Mecanismul şpăgii la Poliţia Rutieră din Piatra Neamţ: cum luau poliţiştii mită de la şoferi pentru a-i scăpa de amenzi
014 lucrători de la Poliţia Municipiului Piatra Neamţ sunt inculpaţi într-un dosar penal pentru că au luat mită de la şoferii vitezişti.
Poliţia din Piatra Neamţ a fost zguduită din temelii de o anchetă de amploare a DNA, în colaborare cu DGA, care s-a lăsat cu arestări şi insituirea măsurii controlului judiciar pentru 14 lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului. Miercuri după amiază, 9 noiembrie, o echipă de procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Bacău a descins la sediul Poliţiei Piatra Neamţ şi după mai multe ore de audieri, spre seară, au reţinut 7 ofiţeri şi subofiţeri de la Biroul Rutier.
Comisarul şef Viorel Andronic (o perioadă coordonator al Biroului) şi agenţii Iulian Ciolpan, Laurenţiu-Marius Greaca, Constantin Neamţu, Bogdan Miziligeanu, Loredan Covasan-Dragomir şi Ionuţ-Alexandru Berbec sunt acuzaţi de anchetatori de luare de mită, dare de mită şi fals intelectual, iar magistraţii Curţii de Apel Bacău urmează să se pronunţe asupra cererii de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Conform DNA, faptele au avut loc în perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, când poliţiştii în cauză aveau misiuni de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză. Numai că, în loc să sancţioneze contravenienţii depistaţi în trafic, poliţiştii i-au iertat în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 lei şi 400 lei.
„Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfăşura ca o activitate repetitivă (115 acte materiale). Inculpaţii Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurenţiu, Covasan Dragomir - Loredan şi Berbec Ionuţ-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenţiei cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinţa reducerii amenzii“, arată procurorii DNA.
Că era vorba de o practică înrădăcinată la Rutiera de la Piatra Neamţ o arată şi precizarea făcute de anchetatori că pe 24 şi 29 aprilie 2016, doi dintre agenţi (Graca şi Neamţu) au dat mai departe o parte din sumele primite ca mită de la şoferi către Viorel Andronic, ofiţerul care la acea dată coordona activitatea Biroului.
În acelaşi dosar, alţi şapte poliţişti (3 de la Rutieră şi 4 de la Ordine Publică) au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, având interzis să mai activeze şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. Este vorba de agenţii Ioan Alexandru Găluşcă, Ioan Inimiosu-Botcă, Marius-Ioan Munteanu, Ionuţ Popescu, Vasile Chifu, Adrian Ovidiu Zaharia şi Cristian-Nicolae Buga. Şi aceşti poliţişti sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată, cu excepţia ultimului dintre ei care este inculpat doar pentru luare de mită.
Practic, joi dimineaţă, 10 noiembrie, Biroul Rutier avea efectivele înjumătăţite, 10 din totalul de 22 de lucrători fiind reţinuţi sau sub efectul controlului judiciar.
„Avem varianta de a transfera personal de la Serviciul judeţean al Poliţiei Rutere, o să facem un necesar şi o să asigurăm cel puţin câte un echipaj la Rutieră şi o patrulă la Ordine Publică. E în abecedarul poliţiei să nu ia mită, ei sunt prelucraţi, dar asta este…Pentru colegii care sunt sub măsura controlului judiciar vom lua măsuri, probabil că vor fi suspendaţi, vor sta acasă şi vor primi salariul de încadrare. Probabil că de unii dintre ei ne vom despărţi“, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful IPJ Neamţ.