FOTO Aventuri extreme ale alpiniştilor din Piatra Neamţ pe Aconcagua. Cum şi-au salvat colegii de la „moartea vicleană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpiniştii Ionuţ Ştefănescu şi Ciprian Chelariu au avut parte de cea mai grea ascensiune în expediţia încheiată cu succes pe 9 februarie. În ultima etapă de atac a vârfului de 6.962 de metri, şi la coborâre, cei doi i-au ajutat pe alţi doi români epuizaţi de efort să ajungă cu bine în tabăra superioară.

Pietrenii Ionuţ Ştefănescu şi Ciprian Chelariu au pornit în expediţie la finele lunii ianuarie, alături de un grup de alţi 8 români care aveau acelaşi obiectiv:  Aconcagua, cel mai înalt vârf din cele două Americi şi din emisfera sudică.

„Deşi are 6.926 de metri, Aconcagua este asimilat unui optmiar himalayan, din cauza condiţiilor extreme de pe creste, cu temperaturi de -20, -30 de grade şi vânt de 90-100 km/h. În plus, nivelul de oxigen cu 30% mai redus în aer decât normalul. În ziua de vârf am avut şansa că nu s-au cumulat cele două condiţii, de frig şi de vânt, pentru că organismul resimte foarte puternic această combinaţie“, spune Ionuţ Ştefănescu.

Asaltul final al vârfului Cerro Aconcagua a avut loc pe 9 februarie, dimineaţă, în jurul orei 6. Cum Ionuţ Ştefănescu nu s-a simţit bine, acesta a rămas să-şi prepare un ceai, astfel că alpiniştii au pornit în mai multe grupuri spre vârf.    

„Am vrut să renunţ“

„La 6.300 de metri este un refugiu, unde trebuie să-ţi pui colţarii în picioare ca să continui ascensiunea. Mă tot uitam în urmă să-l văd pe Ionuţ şi eram cu moralul la pământ. A fost un moment când am vrut să renunţ şi voiam să mă întorc după el. Mai departe, urma un perete de gheaţă şi mă uitam cu colegul Dan Bărdăşan, din Târgu Mureş la doi colegi care făceau un pas înainte şi doi înapoi din cauza vântului puernic. Aveai senzaţia că ninge orizontal“, spune Ciprian Chelariu.

Încercând să recupereze distanţa faţă de colegii care plecaseră cu jumătate de oră mai devreme, Ionuţ Ştefănescu s-a întîlnit pe traseu, aproape de vârf, cu un alt coleg din grupul românilor, bucureşteanul Alex Pleşa. Epuizat de oboseală, acesta adormea şi risca să alunece pe pantă. 

„Am reuşit să-l trezesc şi să mergem împreună, dar adormea în timp ce mergea. Starea de epuizare provacă astfel de reacţii, e acea moarte vicleană, când nu doreşti decât să dormi“, descrie Ştefănescu momentul.  

Un alpinist a cedat şi psihic

Ciprian Chelariu a ajuns pe vârf împreună cu Dan Bărdăşan şi băcăoanul Radu Turtă. Ultimii doi au început coborârea, şi l-au recuperat şi pe Pleşa, în timp ce Chelariu l-a aşteptat pe Ştefănescu circa două ore pentru poza de vârf. 

La revenire, pietrenii i-au ajuns din urmă pe cei trei colegi, care se confruntau cu grave probleme din cauza epuizării fizice şi chiar psihice.  

„Turtă nu mai reacţiona raţional, nu mai răspundea corect la ce îi spuneam Era pericolul să cadă în prăpastie şi nu-i găseau decât condorii“, a spus Chelariu. La refugiul de la 6.300 m, pietreanul i-a cerut lui Radu Turtă să aştepte pentru că trebuia găsită cărarea pentru coborâre, timp în care băcăuanul, ca un copil lipsit de logică, n-a ascultat şi a plecat în altă direcţie, care îi putea aduce sfârşitul.  

După 16 ore de luptă cu muntele au ajuns cu toţii în tabăra de bază, în siguranţă. Din cei 10 români, doar 8 au atins vârful, însă povestea se putea încheia şi cu o tragedie dacă în ultima zi Ştefănescu şi Chelariu nu şi-ar fi ajutat colegii.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Aconcagua, o nouă ţintă din Seven Summits atinsă de alpiniştii din Piatra Neamţ

Alpiniştii pietreni au început ascensiunea pe Aconcagua în condiţii vitrege

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite