Cum este prevenită fraudarea alegerilor în Republica Moldova. Lecţia de peste Prut pentru sistemul electoral din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Votare la alegerile locale din 14 iunie din Republica Moldova FOTO Emanuel Bălan
Votare la alegerile locale din 14 iunie din Republica Moldova FOTO Emanuel Bălan

Alegerile locale de peste Prut de duminică, 14 iunie, au fost monitorizate şi de reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia Club Târgu Neamţ. Observatorii au  identificat mici deficienţe, dar şi elemente importante care limitează încercările de fraudare a votului.

Asociaţia Pro Democraţia, Club Târgu Neamţ a fost singurul ONG din România care şi-a trimis observatori la scrutinul local din Republica Moldova de duminică, 14 iunie. Cei patru reprezentanţi ai Pro Democraţia, Ioan Ilie Marinică, Florin Anegroaei, Simona Bălan şi Emanuel Bălan au monitorizat procesul electoral în 10 secţii de votare situate în oraşul Anenii Noi şi la Chişinău. 

Observatorii din România au urmărit corectitudinea desfăşurării procesului electoral şi respectarea legislaţiei în vigoare. 

„În urma activităţilor desfăşurate s-a observant că unele secţii erau aglomerate, dar cu toate acestea procesul decurgea normal. De asemenea, urnele erau transparente ceea ce nu asigură în totalitate secretul votării, putându-se indentifica cu cine se votase. Alegerile au decurs fără incidente şi a fost o prezenţă bună la vot”, a declarat Emanuel Bălan, preşedintele APD Club Târgu Neamţ.

votare

Măsuri de securizare a votului

Reprezentaţii Pro Democraţia au remarcat în timpul monitorizării procesului de votare din Anenii Noi şi Chişinău prezenţa în secţii a unui număr mare de observatori din partea partidelor şi a ONG-urilor din Republica Moldova. 

De asemenea, sistemul practicat la alegerile de peste Prut are şi câteva lucruri în plus faţă de cel din România pe care observatorii APD le-au remarcat. Între acestea, existenţa unui registru online al alegătorilor care poate fi verificat pe site-ul Comisiei Electroale Centrale (CEC) Moldova, numerotarea buletinelor de vot cu numărul circumscripţiei şi a secţiei de vot, ceea ce elimină fraudarea şi turismul electoral şi existenţa în fiecare secţie a operatorilor care introduc în Registrul electronic al alegătorilor numele acestora, un mijloc antifraudă şi împotriva votului multiplu. 

„Am găsit un sistem de vot mult mai bun decât cel din România şi cred că Autoritatea Electorală Permanentă se poate inspira din cel moldovenesc. Cele mai importante elemente sunt cel al Registrului electronic al alegătorului care este înregistrat când votează, şi cel al inserierii buletinelor de vot cu seria judeţului şi a  secţiei de vot, două metode de a evita frauda la alegeri. Nu ştiu de ce AEP nu e interesată de acest sistem pe care l-am văzut la ultimele scrutine prin observatorii  acreditaţi pe lânga CEC Moldova. Acestea recomandări le vom face şi către Autoritatea Electorală Permanentă a României”, a concluzionat Emanuel Bălan,  preşedintele APD Club Târgu Neamţ.

votare

Formatori pentru Moldova 

În cursul deplasării peste Prut, echipa APD Club Târgu Neamţ a desfăşurat şi un curs de formare pentru 6 observatori din raionul Anenii Noi ai Asociaţiei ASTRA Anenii Noi, formator fiind Iuliana Iliescu de la APD-CNC. 

„Au avut loc întâlniri cu secretarul Consiliului Raional Aneni, juristul Petru Boicu cu care s-a discutat şi despre înfrăţirea Anenii cu Neamţ, dar şi despre colaborări şi schimburi de experienţă institutuţională pe educaţie şi administraţie. S-a discutat şi despre derularea unor proiecte pe educaţie civică cetăţenească în rândul tinerilor”, mai spun reprezentanţii Pro Democraţia. 

Întâlnirea celor patru observatori APD cu juristul Ion Bambuleac de la Asociaţia IUS Moldova a vizat colaborări şi proiecte pe accesul la informaţii şi justiţie echitabilă. De asemenea, împreună cu jurnalistul Cristian Tabără şi echipa sa de la Publika Tv au fost identificate persoane care să participe la proiectul internaţional Realităţi româneşti, ce vizează tinerii jurnalişti din România, Ucraina şi Moldova.

image

Pe aceeaşi temă:

Alegerile din Republica Moldova, prin ochii unui observator din Neamţ: „S-au folosit urne prin care îţi puteai da seama cum s-a votat”

Românii nu mai au nevoie de paşaport pentru Republica Moldova. Decizia a fost aprobată de Guvernul de la Chişinău

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite