Ce sunt pangramele, ciudatele jocuri de cuvinte din limba şi literatura română. Cine foloseşte astfel de propoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frumuseţea jocurilor de cuvinte este valorificată cel mai adesea în problemele rebusistice publicate în revistele de specialitate, dar şi în creaţiile literare.

Într-un capitol al lucrării „Din lumea jocurilor de cuvinte” (Editura Limes, Cluj Napoca, 2010), dr. Octavian Laiu-Despău, un pasionat de ludolingvistică, analizează într-un capitol distinct pangrama:  

„Jocul, sau artificiul pangramatic, constă în folosirea cât mai multor cuvinte consecutive care încep cu aceeaşi literă. Când se referă la poezie mai este denumită şi tautogramă“, menţionează autorul.         

Acesta spune că în literatura română, unul din cele mai vechi texte româneşti cu elemente pangramatice este distihul intitulat „Paremion“ a lui  Dimitrie Eustatievici Braşoveanul (c. 1730 - 1796):

„Cinstească-ţi cinstirea cea prea cercetată,

Vicleşugul văpaia varsă veninată“    

În poezie, repetarea aceleiaşi litere la începutul unor cuvinte este folosită uneori ca o formă de aliteraţie, aşa cum e clasicul vers din „Nunta Zamfirei“ a lui George Coşbuc:

„Prin vulturi vântul viu vuia... “

O altă situaţie în care apar propoziţiile pangramatice sunt în jocurile de copii, ca o variantă a încurcăturilor de limbă:

„Domnule Dudescu, daţi-mi două dude din dudul dumneavoastră de dincolo de drumul dinspre Dudeşti“

sau:

„Florica, fata fierarului Fănică, fierbe fasole fără foc, fiindcă focul face fum“

sau, în altă variantă:

„Fata fostului funcţionar francez fierbe fasolea fără foc fiindcă focul face fum“

„Onorabilul ortoped orădean, Olimpiu Oprişan Olinescu, oferea odinioară, o odaie ocazional ocupată, ofiţerului odorheian Oprea Onofrei, oaspetele oraşului Oradea“

Toate literele alfabetului într-o propoziţie 

Autorul menţionează că pangramă este şi numele care să dă uneori unui text sau unei fraze care conţine toate literele alfabetului cel puţin o dată. 

De exemplu: „Muzicologă în bej, vând whisky şi tequila, preţ fix“

Conform enciclopediei electronice wikipedia, pangrama (din limba greacă – pan gramma - toate literele) sau „propoziţie holoalfabetică” este un text care foloseşte toate literele alfabetului unei limbi cel puţin o dată. Pangramele mai scurte sunt mai dificil de făcut deoarece de obicei unele litere (în special vocalele) se repetă des. 

O pangramă perfectă foloseşte fiecare literă doar o singură dată. În trecut, panagramele erau folosite pentru testarea maşinilor de scris. Astfel, cea mai celebră pangramă la nivel internaţional este: „The quick brown fox jumps over the lazy dog”. Propoziţia respectivă foloseşte toate literele limbii engleze şi dăinuie din 1885 pentru practicarea scrisului, dobândind apoi o valoare specială pentru tipografi şi pentru fonturi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite