Cine sunt elevii nemţeni care-şi vor transforma liceul într-o şcoală eco. Proiectul care i-a convins pe emiri să le dea 100.000 de dolari pentru investiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul rând, de la dreapta la stânga: profesorul Alexandru Iacob, Tudor Stîncescu, Cezar Vasiliu, Ana Rotaru, Georgeana Ţuculeanu. Al doilea rând, de la dreapta la stânga: Pavel Podbereschi, Laura Iacob, Mara Perţa,Titus Dascălu
Primul rând, de la dreapta la stânga: profesorul Alexandru Iacob, Tudor Stîncescu, Cezar Vasiliu, Ana Rotaru, Georgeana Ţuculeanu. Al doilea rând, de la dreapta la stânga: Pavel Podbereschi, Laura Iacob, Mara Perţa,Titus Dascălu

Un grup de 11 elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ şi profesorul lor au câştigat zilele trecute marele premiu la gala Zayed Future Energy Prize 2015, desfăşurată în capitala Emiratelor Arabe Unite. Tinerii au primit 100.000 de dolari pentru a-şi pune în aplicare proiectul prin care vor să-şi transforme liceul într-o construcţie unică în ţară

Într-un an, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ va deveni una dintre cele mai ecologice clădiri din ţară şi asta datorită elevilor săi care au câştigat un proiect în valoare de 100.000 de dolari la competiţia internaţională Zayed Future Energy Prize 2015. Gala concursului a avut loc pe 19 ianuarie, în capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi.

Ana Rotaru, Georgeana Ţuculeanu, Cristian Berbece, Cezar Vasiliu, Vlad Gheor¬ghiu, Tudor Stîncescu, Andrei Viziteu şi Titus Dascălu (toţi în clasa a XII-a), Mara Perţa (clasa a XI-a), Laura Iacob (clasa a X-a) şi Pavel Podbereschi (clasa a VII-a), de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, sunt cei 11 elevi care, sub coordonarea profesorului de geografie Alexandru Iacob, au finalizat un proiect prin care îşi vor transforma liceul într-o clădire care să economisească resursele energetice.

Provocarea

Totul a început în luna mai a anului trecut, când profesorul de geografie a primit de la directorul colegiului adresa de la Ministerul Educaţiei prin care se anunţa competiţia. „Tema concursului se referea la economisirea resurselor energetice ale Pământului. Noi ne-am gândit să realizăm un proiect cu mai multe metode de a pune în practică acest lucru chiar pentru liceul nostru“, spune Ana Rotaru (18 ani), liderul echipei.

Iniţial, în jurul profesorului Iacob s-au adunat 33 de elevi, toţi pasionaţi de inventică şi plini de creativitate, atât din clasele terminale, dar şi din clasele a IX-a şi a X-a.

„La început, ne întâlneam săptămânal să lucrăm, iar ritmul nu a fost foarte alert. A fost mai mult entuziasm, spontaneitate, joacă într-o oarecare măsură, dar cu cât se apropia data la care trebuia să încărcăm proiectul pe site, am început să devenim mai profesionişti, mai serioşi şi mai dedicaţi“, îşi aminteşte Georgeana Ţuculeanu.

Echipe pe culori

Pentru o mai bună organizare, adolescenţii s-au împărţit în patru echipe mai mici care au căutat cele mai bune soluţii tehnice de conservare a resurselor naturale, de economisire a energiei electrice şi de folosire a energiei verzi.

„Am făcut echipe pe culori: echipa «Blue», de exemplu, se ocupa de aplicarea unor soluţii pentru reciclarea apei, echipa «Green» a găsit varianta plantaţiei de paulownia, cei de la «White» studiau impactul asupra mediului, cei de la «Black» răspundeau de inovaţie“, explică Titus Dascălu.

Apoi, echipa s-a restrâns la nucleul de 11 elevi care au şi finalizat proiectul şi, cum acesta devenea din ce în ce mai complex, elevilor le-au venit în ajutor profesorii Claudia Jora, de limba engleză, şi Aloma Veiss, de biologie.

Reducerea substanţială a consumului de energie

În luna noiembrie 2014, chiar în perioada Zilelor Colegiului, tinerii au fost vizitaţi de o echipă trimisă de organizatorii competiţiei din Emiratele Arabe Unite pentru realizarea clipului oficial de prezentare. În acea perioadă, proiectul era deja în stadiu avansat de lucru. Practic, el propune o serie de obiective menite să transforme clădirea în care învaţă liceenii într-o construcţie unde se folosesc metode inovative de a economisi energie.

„Unul dintre obiectivele proiectului vizează economisirea de energie electrică prin schimbarea a peste 500 de corpuri de iluminat care funcţionează acum în liceu. LED-urile de pe holuri vor avea şi temporizatoare. Tot pentru economisirea energiei electrice, vom monta panouri solare pe sala de sport şi le vom cupla la sistemul electric al şcolii“, descrie proiectul Ana Rotaru.

Un punct inovativ al proiectului va fi montarea de pavele în interiorul clădirii, care să producă energie prin călcarea lor. „Sistemul se numeşte piezoelectricitate şi funcţionează pe bază de cristale de cuarţ care produc curent electric atunci când sunt călcate. Vom monta sistemul în scop demonstrativ în zona cea mai circulată a clădirii, undeva la intrarea elevilor, pe o suprafaţă de circa 15-20 de metri pătraţi“, precizează profesorul Alexandru Iacob.

Tot prin acest proiect, elevii au gândit şi izolarea unui corp nou al clădirii liceului cu un material de construcţie revoluţionar.

„Este vorba de aerogel, o clasă specială de materiale poroase obţinute prin uscarea unui gel umed. Absoarbe complet radiaţiile infraroşii şi permite accesul luminii solare în interiorul clădirii. Materialul este utilizat de cei de la NASA. Ei l-au şi perfecţionat“, mai spune profesorul Iacob.

„Per total, prin toate aceste sisteme, vom obţine o reducere până la 70% a energiei electrice consumate, conform calculelor după facturile liceului“, îl completează Ana Rotaru.

Plantaţie de paulownia 

Proiectul elevilor mai prevede şi captarea apei de ploaie şi filtrarea acesteia pentru a putea fi folosită la toalete, montarea unor sisteme de temporizatoare la toate sursele de apă din liceu şi plantarea de arbori din specia paulownia pe un teren din Piatra Neamţ pus la dispoziţie de Primărie.

„Este o specie originară din China, care absoarbe din atmosferă cantităţi de 10-20 de ori mai mari de dioxid de carbon decât un arbore obişnuit. Are şi un ritm foarte mare de creştere, atingând o înălţime de 20 de metri în numai doi ani. Pe finalul proiectului, am venit cu ideea, împreună cu Laura Iacob. Am zis să fie un copac special, iar din calcule a reieşit că vom putea planta pe două hectare“, explică Mara Perţa rostul plantaţiei care completează proiectul de mediu declarat câştigător.

Banii vor veni în tranşe

Tinerii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ trebuie să-şi pună în practică proiectul în termen de un an, iar toate obiectivele lor vor trebui să se încadreze în suma de 100.000 de dolari, primită de la organizatorii concursului din Emiratele Arabe Unite.

„Banii vor veni în etape, pe măsura avansării lucrărilor. Am început deja să căutăm furnizori de materiale, vor trebui făcute licitaţii, e destul de muncă. Chiar dacă o parte din elevii echipei vor pleca să studieze la facultate, vom ţine în continuare legătura, iar ştafeta va fi preluată de ceilalţi membri ai echipei, elevii din clasele mici care s-au alăturat la început proiectului“, precizează profesorul Iacob.

Singura şcoală selectată din Europa

Profesorul de geografie Alexandru Iacob, coordonatorul echipei, a fost singurul reprezentant al liceului din Piatra Neamţ care a participat la festivitatea de decernare a premiilor din 19 ianuarie, de la Abu Dhabi.

„Am fost copleşit de atenţia organizatorilor şi nu am ştiut că vom primi acest premiu decât pe scenă. Chiar dacă am fost singura şcoală din Europa selectată dintr-un total de 20, se putea întâmpla să nu ne acorde premiul şi eram doar 50% convins că vom fi câştigători“, mai spune Iacob. Pentru profesorul de geografie, călătoria a reprezentat mai multe premiere, dar şi o şansă de a face cunoscut lumii întregi liceul din Piatra Neamţ.

„A fost primul meu zbor în Asia, prima călătorie într-o ţară arabă, prima întâlnire cu preşedintele Egiptului şi cu cel al Islandei, dar şi cu fostul vicepreşedinte american Al Gore“, spune cu umor Alexandru Iacob. Acesta a primit felicitările organizatorilor şi ale unor personalităţi ale ştiinţei din lumea întreagă pentru realizările elevilor săi. „Am înscris liceul în Green School Alliance, am discutat cu Gunter Pauli, un cercetător belgian considerat «Steve Jobs» al sustenabilităţii, care mi-a spus: «Sunt bani, căutaţi să faceţi proiecte!»“, mai spune profesorul Iacob. 

Viitorii Steve Jobs ai României

Premiul obţinut de Colegiul Naţional „Petru Rareş“ la cea de-a şaptea ediţie a Zayed Future Prize 2015 reprezintă cea mai mare recunoaştere de care a avut parte liceul în istoria sa de 150 de ani. Organizatorii au acordat pentru a doua oară consecutiv premiul pentru Europa unei şcoli din România, după ce, la ediţia din 2014, acesta a fost cucerit de elevii Liceului „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad.

„Colegiul Naţional «Petru Rareş» a obţinut foarte multe premii în lume, dar n-a fost niciodată unic în Europa! Acum este!“, se mândreşte directoarea liceului, profesoara Luminiţa Vîrlan.

Pe podiumul galei de la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, alături de echipa nemţeană au mai urcat patru alte echipe, câte una din America, Africa, Asia şi din Oceania. „Cred că proiectul nostru a fost ales pentru că reunea mai multe metode de conservare a energiei şi de folosire a energiei verzi într-unul singur“, spune Alexandru Iacob. De exemplu, un liceu din Canada avea un proiect care se baza pe panouri solare pentru încălzirea apei, o şcoală din Maldive folosea energie solară, alt proiect prevedea ca într-o cantină să se recicleze deşeurile în biogaz.

„Proiectul celor din Swaziland (Africa) mi-a plăcut, pentru că semăna oarecum cu al nostru. Nu ne vom opri aici, vreau să-i văd pe ei viitorii antreprenori, viitorii miliardari, Steve Jobs ai României. De asemenea, Colegiul «Rareş» cred că va fi, odată cu implementarea proiectului, o oază de energie verde cum îmi place să cred în această parte de ţară“, a mai spus profesorul Alexandru Iacob.

Pe aceeaşi temă: 

Cum le-au luat liceenii de la Colegiul „Petru Rareş” Piatra Neamţ banii emirilor. Premiu fabulos câştigat pentru un proiect de mediu

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite