Cât de repede ar putea ieşi Pinalti din închisoare dacă ordonanţa privind graţierea ar fi adoptată de Guvernul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnat la şase ani de detenţie în dosarul Microsoft, Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, ar fi printre beneficiarii ordonanţei de graţiere.

Cel mai aspru sancţionat de instanţă în dosarul Microsoft, fostul primar de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, ar putea părăsi penitenciarul mult mai repede dacă ordonanţa privind graţierea ar fi adoptată în forma propusă de Ministerul Justiţiei. 

De trei luni, Pinalti este în executarea unei condamnări de 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 „Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Gheorghe Ştefan pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prevăzută de art.6 din Legea nr.78/2000 raportat la art.291 alin. 1) Cod penal şi art.5 Cod penal de la 3 (trei) ani închisoare la 6 (şase) ani închisoare“, se arată în hotărârea definitivă pronunţată pe 3 octombrie 2016.

Prin aceeaşi decizie, se păstra însă măsura confiscării echivalentului în lei a sumei de 3.996.360 euro pe care o instituise prima instanţă în luna martie a anului trecut. 

Conform prevederilor din proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse afişat pe site-ul Ministerului Justiţiei, Gheorghe Ştefan ar putea scăpa mult mai repede din arest decât termenul stabilit prin decizia definitivă a instanţei. 

Cum fostul edil are 64 de ani, el se poate încadra la articolul 2 al Ordonanţei: 

„Art. 2 Se graţiază în parte :

a) cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;“

Dacă Ordonanţa graţierii se va aplica în această formă, Pinalti ar mai rămâne cu o pedeapsă de trei ani de închisoare.  

Trebuie menţionat însă că de la demararea anchetei în dosarul Microsoft, fostul edil a executat deja aproape un an: şase luni de arest preventiv (perioada octombrie 2014 - aprilie 2015), două luni de arest la domiciliu

(aprilie 2015 – iunie 2015) şi cele trei luni de detenţie după condamnarea definitivă pronunţată în octombrie 2016. Următorul pas va fi ca Pinalti să solicite liberarea condiţionată. Pentru că are vârsta de peste 60 de ani, el poate cere instanţei acest lucru după executarea a jumătate din pedeapsă (cea redusă la trei ani). Un astfel de scenariu ar grăbi cu mult punerea sa în libertate. 

În plus, aşa cum arată proiectul supus dezbaterii publice de Ministerul Justiţiei (art.3), Gheorghe Ştefan ar scăpa şi de plata celor aproape 4 milioane de euro, calculaţi de instanţă drept prejudiciu în dosar:

„Art. 3 (1) Prevederile art. 1–2 nu se aplică celor condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă şi celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare;

(2) Graţierea este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică condamnaţilor pentru care se graţiază potrivit art. 2 lit. a) şi b)“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite