Povestea tânărului Daniel Constantin, studentul post-doctoral din Galaţi care face măsurători în premieră mondială cu o dronă şi un spectrofotometru
0Tânărul a pus bazele unui proiect finanţat de Agenţia Spaţială Europeană prin care se realizează măsurători pentru observaţiile satelitare. Totul a pornit de la faptul că era implicat în proiectul european "Perform" unde face cercetare în ştiinţe atmosferice.
Daniel Eduard Constantin este un tânăr de 30 de ani care urmează studiile postdoctorale ale facultăţii de Ştiinţe şi Mediu din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi.
Aventura lui pe tărâmul cercetării începe în momentul în care a ales să urmeze un domeniu de licenţă axat pe ingineria mediului.
„Am început la Mecanică, eu fiind absolventul acestei facultăţi, la Ingineria Mediului. Am fost atras de protecţia mediului, apoi de atmosferă. Cercetarea a început prin participarea la simpozioane, la cercurile de cercetare ştiinţifică ale studenţilor. Apoi, am făcut un masterat în managementul şi monitorizarea mediului, la Ştiinţe şi Mediu. Apoi, am prins o bursa POSDRU pe programul doctoral Top Academic, unde am avut rezultate foarte bune, motiv pentru care am decis să merg mai departe cu cercetarea post-doctorală”, ne povesteşte Daniel Constantin.
Determinarea calităţii aerului utilizând un instrument de tip de DOAS la bordul unui motodeltaplan

Colaborare cu ESA (Agenţia Spaţială Europeană, cu sediul în Olanda) a început încă din timpul studiilor doctorale, atunci când Daniel a făcut parte dintr-un proiect al Institutului Regal de Aeronomie din Belgia, în care Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi era partener.
„Proiectul se referea la validarea datelor satelitare privind poluarea cu dioxid de azot şi dioxid de sulf. M-am ocupat de partea de management local al proiectului, el desfăşurându-se în zona Turceni Rovinari. Am fost implicat şi în partea de măsurători ştiinţifice. Proiectul este în curs de finalizare, acum are loc analiza rezultatelor”, mai spune Daniel Constantin.
Daniel este implicat şi în proiectul „Performanţă sustenabilă în cercetarea doctorală şi postdoctorală PERFORM", de unde primeşte şi o bursă.
„Sunt membru al proiectului, ca cercetător trebuie să scriu articole şi să particip la conferinţe. Tema mea este legată de determinarea dioxidului de azot din troposferă şi stratosferă utilizând spectroscopia optică de absorbţie diferenţiară la bordul unor platforme mobile, printre care şi drone”, povesteşte tânărul.
Chiar dacă nu este un pasionat al dronelor, nevoia l-a făcut să se apropie mai mult de această platformă de transport, extrem de importantă.
„Drona este o platformă foarte importantă pentru termografie, fotogrametrie, chiar şi în domeniul cercetării atmosferice. Proiectul în care sunt eu implicat utilizează o dronă şi un spectrofotometru, o combinaţie inedită la nivel global. Până acum nu s-au mai realizat astfel de măsurători. Putem spune că la Galaţi s-a făcut o măsurătoare în premieră mondială.
Drona, înainte de decolare în apropierea oraşului Galaţi. Foto: Daniel Constantin

Măsurătorile DOAS aeropurtate şi mobile la sol sunt utile pentru determinarea calităţii aerului, cu ajutorul acestor tehnici se poate realiza cartarea poluării cu o rezoluţie de ordinul zecilor de metri pătraţi. Rezultatele obţinute mai pot fi folosite pentru comparaţii cu observaţiile satelitare sau validarea măsurătorilor acestora (scopul proiectului ESA din România). Măsurătorile din satelit oferă informaţii despre poluarea atmosferică cu o rezoluţie la sol de ordinul zecilor de kilometri pătraţi, fiind astfel necesară utilizarea unor alte măsurători de la sol sau din aer pentru verificarea lor.
Pe de altă parte, Daniel Constantin spune că nu se poate face cercetare fără bursă.
„Am încercat să fac cercetare din postura de angajat ca inginer, mi-a fost foarte greu. Fără fonduri serioase, europene, nu se poate face. Doresc să utilizez aceste fonduri cât mai bine. Dacă este necesar, pot să-mi achiziţionez şi materialele necesare cercetării”, ne mai spune tânărul cercetător.
La final, Daniel Constantin le dă şi câteva sfaturi celor care vor să-i calce pe urme. Trei sunt ingredientele unei aşa-numite reţete a succesului: pasiune, interes şi multă muncă. Sunt şi sacrificii. Uneori viaţa de familie, alteori este nevoie să mai dai ceva bani şi din buzunarul propriu.