Fostul avocat Ioan Sava a fost eliberat condiţionat, după ce în luna decembrie a fost reîncarcerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul avocat Ioan Sava
Fostul avocat Ioan Sava

Fostul avocat Ioan Sava, încarcerat pe 25 noiembrie 2015 după ce a fost condamnat definitiv pentru că ar fi pretins bani de la un client ca să-i rezolve o soluţie favorabilă, a fost eliberat condiţionat, aflându-se în perioada de executare a pedepsei.

Tribunalul Satu Mare a menţinut decizia magistraţilor de la Judecătoria Satu Mare, astfel că fostul avocet Ioan Sava a fost liberat condiţionat.

“În baza art. 587 alin. 1 Cod procedură penală admite cererea formulată de petentul Sava Ioan. dispune liberarea condiţionată a petentului de sub puterea mandatului executare a pedepsei nr. 20/2015 emis de Curtea de Apel Cluj Napoca, atrăgându-i atenţia asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor art. 61 Cod penal de la 1969”, se arată în soluţia Judecătoriei Satu Mare.

Avocatul a ispăşit mai mult de jumătate din pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare.

Reamintim că, în  luna decembrie a anului trecut, Ioan Sava a mai fost eliberat condiţionat de sub executarea aceleiaşi pedepse, dar a fost reîncarcerat  în luna februarie, ca urmare a unei contestaţii a procurorilor DNA, care au considerat că soluţia nu este legală.

În 2012, procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată a soţilor Ioan şi Daniela Sava. Fostul avocat Ioan Sava a fost acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi spălare de bani. Ana Daniela Sava a fost deferită justiţiei pentru complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi uz de fals.

Potrivit procurorilor, în cursul lunilor ianuarie 2012 şi februarie 2012, prevalându-se de influenţa pe care ar avea-o asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, Sava Ioan, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor şi de apărător ales al unei persoane judecate pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt calificat (denunţător în cauză), a pretins şi primit de la denunţător, în două rânduri, suma totală de 7.000 de euro.

“Inculpatul a pretins şi primit banii sub pretextul că suma ar urma să fie remisă magistraţilor de la Curtea de Apel Oradea, învestiţi cu judecarea cauzei privind pe denunţător, pentru ca aceştia să dispună faţă de denunţător o pedeapsă cu suspendare. În scopul ascunderii infracţiunii de trafic de influenţă, la data de 28 februarie 2012, cu ajutorul soţiei sale, Sava Ana Daniela, inculpatul Sava Ioan a falsificat contractul de asistenţă juridică încheiat cu denunţătorul, consemnând în mod nereal că suma de 7.000 de euro reprezintă onorariul de succes, falsificând şi chitanţa aferentă acestui contract. Inculpata Sava Ana Daniela i-a dat denunţătorului aceste acte falsificate pentru a le semna iar denunţătorul le-a predat procurorilor anticorupţie cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal”, se arăta în comunicatul DNA din 2012.

Potrivit aceleaşi surse, suma de bani obţinută în această modalitate a fost folosită de inculpatul Sava Ioan în vederea achiziţionării unor bunuri de folosinţă personală. În data de 1 martie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea avocatului Sava pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 16 martie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aplicat faţă de acesta măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o durată de 30 de zile.

Totodată, la finele lunii decembrie 2015, DNA Oradea a transmis o adresă Consiliului Baroului Bihor cu privire la situaţia avocatului Sava, condamnat pentru fapte de corupţie. Astfel, membrii consiliului au votat, iar Sava a fost excus din Baroul Bihor, fiind primul avocat exclus din Baroul Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite