FOTO Misiune medicală românească sub ameninţări teroriste. Ajutorul dat de o echipă de voluntari într-un sat din Nepal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două săptămâni, un grup de voluntari români a acordat asistenţă medicală unei comunităţi rurale din Nepal.

Ionuţ Ursu, un tânăr pasionat voluntar, a revenit în Nepal la finele lunii mai împreună cu alţi 19 conaţionali pentru a oferi consultanţă şi tratament stomatologic copiilor dintr-un sat izolat, Dhungkharka, districtul Kavrepalanchok. Echipa este formată din medici, paramedici şi fizioterapeuţi, profesori şi IT-işti.

Ionuţ a demarat campania umanitară Nepal for Life în anul 2015, imediat după cutremurul devastator care a lovit această ţară şi a revenit în 2016 şi 2017. Ultima dată, el a înfiinţat primul cabinet stomatologic din Districtul Dhading care deserveşte 300.000 locuitori. 

Chiar în primele zile ale campaniei, în capitala Kathmandu s-a produs un atac terorist, soldat cu 4 morţi, însă echipa de voluntari români nu a avut de suferit:

„Echipa de voluntari Volunteer for Life Romania informează că niciunul dintre cei 20 de voluntari ai misiunii nu a fost rănit în seria de atentate teroriste care s-au petrecut în data de 26 mai 2019 în Kathmandu, Nepal.

Toţi membrii expediţiei umanitare se află în prezent în Dhungkharka, districtul Kavrepalanchok, unde îşi continuă misiunea conform programului“, au transmis membrii expediţiei pe reţelele de socializare. 

Unul din obiectivele misiunii umanitare pe care şi-au propus-o voluntarii din România a fost acela de a amenaja şi dota un cabinet stomatologic, primul construit vreodată în districtul Kavrepalanchok, o zonă cu peste 380.000 de locuitori. Aici membrii expediţiei, medici generalişti şi stomatologi au oferit populaţiei consultaţii şi tratament.

image

De asemenea, cu ajutorul Fundaţiei pentru SMURD, voluntarii români au susţinut şi un curs de instruire şi prim-ajutor pentru profesorii şi elevii din instituţiile de învăţământ a satelor nepaleze. 

„264 de persoane, dintre care 49 de adulţi şi 215 copii, instruiţi în doar 6 zile, în cursuri de prim ajutor (suport vital de bază şi traumă) în cadrul expediţiei umanitare Nepal for Life 2019. Sunt profesori, asistente, membri adulţi din comunitate şi mulţi copii, inclusiv, cercetaşi, atât din Dhungkharka, districtul Kavrepalanchok, cât şi din comunităţile învecinate“, au transmis membrii expediţiei umanitare.

Un obiectiv al campaniei a fost înfiinţarea primului cabinet de kinetoterapie în zonă, o iniţiativă a Gabrielei Băcinică, fizioterapeut care a revenit în Nepal după ce mai fusese o dată într-o campanie a Asociaţiei Volunteer for Life.  

image

De asemenea, la iniţiativa lui Ionuţ Ursu, membrii echipei de voluntari români au reabilitat spaţiile dispensarului din Dhungkharka, folosite pentru naşteri:

„Deşi nu făcea parte din proiectul expediţiei noastre, când am văzut starea în care se aflau sălile unde copiii din zonă se nasc şi îşi petrec primele clipe din viaţă, alături de mamele lor, nu am putut să întoarcem spatele şi să mergem mai departe nepăsători. Misiunea expediţiei noastre umanitare este, în primul rând, de a schimba comunităţile prin educaţie şi prin puterea exemplului“, a mai precizat Ionuţ Ursu.

image

Asociaţia Volunteer for Life România a beneficiat în această campanie de sprijinul sponsorilor TEMAD România, Gabriela Elena Băcinică, Rifil S.A, Dinamic 92 Distribution, Crucea Roşie Neamţ, Central Plaza Hotel, Asociaţia pentru mai multă umanitate şi RMC.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite