Casă din Neamţ, propusă între cele mai bizare clădiri din lume. Este un muzeu de artă populară contemporană într-un sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea fostei şcoli din Gura Văii în pregătire pentru a deveni muzeu FOTO Facebook/Laurenţiu Dimişcă
Clădirea fostei şcoli din Gura Văii în pregătire pentru a deveni muzeu FOTO Facebook/Laurenţiu Dimişcă

Artistul Laurenţiu Dimişcă vrea să transforme o şcoală nefuncţională într-un muzeu de artă populară contemporană.

Laurenţiu Dimişcă (39 de ani), cunoscut de critica de specialitate ca lider al mişcării Artei Singulare în România, sau al Artei Brute, a demarat un proiect inedit într-un sat din vecinătatea municipiului Piatra Neamţ. La Gura Văii, comuna Girov, el intenţionează să transforme o casă în care a funcţionat o şcoală cu clasele I-IV într-un muzeu de artă dedicat creaţiilor care se încadrează în curentul modern pe care acesta îl promovează. 

„După ce va fi gata, în acea clădire va fi un muzeu, un atelier de creaţie şi un centru de artă populară contemporană. Ideea mi-a încolţit în minte mai demult, după ce în 2004 am colaborat cu Muzeul de Artă Brută din Lapalisse, Franţa”, spune Dimişcă, artist plastic, art curator şi preşedintele fundaţiei Outsider Art. 

Muzeu propus pentru circuitul mondial al clădirilor bizare

Laurenţiu Dimişcă şi-a făcut studiile la Liceul de Artă Victor Brauner din Piatra Neamţ şi Universtitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi după experienţe în ţară şi străinătate, iar acum vrea să promoveze la nivel mondial zona din care provine. 

„După ce va fi gata, vreau să înscriu muzeul în circuitul Raw Vision, unde sunt localizate cele mai bizare clădiri sau locaţii din lume. De la noi din ţară, mai sunt în acest ghid muzeul particular Nicolae Popa de la Târpeşti-Neamţ, cimitirul de la Săpânţa şi Muzeul Ţăranului Român. Muzeul de la Gura Văii va fi deosebit prin pictura exterioară, cea de pe acoperiş şi pridvorul în stil mozaic”, spune Dimişcă.

Clădirea fostei şcoli din Gura Văii este în şantier FOTO Facebook/Laurenţiu Dimişcă

dimisca

Pridvor din mozaic stil Gaudi, stâlpi personalizaţi

Casa cu arhitectură tipic moldovenească va fi transformată pe etape, artistul dorind să prezinte publicului interesat fiecare noutate. 

„Clădirea ocupă o suprafaţă de 800 de mp şi m-am gândit să o pictez pe exterior în cadrul unor workshop-uri la care voi invita copii, dar şi persoane în vârstă. Pe pereţii vechi din anii ’30 din paiantă (bârne şi bălegar sau lut, n.n.), voi folosi culori acrilice. Am pus tablă zincată pe acoperiş şi o voi vopsi cu culori speciale. Pridvorul va fi din mozaic, în stilul clădirilor Gaudi din Barcelona, iar stâlpii casei vor fi personalizaţi. La geamuri voi folosi vitralii, iar marginile de la tâmplăria ferestrelor vor fi pictate cu marker Molotov”

În interiorul muzeului va fi o colecţie de artă a fundaţiei Outsider Art, mobilier pictat, ateliere de creaţie, cuptor de ardere a ceramicii, etc.   

„Vreau să arăt publicului cum se naşte o astfel de clădire, voi invita şi artişti din zonă şi internaţionali pentru a crea aici. Atelierul va avea şi rol educaţional, vor veni şi copiii de la şcoli”, mai spune artistul. 

Clădirea fostei şcoli din Gura Văii este în şantier FOTO Facebook/Laurenţiu Dimişcă

dimisca

Dimişcă, specialist în Arta Brută   

Mişcarea Arta Singulară, sau Arta Brută promovată de Laurenţiu Dimişcă este considerată acea artă pe care un om fără studii de profil simte să o facă şi să se exprime fără să ţină cont de istoria artei, de curente, de tendinţe. Acest tip de artă are exprimări dintre cele mai diverse, de la cei care-şi fac singuri case bizare, la cei care sculptează, pictează sau creează tot soiul de instalaţii.

dimisca

„Fundaţia Outsider Art promovează genul de artă brută, arta singulară, noua figuraţie, arta şamanistă, schizoidă, sau cum i se mai spune”, explică Laurenţiu Dimişca, doctor în arte plastice şi decorative.   

Anul trecut, un alt proiect al său, intitulat „O pată de culoare pentru oraşul tău” a constat în pictarea împreună cu 30 de copii de la centrul de plasament „Elena Doamna” a zidurilor de la Stadionul Ceahlăul din Piatra Neamţ. 

Zidurile stadionului Ceahlăul, pictate de Dimişcă şi copiii de la centrul de plasament    

dimisca
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite