Povestea succesului. Filmul Morgen a fost ales să ducă Bihorul la Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula Morgen, filmată în Salonta cu nu mai puţin de şapte actori din Oradea a fost desemnat să reprezinte România la Oscar, la secțiunea „cel mai bun film străin". Regizorul Marian Crișan devine astfel ambasadorul Bihorului în cetatatea americană a filmului, unde Morgen va fi promovat timp de șase luni.

Județul Bihor a fost pus pe harta cinematografiei internaționale încă din anul 2010, când filmul „Morgen" a câștigat nu mai puțin de 11 premii la festivalurile de profil de peste graniță. „Morgen" este primul film de lungmetraj al regizorului bihorean Marian Crișan, a fost filmat în orașul său natal, Salonta, și are în distribuție nu mai puțin de șapte actori ai Teatrului de Stat din Oradea.

Deși a fost propus să reprezinte România la Oscar, regizorul peliculei nu vede în acest lucru o finalitate a muncii depuse până acum ci, mai degrabă, o provocare la mai mult efort. „Este o onoare la care nu pot spune că m-am așteptat. Lucrurile sunt însă mai complicate decât par. Pentru a obține o nominalizare din partea Academiei Americane de Film trebuie să fim foarte bine pregătiți. În următoarele șase luni trebuie să avem în Statele Unite o campanie prin care  să promovăm și să distribuim filmul"a declarat pentru Adevărul de Transilvania Marian Crișan.

„Filmul Morgen a mai rulat până acum în Boston și în Los Angeles, dar din păcate, nu am fost acolo să văd feed-backul. Noi avem o comunitate relativ mică de români acolo și în general filmele străine nu se bucură de popularitate  dar sper că acum vom atrage publicul spre cinematograf", a mai declarat Crișan.

O poveste cu „aer" de Bihor

Marian Crișan spune că atunci când a conceput filmul nu s-a gândit la premii ci a vrut să spună o poveste în care să surprindă aerul specific bihorean. „Ideea filmului mi-a venit după ce am citit un scurt articol într-un ziar din Bihor, care prezenta povestea unor emigranți prinși în canalele de irigații de la granița cu Ungaria. Era iarnă, eram acasă la Salonta și m-am gândit că în timp ce eu stau la căldură, ei sunt într-un câmp înghețat", spune regizorul.  „Prin film am vrut să redau aerul oamenilor și locurilor de care mă simt cel mai legat. Apoi, am vrut să aduc și un suflu nou, să fac ceva diferit, proaspăt", explică el. „Acesta este unul dintre motivele pentru care am făcut castinguri doar în Transilvania. Am vrut actori care nu au fost promovați până acum și care trăiesc în această zonă", completează Crișan.

Așa s-a născut povestea lui Nelu, un bărbat de 40 de ani, agent de pază într-un supermaket din Salonta. Nelu și soția sa, Florica, trăiesc într-o casă izolată, pe un câmp, înafara orașului.  Pasionat de pescuit, într-o zi,  Nelu pescuiește ceva neobișnuit: un emigrant care vrea să treacă granița ilegal. Emigrantul oferă bani pentru a fi ajutat să treacă frontiera și fără să înțeleagă exact ce vrea să îi comunice acesta, Nelu ia banii și îi promite că îl va ajuta să treacă granița mâine(morgen).

Actorii orădeni, cunoscuți peste graniță

În Morgen au jucat actori din Cluj, Oradea și Satu Mare, aleși în urma castingurilor. Chiar dacă au avut roluri mici , sau de întindere mai mare, orădenii sunt onorați de succesul filmului. „Nu m-am gîndit niciun minut că filmul va avea un astfel de succes", spune Elvira Rîmbu, cea care jucat rolul principal feminin. „Propunerea pentru Oscar este onorantă pentru noi toți, când te gândești că cei mai mari specialiști din industria cinematografică vor privi munca ta. Morgen este un film al Bihorului la care am lucrat cu gândul că trebuie să-mi fac treaba foarte bine, fără să bănuiesc că va acea un asemenea impact", spune actrița.

„Morgen are succes pentru că exprimă un adevăr de viață. Personal, sărăcia ilustrată mi s-a părut un pic exagerată,  dar pentru occidentali este ceva exotic", spune și Daniel Vulcu, care jucat rolul vameșului. „Nu am avut un rol de întindere mare, dar a fost o experiență reușită. Prin asta demonstrăm că avem actori foarte buni și în provincie, actori care pot face față unui film de talie internațională. Sper ca după acest succes să vină mai multe oferte și pentru actorii din afara Bucureștiului", a mai declarat Vulcu.

Regizorul care a cucerit Europa

Marian Crișan are la activ peste 200 de videoclipuri muzicale și reclame pentru televiziune până în prezent. În anul 2004, Marian Crișan a realizat scurtmetrajul Tulnicul. Acesta este primul scurtmetraj de autor realizat vreodată despre tulnic  (n.r. instrument muzical străvechi , simbol al Țării Moților, folosit ca mijloc de comunicare sși instrument pentru interpretarea cântecelor încă de pe vremea dacilor) și a fost filmat în Apuseni.
În anul 2008, Marian Crișan a dat lovitura cu scurtmetrajul Megatron, care prezintă în 15 minute povestea unui băiețel dintr-un sat de lângă București, dus de mama sa la McDonald's pentru a-i sărbători ziua de naștere. Ajuns în capitală, copilul face tot posibilul pentru a-și găsi tatăl.

Filmul a fost distins cu premiul  Palme d'Or pentru scurtmetraj în cadrul Festivalului de la Cannes, dar și cu premiul de Cel Mai Bun Film de Scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Stockholm
În același an, 2008, Marian Crișan a decis să facă primul său lungmetraj, Morgen. Doi ani mai târziu, pelicula, coproducție  România-Franța-Ungaria, a fost lansată pe piață și a câștigat nu mai puțin de 11 premii la festivalurile internaționale de profil. Patru din ele, printre care și premiul special al juriului,  au fost câștigate la Festivalul de la Locarno, al doilea ca importanță după Leopardul de Aur. Cele mai recente distincții au fost câștigate în noiembrie anul trecut când „Morgen" a obținut Marele Premiu şi Premiul Publicului la a III-a ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast2010.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite