Raul Zetocha, orădeanul care şi-a mărturisit crima pe Facebook, condamnat la închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raul Zetocha a fost condamnat la închisoare cu executare moartea interlopului Mihai Dumbrovan. Magistraţii Tribunalului Bihor au decis să-l condamne pe Zetocha la 6 ani şi 2 luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

Orădeanul Raul Zetocha, acuzat că în decembrie 2013 l-a ucis pe Mihai Dumbrovan, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Bihor, la şase ani şi două luni de închisoare cu executare. Prima instanţă a mai decis ca Zetocha să achite familiei victimei sale suma de 25.000 de euro daune morale, 20.000 de lei cheltuieli cu avocaţii şi aproape 7.000 de lei daune materiale. Sentinţa nu este definitivă.

“Având în vedere limitele de pedeapsă pentru infracţiunea reţinută în sarcina lui Raul Zetocha, respectiv închisoare de la 15 la 25 de ani, unii vor spune probabil că e o pedeapsă mică, 6 ani şi 2 luni. Noi considerăm în continuare că se impunea achitarea lui Raul Zetocha, fiind vorba, evident, într-un caz de legitimă apărare. Dacă nu ar fi reuşit să deposedeze agresorul de cuţit, ulterior să-l rănească, probabil că astăzi ar fi fost mort Raul Zetocha. Noi am declarat apel”, a precizat avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Zetocha.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor sunt cei care l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Raul Zetocha, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, prin cruzimi.

„În data de 02.12.2013, în jurul orelor 18.00, la intersecţia străzilor Transilvaniei cu strada Aleea Posada din Oradea, i-a aplicat multiple lovituri de briceag (douăsprezece) numitului D.M.K., unele în zone vitale ale corpului, provocându-i leziuni fizice grave în urma cărora acesta din urmă a decedat”, se arată în comunicatul Parchetului.

Imediat după crimă, Zetocha şi-a recunoscut fapta pe facebook. Nu a fost însă arestat preventiv decât doi ani mai târziu. Procurorii l-au reţinut în noiembrie 2015, pe numele lui fiind emis apoi un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 Zetocha nu a stat după gratii decât câteva zile, acesta contestând măsura luată de judecător. Magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis atunci să îl elibereze şi să îl plaseze sub control judiciar pentru 60 de zile, măsură care a fost prelungită prin ordonanţele procurorului de caz. Victima lui Zetocha a fost Mihai Dumbrovan, un recidivist cunoscut şi condamnat pentru comiterea mai multor tâlhării şi jafuri armate comise în anul 1999. Crima a avut loc în 2 decembrie 2013.

Altercaţia dintre cei doi a pornit după ce Dumbrovan ar fi spart geamul maşinii în care se afla Zetocha. Acesta s-a luat după el şi între cei doi a izbucnit o luptă, în cele din urmă Dumbrovan fiind înjunghiat cu mai multe lovituri de cuţit.

Orădeanul în vârstă de 36 de ani a fost transportat la spital unde, însă, medicii nu au mai putut să îi salveze viaţa. Zetocha a recunoscut cele întâmplate, susţinând însă că a fost luat prin surprindere de Mihai Dumbrovan, care i-a spart geamul maşinii având faţa acoperită. Poreclit "Mişi" de către apropiaţi, Mihai Dumbrovan a fost la rândul lui acuzat şi condamnat pentru mai multe tâlhării şi jafuri. Săptămâna aceasta, marţi, judecătorii de la Tribunalul Bihor s-au pronunţat în dosar, condamnându-l pe Zetocha la închisoare cu executare.

„Condamnă pe inculpatul Z. R., la pedeapsa de 6 ani şi 2 luni închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II a, b cod penal de la 1969, cu aplicarea art. 12 alin. (1) din Legea nr. 187/2012 respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat (...). Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă şi va obliga pe inculpatul Z.R. la plata către aceasta a sumei de 25.000 euro reprezentând daune morale. (...). Obligă pe inculpatul Z.R. la plata către aceasta a sumei de 20.000 lei cheltuieli de avocat şi 6760 lei daune materiale reprezentând cheltuieli de înmormântare şi expertiză”, se arată în hotărârea instanţei.

Sentinţa Tribunalului Bihor nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite