Studentul român al anului în Europa, la nivel postuniversitar: „Şcoala românească m-a pregătit bine pentru mediul competitiv de la Cambridge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Bocşe
urmat cursurile masterale la Cambridge, iar acum face doctoratul la aceeaşi
Universitate FOTO: ARHIVA PERSONALĂ ALEXANDRA BOCŞE
Alexandra Bocşe urmat cursurile masterale la Cambridge, iar acum face doctoratul la aceeaşi Universitate FOTO: ARHIVA PERSONALĂ ALEXANDRA BOCŞE

Orădeanca Alexandra-Maria Bocşe este „studentul român al anului în Europa, nivel post-universitar“, conform Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Plecată de şase ani din ţară, Alexandra povesteşte pentru „Adevărul“ cum a schimbat-o viaţa în străinătate.

Alexandra Bocşe (28 de ani) a ajuns să studieze în Marea Britanie după ce a terminat studiile de licenţă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti. Astfel, a început la Cambridge un program masteral de studii avansate în Relaţii Internaţionale în 2009. Încă din timpul facultăţii a fost interesată să dobândescă experienţă profesională în sfera Relaţiilor Internaţionale.

„Mi-am dorit sa studiez Relaţii Internaţionale într-un mediu multicultural şi să am oportunitatea de a învăţa de la experţi de talie mondială. Din acest punct de vedere, Universitatea Cambridge nu m-a dezamăgit. Am ales în 2012 să revin la Cambridge pentru a-mi continua studiile cu un doctorat“, spune Alexandra.

Recunoaşterea de acasă

Momentan este cercetător şi coordonator la Centrul European, Universitatea Cambridge din Marea Britanie şi cercetător afiliat la „European Centre for Energy and Resource Securityô (EUCERS), King’s College London, iar anul acesta a primit un premiu de care este foarte mândră. A fost desemnată „Studentul român al anului în Europa, nivel post-universitar“.

„M-a bucurat mult acest premiu pentru că el constituie o recunoaştere care vine de acasă, din România. E adevărat că de câţiva ani petrec marea majoritate a timpului în afara ţării, dar sunt conectată la ce se întâmplă în România şi sunt foarte interesată de evoluţiile politice şi sociale din ţară. Cred că au fost mai mulţi factori care au contat în obţinerea premiului. În primul rând, faptul că în prezent sunt student doctorand la Cambridge şi fac parte din Colegiul Trinity, cel mai bine cotat, probabil, colegiu din sistemul Oxbridge, care reuneşte universităţile Oxford si Cambridge“, susţine Alexandra

Alexandra Bocse

În ultimii a avut şi o activitate didactică bogată, predând Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană la Universitatea Cambridge şi Politici Energetice Globale la King’s College London. La Cambridge este şi coordonator al Centrului European afiliat Departamentului de Ştiinte Politice şi Relaţii Internaţionale şi reprezentantul reales al studenţilor doctoranzi din acelaşi departament. „Mă bucur că, deşi vin din Estul Europei şi sunt femeie, am fost aleasă pentru acest rol“, spune Alexandra.

Sistemul funcţionează miraculos

Întrebată cum vede, după atâţia ani, sistemul de învăţământ din Anglia, faţă de cel din România, Alexandra spune: „S-ar putea scrie un doctorat pe această temă“. Recunoaşte că fiecare sistem ale plusurile şi minusurile sale, însă sistemul de învăţământ din Anglia este mai bine centrat pe nevoile individuale ale elevului sau studentului, fiind însă un sistem mai costisitor.

Alexandra Bocse

A început să studieze în sistemul de învăţământ din România şi îşi dă seama tot mai mult că este un sistem ce funcţionează, în mod miraculos, destul de bine având în vedere resursele limitate care se investesc în învăţământ atât la nivel universitar, cât şi preuniversitar.

„Asta se datorează în special unor profesori dedicaţi, deşi prost plătiţi, şi în multe cazuri unor elevi şi studenţi foarte dornici să înveţe. Experienţa mea personală cu şcoala românească a fost una pozitivă, m-a pregătit destul de bine pentru mediul foarte competitiv de la Cambridge“, spune Alexandra.

Alexandra Bocse

„Cred că în spatele oricărei reuşite stau dedicarea, munca şi mai ales credinţa că vei reuşi, că obiectivul se poate atinge. În general, daca mă apuc de o treabă, doresc sa iasă excelent, mai ales dacă are efecte asupra celorlalţi. Sunt dispusă să fac mici sacrificii personale în acest sens“, povesteşte orădeanca.

Vă mai recomandăm:

Lecţia de omenie a unei tinere care luptă pentru viaţă. O studenta eminentă diagnosticată cu leucemie sare-n ajutorul celor aflaţi în situaţii grele

Fabuloasa călătorie în jurul lumii a lui Dumitru Dan, globe-trotter-ul în opinci care a intrat în Cartea Recordurilor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite