Experiment ştiinţific la înălţime al unor liceeni din Piatra Neamţ. De ce vor să lanseze un balon la limita atmosferei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei liceeni de la CN de Informatică lucrează la proiectul C4ts in Space FOTO: Florin Jbanca
Trei liceeni de la CN de Informatică lucrează la proiectul C4ts in Space FOTO: Florin Jbanca

Cinci elevi de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ fac ultimele teste pentru finalizarea unui proiect educaţional inedit.

Un grup de elevi de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ este aproape de a pune în aplicare un proiect educaţional inedit. Coordonaţi de profesorii profesorii Diana şi Daniel Bejan, cinci tineri creativi au lucrat în fiecare zi de sâmbătă, timp de 10 luni, la un proiect intitulat C4ats in Space (acronim de la Carring Tiny Sensors in Space). 

Nicoleta Barcan, Albertina Rîpanu, Radu Crăciun, Alex Pascu, Tudor Bejan şi Octavian Apetrei au creat un dispozitiv pentru a colecta date despre temperatură, umiditate, presiune şi luminozitate care va fi ridicat până în stratosferă cu ajutorul unui balon umplut cu heliu.

„Lansarea unui balon până la limita superioară a atmosferei, dorinţa de a <atinge> puţin spaţiul cosmic, ni s-a părut o provocare irezistibilă, cu atât mai mult cu cât experienţele din România în acest domeniu sunt limitate la cele două lansări ale celor de la Ştiinţă&Tehnică din 2011 şi 2012“, a declarat profesoara de fizică Diana Bejan. 

Pe balonul de mare altitudine urmează să fie montată o cameră, un tracker GPS, care se va ridica până la circa 30.000 de metri. La această înălţime, balonul se va sparge în urma dilatării, iar dispozitivul din nacelă va fi recuperat după ce va reveni la sol cu o mică paraşută.     

„Munca de documentare a ocupat foarte mare parte din timp. Pe lângă studiul principiilor fizice şi a calculelor pentru aplicarea acestora a fost nevoie de studiul legislaţiei privind traficul aerian sau legislaţiei privind comunicaţiile“, a completat Radu Crăciun. 

În această perioadă se desfăşoară testele pentru lansarea care va avea loc, cel mai probabil, în partea a doua a lunii iulie. În nacela balonului, lângă dispozitivul creat de elevi vor fi şi fotografiile a trei susţinători ai proiectului, un gest simbolic prin care vor ajunge şi ei, fie şi prin această formă, la limita atmosferei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite