvamont Neamţ
Turista salvată a fost transporată la baza Salvamont din Durău FOTO: Salvamont Neamţ

Doi turişti aflaţi în dificultate pe masivul Ceahlău au fost recuperaţi de salvamontişti în urma unei misiuni dificile de intervenţie.

Vineri seară, 8 septembrie, un bărbat şi o femeie au cerut prin 112 ajutorul echipelor de salvare montană, cei doi anunţând că prezintă semne de hipotermie şi nu au surse de lumină. Victimele au fost găsite în jurul orei 22.40 în zona Jgheabului lui Trifan, din apropierea Cascadei Duruitoarea.

„Deşi bine echipaţi, erau într-o stare avansată de epuizare, iar lanternele folosite probabil timp de două ore la intensitate maximă şi simultan nu mai funcţionau. Temperatura la această oră în zona cascadei este de numai 7 grade Celsius“, au precizat reprezentanţii Serviciului Salvamont Neamţ care plecaseră în căutări din baza Durău.

Pentru că nu se putea deplasa pe propriile picioare, femeia a trebuit transportată cu targa UT 2000 până în staţiunea de la poalele muntelui.

„În această perioadă se înserează mult mai repede, iar temperaturile nocturne sunt scăzute şi pot înrăutăţi starea de sănătate. În zona alpină, la peste 1.400 de metri, acolo unde nu este vizibilitate, cel mai bine este ca după ce ai părăsit traseul marcat să rămâi pe loc şi să apelezi pentru ajutor la 112, sau numărul 0 Salvamont. De asemenea, în spaţiile deschise, condiţiile meteo nefavorabile cum este ceaţa, de exemplu, face imposibilă orientarea, iar deplasarea «în orb» poate fi extrem de riscantă. Cu o lanternă nu vezi pe ceaţă decât la 2-3 metri în faţă,  poţi părăsi platoul şi să te duci în abrupt“, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite