VIDEO Radu Cazanciuc, ministrul Justiţiei: "Ce să creadă oamenii când, în cauze similare primesc soluţii diferite?"
0
Prezent la Oradea pentru a lua parte la bilanţul Curţii de Apel Oradea, Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei a verificat stadiul lucrărilor la Palatul de Justiţie şi a discutat cu magistraţii problemele pe care le au de rezolvat în perioada următoare.
Renovarea Palatului de Justiţie din Oradea se va încheia până la sfârşitul anului 2015, clădirea monument istoric urmând să asigure sediul pentru Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.
“Sper ca mutarea în noul sediu să aducă un spirit mult mai bun şi să facă din instituţia de la Oradea una de ştiut. Mi-am propus foarte clar să vin în decembrie 2015 la inaugurarea Palatului de Justiţie renovat de la Oradea. Aici, la Oradea, avem cel mai mare şantier pe justiţie din ţară. Este o investiţie demarată în decembrie 2012, finanţată de Banca Mondială, care va asigura condiţii normale pentru desfăşurarea actului de justiţie, dar şi condiţii civilizate de muncă pentru magistraţi şi personalul instanţelor. În plus, discutăm despre un monument istoric, iar reabilitarea Palatului de Justiţie va reda oraşului una dintre cele mai frumoase clădiri”, a precizat ministrul Cazanciuc.
Potrivit ministrului, în acest an, cele mai importante resurse vor fi alocate pentru rezolvarea problemei infrastructurii instanţelor. De asemenea, ministerul va continua să suplimenteze numărul de posturi de grefier la nivelul întregului sistem de justiţie, ceea ce va presupune un efort bugetar semnificativ, cu scopul de a eficientiza şi mai mult a activitatea instanţelor.
“La rândul lor, magistraţii, în colaborare cu CSM-ul, dar şi cu sprijinul Ministerului Justiţiei, sper că vor identifica rapid soluţii pentru a exista o practică unitară la nivelul tuturor instanţelor astfel încât actul de justiţie să aibă, aşa cum se remarcă şi în Raportul de ţară, şi un anumit grad de predictibilitate. În România e nevoie de credibilitate, e nevoie de soluţii pronunţate în termene scurte”, a declarat ministrul justiţiei.
Acesta a mai afirmat că judecătorii trebuiue să renunţe la orgoliile profesionale, în schimb trebuie să înveţe să comunice între ei.
“Este nevoie de mai mult dialog între judecători, e nevoie de mai puţine orgolii profesionale pentru că nu ajută la creşterea încrederii în actul de justiţie. Orgoliile sunt foarte bune, dar ar trebui să se vadă în articolele din revistele de drept, decât în soluţiile instanţelor de judecată unde duc la neîncrederi. Ce să creadă oamenii când, în cauze similare primesc soluţii diferite? Că cineva a intervenit într-un dosar, nu că sunt opinii juridice diferite. Depinde doar de judecători ca aceste lucruri să se schimbe”, a mai spus Cazaciuc.
Mai puteti citi:
CSM nu-l sancţionează pentru tergiversarea dosarului pe judecătorul clujean care l-a achitat pe Oprişan
Secţia de judecători în materie disciplinară a CSM a decis, miercuri, să nu îl sancţioneze pe magistratul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj, cel care a decis achitarea lui Marian Oprişan, pentru nesoluţionarea cu celeritate a dosarelor acestuia, aşa cum propusese Inspecţia Judiciară.
Ministrul Justiţiei: În următoarea perioadă vom declanşa procedura pentru numirea unui nou şef la DIICOT
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că în următoarele zile va declanşa procedura pentru alegerea unui nou şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), menţionând că, în prezent, nu are nicio nominalizare. Alina Bica, fosta şefă a instituţiei, se află în arest preventiv, fiind cercetată în mai multe dosare penale.