Falimentul sistemului centralizat de termie la Piatra Neamţ. Ultimii clienţi trebuie să ia o decizie rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Locato nu mai poate respecta eşalonările de plată la E.On, pentru gazul şi energia consumate. Conform hotărârii luate de Consiliul Local Piatra Neamţ, până vineri, 5 septembrie, asociaţiile de proprietari şi chiriaşii ANL trebuie să decidă asupra variantelor de încălzire pentru iarna care se apropie.

Pietrenii care locuiesc în 2000 de apartamente din municipiu trebuie să se decidă cât mai repede asupra soluţiei pentru sezonul rece 2014-2015, în condiţiile în care societatea Locato nu va mai deservi centralele tip container care asigurau încălzire şi apă caldă în anii din urmă. 

Confruntată cu restanţe mari la furnizorul de gaz şi energie, de circa 1,5 milioane de lei, societatea locală de termie nu mai face faţă pentru a asigura agentul termic şi în această iarnă. Singurii clienţi pe care îi vor mai avea vor fi instituţiile publice, şcolile şi grădiniţele din oraş.

Conform unei hotărâri adoptate la şedinţa de vineri, 29 august, furnizarea în sistem centralizat a agentului termic şi a apei calde în Piatra Neamţ va mai fi asigurată doar în această lună, respectiv până pe 29 septembrie. Populaţia care mai depinde de acest sistem este chemată acum să se pronunţe, până cel târziu vineri, 5 septembrie, să opteze pentru una din soluţiile propuse de primărie. 

4 variante pentru chiriaşi, două pentru proprietari

Pentru chiriaşii din locuinţele primăriei, sau ANL sunt propuse patru variante:  „1.Chiriaşii pot achiziţiona şi monta centrala termica pe cheltuiala proprie, suma urmând a fi compensată prin scutirea plăţii chiriei. În momentul încheierii compensării, centrala termică va deveni proprietatea municipiului, iar chiriaşul va beneficia de dreptul de folosinţă pe perioada închirierii. 2. Achiziţionarea de către municipiul Piatra Neamţ a centralei termice, urmând ca persoanele ce stau în chirie să asigure montarea, costul montării urmând sa fie compensat cu chiria, centrala termică devenind proprietatea municipiului, iar chiriaşul va beneficia de dreptul de folosinţă pe perioada închirierii. 3. Achiziţionarea şi montarea centralei termice pe cheltuiala proprie a chiriaşului urmând ca centrala termica sa rămână proprietatea acestuia. 4. Pentru locuinţe cu suprafeţe utile mai mici şi unde instalaţia electrică permite, municipalitatea va pune la dispoziţie convectoare electrice care vor putea fi folosite de chiriaş pe toată durata contractului de închiriere”.

Opţiunile persoanelor care se încadrează în această categorie vor trebui depuse la sediul societăţii Locativ Serv, cea care administrează acest gen de locuinţe din Piatra Neamţ.

Problema cea mai mare pare să fie la pietrenii care locuiesc în apartamente proprietate personală. Aceştia au de ales doar între două variante. Prima este ca până pe 5 septembrie a.c. asociaţiile să depună solicitări pentru preluarea centralelor termice şi încheierea contractelor direct cu E-on Energie România.  

A doua soluţie este ca proprietarii de apartamente clienţi ai sistemului centralizat să solicite subvenţie conform prevederilor HCL nr. 277/29.98.2013 care sunt aplicabile şi pentru sezonul rece 2014-2015. Aceste opţiuni se vor depune la sediul Primăriei Piatra-Neamt tot până pe 5 septembrie.  

„Ideea de a pune la fiecare câte o centrală de apartament am susţinut-o cu mult timp în urmă, dar nu am găsit soluţii de creditare. Acum am ajuns la aceste soluţii. Înainte erau aproape 18.000 de consumatori, acum au mai rămas vreo 2.000. Mai avem şi acea soluţie de rezervă, convectoarele. Pe cei care nu îşi permit să pună centrale, îi ajutăm noi. Am gândit aceste soluţii pentru toată lumea. Această hotărâre va fi afişată la toate scările de bloc ca să stie lumea ce are de făcut“, a declarat primarul Gheorghe Ştefan.

Autoritatea locală mai precizează că persoanele care nu îşi vor exprima opţiunea până la termenul limită îşi vor asuma rezolvarea problemei privind încălzirea şi asigurarea apei calde prin mijloace proprii. 

Un sistem care a funcţionat 7 ani 

Centralele termice tip container au fost introduse în Piatra Neamţ începând cu anul 2007, investiţia fiind estimată la 21 de milioane de euro la momentul implementării. Proiectul a însemnat 180 de astfel de centrale, şi a fost atractiv pîn primii ani, dar s-a dovedit greu de menţinut de vreme ce an, de an, tot mai mulţi clienţi alegeau să-şi monteze centrale proprii de apartament. În plus, în urmă cu patru ani, respectiv din momentul în care statul a tăiat subvenţiile pe care le acorda populaţiei nevoiaşe, costurile pe gigacalorie a devenit tot mai greu de suportat de beneficiarii sistemului. Circa 150 de centrale au fost pe rând demontate, iar unele au fost donate gratis altor primării, ultimele 19 ajungând în această vară la Roman.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite