STENOGRAME Cum îşi negocia mita un poliţist bihorean: „Fără 2.000 de euro nu scapi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Ceausu

A promis că va respecta legea, dar era primul care o încălca. Este vorba despre agentul şef Călin Dorin Ceauşu, cel care a fost arestat  după ce a luat şpagă de la un pădurar. Din interceptările de la dosar reiese că şpaga nu era ceva nou pentru el.

Agentul şef adjunct de poliţie Călin Dorin Ceauşu a fost arestat preventiv, marţi, de Tribunalul Bihor, după ce a luat şpagă zece cartuşe de ţigări şi 1.500 de lei de la un pădurar. Alături de el a ajuns după gratii şi Horvath Sandor, un contrabandist de ţigări din Marghita. Ancheta procurorilor scoate la iveală modul în care poliţistul se înţelegea cu contrabandiştii, dar şi cum a vrut să pară tot el o victimă în ochii celor care deja îl cercetau.

Lucrătorii DGA-Serviciul Judeţean Bihor şi procurorii l-au luat în vizor pe Ceauşu după ce Ioan Sabău l-a denunţat, la sfârşitul lunii octombrie. Bărbatul, pădurar şi proprietar al unei ferme, cumpărase în ultima vreme ţigări de la Horvath Sandor, la jumătate de preţ, pentru angajaţii săi.

Potrivit propriilor declaraţii, Sabău a fost contactat într-o zi de concubina lui Horvath, cel care vindea ţigările, care i-a propus să cumpere o cantitate mai mare la un preţ şi mai mic. Pădurarul a refuzat, dar a fost sunat, din nou, de această dată de Horvath, care, pe un ton ridicat, a insistat. Sabău a cedat şi s-a dus acasă la vânzător de unde a cumpărat zece cartuşe. La doar câteva sute de metri de casa lui Horvath, pădurarul a fost oprit de poliţist carel-a avertizat că îi poate face oricând dosar penal pentru contrabandă, caz în care, ca să îşi “rezolve” problema, pădurarul ar fi trebuit să scoată din buzunar 2.000 de euro.

“Agentul de poliţie a urcat în autoturismul meu, lângă mine şi m-a întrebat dacă înţeleg ce mi se poate întâmpla dacă îmi va face dosar penal, enumerându-mi din nou urmările pe care le-aş putea avea de suferit ca urmare a acestui fapt, aşa cum îmi spusese anterior. La un moment dat, acesta m-a întrebat ce sumă de bani aveam asupra mea. Astfel, la această întrebare eu am scos suma de 500 de lei, dar agentul a observat şi teancul de bani care se aflau în buzunarul dinspre el, 1.000 de lei, buzunarul fiind mai larg. Mi-a cerut să-i scot şi pe aceia, spunându-mi textual că a lucrat 10 ani la Poliţia de Frontieră şi că 500 de lei sunt prea puţini pentru el. În momentul când am avut toţi banii în mână, mi i-a smuls, respectiv atât teancul de aproximativ 500 de lei, cât şi pe cel de 1.000. După ce mi-a luat în această modalitate banii, mi-a comunicat că îmi va lua şi ţigările, deoarece totuşi suma era prea mică. Deşi am obiectat, precizând că în decurs de aproximativ 15 minute a dobândit 1.500 de lei, acesta nu a părut interesat şi, deschizând portiera din spate a autoturismului meu, a început să ia din cutie, pe rând, câte un cartuş de ţigări pe care îl arunca în autoturismul său pe bancheta din spate”, se arată în declaraţia dată de Sabău în faţa anchetatorilor.

Pădurarul a fost lăsat să plece şi şi-a dat seama mai târziu că insistenţa cu care a fost sunat de Horvath se datora faptului că acesta fusese înţeles cu poliţistul, care nu întâmplător se afla exact atunci la câteva sute de metri de casa contrabandistului. La aceeaşi concluzie au ajuns şi anchetatorii, drept pentru care Horvath este anchetat nu doar pentru contrabandă, ci şi pentru complicitate la luare de mită.

A doua zi Sabău a ajuns la şeful Poliţiei Marghita, căruia i-a povestit ce se întâmplase, ulterior denunţul pădurarului ajungând în atenţia ofiţerilor anticorupţie.

Discuţiile dintre pădurar şi poliţist au fost interceptate de către anchetatori, iar în cadrul acestora omul legii recunoaşte că a primit mită de la pădurar.

Sabău – Da?! Măi omule, atunci mi-ai luat prea mulţi bani, dă-mi-i înapoi.

Ceauşu – Cum ţi-am luat prea mulţi bani…?

Sabău – Cu mine nu mai ai treabă. Dacă nu poţi dă-mi-i pe rând 2-3 milioane cum poţi.

Ceauşu – Cu ce ţi-am luat prea mulţi bani?

Sabău – Da mă, atunci atâţia banii, mă? Eşti sănătos la cap…?

Ceauşu – Ţi-am confiscat?

Sabău – Da! Şi ţigările şi tot?! Că ştiu că ai probleme, am auzit, no. Eu nici nu am ştiut cum te cheamă, cine eşti.

Ceauşu – Auzi nu, eu nu ţi-am făcut ţie dosar. Da pă ce-i să îţi fac un dosar… Dacă eu te aduceam şi îţi făceam dosar era mai bine? Eu ţi-am zis că îţi dau banii înapoi şi vin şi îţi fac dosar, că tu n-ai. Câţi bani vrei să îţi dau înapoi?

Sabău – Dă-mi măcar jumătate!

Ceauşu – No bine, amu nu pot!

Poliţistul acceptă să restituie jumătate din şpagă după ce pădurarul îi promite 2-3 metri de lemne, iar apoi îl asigură pe Sabău că a scăpat ieftin.

Ceauşu – Hai să îţi spun, suma nu-i multă ce mi-ai dat mie! Eu pentru o treabă de asta, eu fără 2.000 de euro nu scapi!

Sabău – Două mii de euro pentru o treabă de asta?

Ceauşu – Da, da, da!

Sabău – Da nu-i mult mă, 2000 de euro?

Ceauşu – Da îţi fac un dosar penal! Eu la restul la care le-am făcut eu, le-o dat cu executare!

Sabău – Pentru ţigări?

Ceauşu- Da, da. Eu am fost la mascaţi, eu atâtea ţigări am confiscat cu vagoanele!

Sabău – Da, da.

Ceauşu – Înţelegi. Nu mai bine liniştit să dormi?

Sabău – Şi eu ce dracu să fac?

Ceauşu – Dacă vrei îţi aduc eu, no!

Sabău – Bun.

Ceauşu – Vrei să îţi aduc eu?

Sabău – Da.

Ceauşu – No bun!…Nu te mai complica cu ăia că te poate ţepui.

Eşti un simpatic! Cel mai simpatic om! Că dacă te cunoşteam să mă bată Dumnezo, dacă te cunoşteam… dacă făceam ceva. Ştii cum îi cu mine toţi care or fost, eu mai bine pierd eu, înţelegi, decât să mă cert cu dumetale?

 În aceaşi dosar mai este anchetat un alt poliţist, coleg cu Ceauşu. Este vorba despre poliţistul Ioan Mureşan, cel care a avut grijă să-l anunţe pe Ceauşu să nu mai vorbească la telefon pentru că este interceptat şi că împotriva sa există un denunţ. Astfel, Ceauşu şi-a schimbat brusc atitudinea. Poliţistul a luat legătura cu un fost cadru al Serviciului Independent de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor, care i-a explicat ce comportament trebuie să adopte o persoană denunţată de săvârşirea unor fapte de corupţie, pentru a nu mai putea fi obţinute şi alte probe în acuzarea sa. De asemenea, Ceauşu a contactat telefonic personalul din cadrul IPA pentru a renunţa la numărul său de telefon.

“Mă tot deranjează cineva, mă tot hărţuieşte la numărul de telefon, acesta ce îl am acum”.

Din schimbul de mesaje scrise dintre poliţist şi concubina lui, Ceauşu, fiind conştient că telefonul său este interceptat, se victimează în faţa femeii, relatându-i acesteia că se consideră şantajat de denunţătorul Sabău. Poliţistul s-a dus şi el la DGA, să se plângă că este hărţuit de Sabău, oferindu-se totodată să dea chiar el informaţii ofiţerilor anticorupţie despre presupuse fapte penale comise ba de poliţiştii din Marghita, ba de jandarmi, ba de inspectorul şef sau de agenţii comerciali din zonă. Nu i-a mers însă. Bărbatul a fost ridicat şi dus la audieri, iar marţi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Procurorii arată că agentul Ceauşu a pretins mită, oprindu-l pe pădurar în afara orelor de serviciu, folosindu-se de uniforma de poliţist, cu intenţia premeditată de a-i confisca ţigările şi banii. În plus, spun anchetatorii, Ceauşu are obiceiul de a lua bani cu împrumut de la localnici pe care apoi “omite” să îi mai returneze.

   Mai puteti citi:

STENOGRAME Percheziţii DNA la asociaţii pentru nevăzători şi la ANR. Fraude cu bani europeni, compania Siveco este implicată şi în acest dosar

În această dimineaţă, au loc percheziţii domiciliare în nouă locaţii situate în municipiile Bucureşti şi Buzău, din care două sunt în instituţii publice. Procurorii DNA fac cercetări într-un caz de fraudă cu fonduri europene. Asociaţia Nevăzătorilor din România este implicată, dar şi compania Siveco.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite