Un fost şef al Poliţiei Economice, acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii. Ce afacerist cunoscut mai este vizat în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Sirca
Florian Sirca

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Florian Sîrcă, fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Bihor. Acesta este acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii într-un dosar în care e vizat şi afaceristul arădean Octavian Iovănuţ, acuzat la rândul său de dare de mită.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au început urmărirea penală împotriva lui Florian Sîrcă, fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor. Sîrcă este acuzat de  luare de mită şi fals în declaraţii într-un dosar în care e anchetat şi afaceristul arădean, Octavian Iovănuţ, cunoscut drept „regele fierului vechi”

Procurorii DNA Oradea susţin că firma Metalcomp SRL, deţinută de Iovăneţ,, care din 2012 are un punct de lucru deschis şi în Oradea, ar fi beneficiat de un tratament preferenţial din partea lui Sîrcă.
Potrivit procurorilor, singurul dosar penal în care firma lui Iovănuţ a fost anchetată de evaziune fiscală de poliţiştii SICE Bihor a fost clasat, iar în perioada în care societatea ar fi fost omisă de toate controalele prevăzute în planurile de acţiune ale Serviciului.

În schimbul acestui favor, afaceristul arădean a închiriat un teren de 3.500 de metri păraţi de la socrul lui Sîrcă, în schimbul unei chirii lunare de 7000 de lei pe lună, în timp ce în zona respectivă,  suprafeţe similare se închiriau pe 100 euro/luna.

Ba mai mult, afaceristul arădean a betonat întreaga suprafaţă şi l-a împrejmuit, fără să solicite restituirea investiţiei nici când a decis să închidă punctul de lucru, terenul fiind ulterior vândut.

"În perioada septembrie 2012 - august 2016, suspectul Sîrcă Florian, în calitate de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor, a primit de la suspectul Iovănuţ Octavian Iovu Ioan, suma totală de 226.000 lei (aproximativ 7.000 lei / lunar), disimulată în plata unei chirii lunare pentru un teren achiziţionat scriptic de socrul ofiţerului de poliţie. Suma menţionată anterior a fost remisă suspectului Sîrcă Florian pentru a-i asigura suspectului Iovănuţ Octavian Iovu Ioan protecţie în ceea ce priveşte activităţile economice desfăşurate de societatea acestuia în zona de competenţă a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (S.I.C.E.), protecţia constând în neefectuarea, de către lucrătorii din cadrul serviciului respectiv, controale tematice la punctele de lucru din Oradea ale societăţii, avertizarea din timp despre controalele efectuate de alte instituţii împreună cu S.I.C.E., instrumentarea favorabilă a eventualelor dosare penale, divulgarea unor date sau informaţii nedestinate publicităţii cu privire la implicarea societăţii în activităţi nelegale", au precizat reprezentanţii Biroului de Presă din cadrul DNA.

Procurorii DNA Oradea îl mai acuză pe Sîrcă de faptul că a omis să menţioneze în declaraţiile de interese din 2015 şi 2016 apartenenţa la Masonerie, deşi fusese primit în noiembrie 2014 ca ucenic în cadrul Lojei Ţării Crişurilor 162.

"În perioada 2014 – 2016, suspectul Sîrcă Florian nu a menţionat în declaraţiile de avere şi de interese faptul că în luna iulie 2013 a cumpărat un autoturism care a fost înmatriculat de societatea unde lucra soţia acestuia, chiar dacă autoturismul respectiv a fost folosit de acesta, precum şi calitatea de membru al unei asociaţii din România", se mai arată în informarea transmisă.

Fostul şef al a uzat de dreptul la tăcere şi în faţa anchetatorilor săi.

Florin Sîrcă este cunoscut ca fiind un apropiat al chestorului Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Bihor, care este judecat în prezent într-un dosar de corupţie alături de alţi şefi de poliţii din Bihor.
După percheziţiile pe care procurorii DNA Oradea le-au efectuat anul trecut, în luna septembrie, la locuinţa şi biroul lui Liviu Popa, Sîrcă şi-a dat demisia.

Gestul lui a fost unul surprinzător, dat fiind faptul că SICE era, de trei ani consecutiv pe primul loc în ţară, atât în privinţa pagubelor recuperate în dosarele de evaziune fiscală, cât şi ca număr de dosare finalizate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite