FOTO Cel mai îndrăzneţ şi amplu proiect de reabilitare a reţelelor de termoficare din România ultimilor 27 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de kilometri de magistrale sunt înlocuite în cadru celui mai îndrăzneţ şi amplu proiect de reabilitare a reţelelor de termoficare din România ultimilor 27 de ani

„Acesta este cel mai îndrăzneţ şi cel mai amplu proiect de reabilitare a reţelelor de termoficare din România ultimilor 27 de ani. În niciun oraş din România nu s-a pus în execuţie un proiect de înlocuire a peste 20 de kilometri de conducte magistrale într-un termen atât de strâns”, a declarat Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.

 Lucrările de reabilitare a 20,28 km de reţele de termoficare sunt realizate în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Valoarea proiectului este de 118,8 milioane lei, contribuţia de la bugetul local fiind de 2%.

Deşi finanţarea a fost primită în acest an, contractul de execuţie a fost semnat anul trecut cu asocierea Elsaco Electronic, Energomontaj, Isoplus şi ISPE. Potrivit contractului, lucrările trebuie finalizate în termen de 10 luni, dintre care, anul trecut, s-a lucrat patru luni şi o săptămână exclusiv pe cheltuiala firmelor executante.

 Anul acesta s-a lucrat începând din 7 iunie, termenul de finalizare fiind data de 27 noiembrie.

 „Lucrările constau în decopertarea căminelor tehnice acolo unde sunt, înlocuirea conductelor vechi, montarea de vane de secţionare noi în căminele tehnice existente care se reabilitează, sau în cămine tehnice noi, executate în cadrul acestui proiect, montarea unui sistem de supraveghere electronică a eventualelor avarii şi lucrările de refacere”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Tot el a precizat că în cadrul proiectului s-au efectuat lucrări în 26 de locaţii de pe teritoriul oraşului, în 17 dintre acestea continuând lucrările şi în prezent.

 „Am găsit înţelegere la asocierea constructoare pentru a accentua ritmul lucrărilor în ceea ce priveşte reţelele, astfel încât cel târziu în data de 20 octombrie 2017 sistemul să fie apt pentru a fi repus în întregime în funcţiune, dacă va fi cazul. Începând cu data de 12 octombrie, în anumite zone ale oraşului sistemul va putea asigura şi energie termică, dacă va fi cazul, iar cel târziu în data de 20 octombrie fiecare orădean va avea încălzire, în situaţia în care condiţiile meteorologice vor impune acest lucru”, a precizat Mircea Mălan.

Viceprimarul a precizat şi faptul că în acest moment lucrează 248 de muncitori şi 69 de utilaje în teren.

Lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare din municipiu au început în 2014, în prima etapă fiind înlocuiţi 17,5 kilometri de conducte din reţeaua primară. În etapa a II-a se reabilitează 20,28 kilometri, din care în 2016 au fost înlocuiţi 5,7 kilometri. Până în anul 2020 se doreşte finalizarea tuturor lucrărilor pe reţeaua primară, iar din vara anului viitor, începerea lucrărilor la etapa a III-a.

În ceea ce priveşte întreruperile de apă caldă din ultimele zile, viceprimarul a menţionat că, în avans faţă de data anunţată iniţial, apa caldă a revenit în cartierul Ioşia, dar şi în cartierul Rogerius, zona situată între Sovata, Densusianu, Ştefan cel Mare, Louis Pasteur şi Izvorului. Din 8 octombrie, apa caldă va reveni în zona centrală a oraşului, iar din data de 9, cel târziu 10 octombrie, şi în cartierul Nufărul, şi în comuna Sînmartin. 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite