Patru judecători orădeni, suspendaţi din funcţie de CSM după ce au fost trimişi în judecată. Au cerut ca mită păstrăvi, wisky şi ceas cu cuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecatorul Ovidiu Galea, sursa foto-luju.ro
Judecatorul Ovidiu Galea, sursa foto-luju.ro

Judecătorii Florica Roman, Denisa Vidican, Raluca Cuc şi Ovidiu Galea au fost suspendaţi din funcţie. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului  Naţional al Magistraturii.

Cei patru magistraţi sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie alături de un avocat din Beiuş şi alte trei persoane, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Totul a pornit de la o tentativă de viol comisă în 2007. Acuzatul, Viorel Bodin, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare după ce ar fi încercat să îşi abuzeze sexual iubita. Deşi hotărârea rămăsese definitivă, bărbatul a scăpat de puşcărie graţie, spun anchetatorii, intervenţiilor la magistraţi.

“În şedinţa din data de 30 iunie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţia de judecător, începând cu data de 30.06.2014, ora 14.00, a doamnelor Florica Roman şi Denisa Daniela Vidican - judecători în cadrul Curţii de Apel Oradea - şi a doamnei Raluca Cuc şi a domnului Ovidiu Galea - judecători în cadrul Tribunalului Bihor - ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie”, se arată în comunicatul CSM.

Viorel Bodin s-a adresat Judecătoriei Beiuş care a început propria anchetă, soldată însă tot doar cu o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei. După ce procesul a ajuns la Tribunalul Bihor, Bodin s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare şi a fost obligat la plata unor despăgubiri către tânără în valoare de 10.000 de lei. În vara anului 2010, bărbatul a ajuns după gratii în Penitenciarul Oradea, ca să îşi ispăşească pedeapsa.

Condamnat definitiv pentru tentativă de viol, Viorel Bodin ar fi rămas încarcerat dacă în sprijinul său nu ar fi sărit mama noii sale iubite, o avocată din Beiuş, Mariana Mihoc. Femeia a luat legătura cu judecătoarea Florica Roman, magistrat în cadrul Curţii de Apel Oradea.

 "În condiţiile în care toate mijloacele de apărare legale fuseseră epuizate, judecătoarea Roman Florica a sfătuit-o pe avocata Mihoc Mariana Dorina ce demersuri să întreprindă pentru a-l ajuta pe condamnat să nu execute pedeapsa pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de viol. Pentru promovarea unei căi extraordinare de atac (contestaţie în anulare), era absolut necesar ca persoana vătămată să fie convinsă să încheie un înscris fals, cu dată anterioară rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, din care să rezulte că s-ar fi împăcat cu inculpatul înaintea rămânerii definitive a hotărârii de condamnare", se arată într-un comunicat de presă transmis  de DNA.

Împăcare neautentificată

Avocata a redactat un "act de împăcare" între părţi, antedatat şi neautentificat. Victima a fost convinsă să semneze după ce, susţin anchetatorii, familia lui Bodin i-a promis 30.000 de lei, din care fata a şi primit 15.000. Deşi tânăra a semnat documentul, acesta nu a putut fi semnat şi de Bodin, aflat după gratii. Aşa că, viitoarea soacră a convins-o pe victimă să redacteze un alt act, o declaraţie de retragere a plângerii penale, tot antedatată.

Pentru ca demersul să fie cât mai credibil, avocata a obţinut şi o adeverinţă, emisă de Gelu Agafiel Mărăcineanu, directorul general al SC Geoasset SRL, locul de muncă al fetei, prin care se arăta că aceasta nu a putut lipsi de la serviciu ca să depună la timp, la dosar, actul de împăcare.

Viorel Bodin a fost condamnat în 2 iunie 2010 de către Tribunalul Bihor, la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare, hotărâre rămasă definitivă. Două zile mai târziu, bărbatul a fost încarcerat. În mai puţin de o săptămână, avocata Mariana Mihoc depunea în numele lui o contestaţie în anulare dar şi toate actele false încheiate ulterior.

"Avocata Mihoc Mariana Dorina, personal, dar şi prin intermediul lui Jurca Gheorghe, a intervenit la Roman Florica, judecător la Curtea de Apel Oradea, pentru ca aceasta să-şi exercite influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, în sensul admiterii contestaţiei în anulare şi în final, la încetarea procesului penal", se arată în comunicatul DNA.

Influenţă la magistraţi

Pentru a-şi exercita influenţa asupra colegilor ei de la Tribunal, judecătoarea Roman a primit, spun procurorii, de la o rudă a condamnatului, Jurcă Gheorghe, o sumă de bani ce nu a putut fi determinată şi alte foloase materiale (păstrăvi, wisky). Totodată, judecătoarea a acceptat promisiunea unui ceas cu cuc vechi, pe care Jurcă Gheorghe urma să-l procure.

Iniţial, contestaţia în anulare a primit termen de judecată pentru data de 24 septembrie 2010. La data de 9 iulie 2010, preşedintele completului de judecată de la Tribunalul Bihor, judecătorul Galea Ovidiu, a dispus preschimbarea termenului din data de „24 septembrie 2010" în data de „16 iunie 2010".

"Prin încheierea din 16 iunie 2010 a Tribunalului Bihor, completul format din judecătorii Galea Ovidiu - preşedinte de complet, Vidican Denisa şi alt judecător, s-a dispus admiterea în principiu a contestaţiilor în anulare (fără ca instanţa să-şi motiveze soluţia), s-a dispus suspendarea executării sentinţei penale şi punerea de îndată în libertate a condamnatului", se mai specifică în comunicatul DNA.

Procurorii DNA susţin că judecătorul Ovidiu Galea, fusese, cu doar două săptămâni în urmă, preşedintele completului de recurs care a pronunţat condamnarea aceluiaşi inculpat la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Ca urmare a înscrisurilor false depuse la dosar de avocata Mihoc şi a exercitării influenţei de către judecătoarea Florica Roman, prin decizia penală din 4 martie 2011, completul de judecată format din Raluca Cuc, Denisa Daniela Vidican şi alt judecător, cu opinia separată a acestuia din urmă, a admis contestaţiile în anulare, fixând termen pentru rejudecarea recursului pentru data de 8. martie 2011.

"Judecătoarele Raluca Cuc şi Denisa Vidican au desconsiderat toate argumentele expuse de cel de-al treilea judecător în opinia separată şi au apreciat ca probe concludente înscrisurile vădit false care au însoţit contestaţiile în anulare. Prin decizia penală din 08.04.2011 s-a încetat procesul penal ca urmare a faptului că s-a constatat împăcarea părţilor", mai precizează DNA.

În vizorul DNA

Mariana Mihoc avocat în cadrul Baroului Bihor, este urmărită penal pentru favorizarea făptuitorului, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, (două fapte), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals (trei fapte).

Gheorghe Jurca este acuzat de cumpărare de influenţă şi favorizarea făptuitorului şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Florica Roman, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, este anchetată pentru infracţiunile concurente de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată; Ovidiu Galea, judecător în cadrul Tribunalului Bihor - abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi fals intelectual, Raluca Cuc, judecător la Tribunalul Bihor - abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi favorizarea făptuitorului, Denisa Vidican, la data faptelor judecător la Tribunalul Bihor, în prezent la Curtea de Apel Oradea - abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi favorizarea făptuitorului, Florina Nicoleta Roman, victima tentativei de viol, este acuzată de fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte), Gelu Agafiel Mărăcineanu (ex-driector la Agenţia pentru Resurse Minerale), director general al SC Geoasset SRL, este anchetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite