Strategia de dezvoltare a Oradei în 10 paşi. "Va trebui ca noi să batem la uşa firmelor şi să le prezentăm, la modul concret, ce le poate oferi municipiul"
0Nu există niciun dubiu că Oradea se află într-o continuă dezvoltare economică, iar proiectele pe care le derulează administraţia locală sunt cea mai bună dovadă. Pentru ca trendul să fie unul ascendent şi în anii următori, a fost creată o strategie de dezvoltare.
„Dezvoltarea economică a unui oraş este generată de companii, noi însă trebuie să creăm un mediu potrivit pentru ca acele companii să aibă suportul necesar şi să se poată baza pe ceea ce le oferă oraşul. Trebuie să schimbăm tactica: dacă până acum aşteptam ca firmele să vină la noi, acum va trebui ca noi să batem la uşa lor şi să le prezentăm, la modul concret, ce le poate oferi municipiul”, a afirmat primarul Ilie Bolojan.
Potrivit acestuia, o echipă specializată va merge în alte oraşe din România şi va vizita firmele interesate să-şi extindă capacităţile de producţie sau de servicii în nord-vestul României. Oradea are caracterul unui oraş competitiv, caracter care trebuie menţinut în continuare.
“Pentru a reuşi acest lucru trebuie să continuăm să dezvoltăm parcurile industriale, să susţinem companiile existente, dar şi să aducem în Oradea alte companii, să preluăm cât mai multe terenuri pe care să le punem la dispoziţia investitorilor, să oferim companiilor hale gata construite, dar şi să găsim firme care să construiască hale de calitate, pe care apoi să le închirieze investitorilor interesaţi. Totodată, e absolut necesar să susţinem dezvoltarea profesională în Oradea. Astfel, pentru anul şcolar 2016-2017, vom susţine fuzionarea Colegiului Tehnic Andrei Şaguna şi Traian Vuia, care în urma fuziunii va deveni o şcoală profesională pilot, după modelul german”, a mai spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinţei.
Trend ascendent
City-managerul Eduard Florea a vorbit despre creşterea cu 16%, faţă de anul trecut, a fondului total de salarii, acest lucru fiind un indicator clar că economia locală din Oradea se dezvoltă şi este într-un trend ascendent.
„Impozitul pe salarii este instrumentul prin care se poate măsura dezvoltarea economică a unei localităţi. Graficele realizate ne arată că în intervalul 2008 – 2009, efectele crizei economice au fost resimţite şi la Oradea, la fel ca în toată ţara, prin: salarii reduse, firme care au intrat în insolvenţă sau în faliment, dar şi prin reducerea locurilor de muncă. În perioada 2011-2012, se înregistrează o stagnare din punct de vedere economic, însă după anul 2012 Oradea creşte din nou şi se evidenţiază un progres economic. Acest ritm de creştere este unul foarte bun şi trebuie păstrat pentru a ne putea apropia, ca dezvoltare, de oraşele mari din România”, a completat city-managerul Eduard Florea.
Strategie de dezvoltare economică
Strategia pentru dezvoltarea economică a municipiului (ataşament) cuprinde toate măsurile gândite de administraţia locală pentru ca ritmul de creştere înregistrat de Oradea să poată continua. Măsurile prevăzute sunt sintetizate în următoarele 10 puncte/capitole: continuarea proiectului parcurilor industriale şi diversificarea ofertei acestora, susţinerea formării profesionale în Oradea, promovarea oraşului prin misiuni economice, realizarea, până în anul 2019 a unui centru intermodal care va asigura transportul rutier-feroviar al mărfurilor, susţinerea integrării producţiei marilor companii în economnia locală, susţinerea extinderii companiilor din Oradea pe alte pieţe (în România sau în afara ţării), asigurarea de spaţii pentru incubatoarele de afaceri pentru sectorul IT, susţinerea revigorării economice a fostelor zone industriale şi a centrului istoric, reprezentarea comunelor din zona metropolitană pentru oferta economică a acestora, transformarea Parcului Industrial Eurobusiness în Agenţia de Dezvoltare Economică şi înfiinţarea Comitetului pentru Oradea.
„Rolul primăriei nu e să realizeze afaceri de succes, ci să creeze un mediu în care acestea pot reuşi”, a spus primarul Ilie Bolojan.
430 locuri de muncă aşteaptă să fie ocupate
În ceea ce priveşte parcurile industriale ca principal generator de locuri de muncă, administratorul acestora, d-na Delia Ungur, a precizat că în Parcul Industrial I şi II lucrează momentan 3000 de oameni, ponderea cea mai mare având-o specializările tehnice.
În Parcul Industrial I şi II vor fi construite 2 hale cu o suprafaţă totală de 10.000 mp, administraţia locală venind astfel cu o oferă care nu există în acest moment în Oradea – aceea de a pune la dispoziţia investitorilor hale pe bază de comandă fermă.
„Pe lângă cele 3000 de locuri de muncă ocupate în parcurile industriale, acestea mai vin cu încă 430 de locuri de muncă vacante. Recomandăm tuturor orădenilor interesaţi de un loc de muncă, fie să contacteze direct companiile din Parcul Industrial Eurobusiness, fie să acceseze site-ul Parcului Industrial Eurobusiess – secţiunea CARIERE, pentru a vizualiza oferta de locuri de muncă şi pentru a depune CV-uri. Totodată, anunţăm că azi se deschid ofertele şi vom începe atribuirea de terenuri în Parcul Industrial III, al cărui specific este logistică şi transport”, a spus administratorul Delia Ungur.
Iată cei 10 paşi propuşi de primarul Ilie Bolojan:
Continuarea proiectului parcurilor industriale şi diversificarea ofertei acestora.
Susţinerea formării profesionale în Oradea
Promovarea oraşului prin misiuni economice.
Terminalul intermodal de transport
Susţinerea integrării producţiei marilor companii în economia locală.
Susţinerea extinderii companiilor din Oradea pe alte pieţe, în Romania sau în afară.
Spaţii pentru incubatoare de afaceri pentru sectorul IT
Susţinerea revigorării economice a fostelor zone industriale şi a centrului istoric
Reprezentarea comunelor din zona metropolitană pentru oferta economică a acestora.
Transformarea Eurobusiness în Agenţia de Dezvoltare Economică şi înfiinţarea Comitetului pentru Oradea.