Muntele Ceahlău, inaccesibil turiştilor care urcă din Durău. Unul din trasee va fi degajat de arborii căzuţi abia anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arbori prăbuşiţi în traseu pe Ceahlău, sub greitatea zăpezii FOTO: Salvamont Neamţ
Arbori prăbuşiţi în traseu pe Ceahlău, sub greitatea zăpezii FOTO: Salvamont Neamţ

Ninsoarea abundentă căzută în acest week-end pe masiv a produs căderi de arbori şi crengi pe traseele care duc din staţiune spre vârful muntelui.

Mai mulţi copaci căzuţi sub greutatea zăpezii în Ceahlău blochează accesul turiştilor pe traseele spre cabana Fântânele şi spre cascada Duruitoarea. La peste 1400 m altitudine, stratul de zăpadă depăşeşte 55 cm, iar în zonele expuse vântului atinge pe anumite porţiuni un metru grosime. 

„Şi în octombrie anul trecut am avut zăpadă de 25 de centimetri în luna octombrie, dar atunci ninsoarea a venit după câteva zile foarte reci, şi nopţi cu îngheţ, iar copacii nu mai aveau frunze. Acum, arborii încărcaţi, nu au rezistat sub greutatea zăpezii şi s-au rupt“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Serviciul Salvamont Neamţ care are în grijă traseele turistice de pe munte trebuie să efectueze lucrările de degajare a arborilor căzuţi sub greutatea zăpezii. Aceste operaţiuni vor dura până în decembrie pe traseul Durău – cabana Fântânele, iar pe traseul Duruitoarea – Dochia aceste vor fi făcute abia în luna mai a anului viitor, traseul fiind restricţionat în sezonul de  iarnă. 

Ceahlau

„Avem mult de treabă în această perioadă, iar personalul este insuficient. În plus, trebuie să convingem şi turiştii să nu folosească traseele din Durău. Din Izvorul Muntelui este recomandat traseul Izvorul Muntelui - Curmatura Lutul Roşu - Cabana Dochia“, a mai precizat Raul Papalicef.

Ceahlau
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite