Organele unei fetiţei de 3 ani şi trei luni au fost prelevate la Oradea. Copila care a rămas invalidă la naştere din cauza neglijenţei medicilor a murit
0Delia Berari a pierdut lupta cu boala la doar 3 ani şi trei luni. Conştienţi că organele fetiţei lor ar putea da şansă la noi vieţi, părinţii fetiţei au fost de acord cu prelevarea. Astfel, în cursul zilei de miercuri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea a avut loc o nouă prelevare.
Povestea Deliei Berari este una impresionantă. În urma unor erori medicale la naştere, fetiţa din Chişinău a fost diagnosticată cu encefalopatie hipoxică ischemică perinatală severă, sindrom bulbar, hipoacuzie neuro-senzorială,tetrapareză spastică.
Am fost un copil mult aşteptat şi dorit. Mama a ales să nască la o maternitate modernă, maternitate care în ziua în care Delia venea pe lume s-a dovedit a fi pustie, chiar dacă medicul i-a promis femeii că va fi pe acolo şi că va avea grijă ea şi de copil.
“Se mai întâmplă ca într-o maternitate modernă şi mult lăudată să aştepţi medicul cu disperare când timpul se scurge nemilos, iar viaţa ta depinde de câteva secunde. Nu neg, poate la spitalul internaţional Medpark s-au născut mulţi copii voioşi şi sănătoşi. Delia, însă, nu am avut acest noroc sau această şansă”, a scris mama Deliei pe blog.
Fetiţa a fost diagnosticată cu Encefalopatie hipoxică ischemică perinatală severă, Sindrom bulbar, hipoacuzie neuro-senzorială, tetrapareză spastică.
Au urmat multe zile de încercări. Lupta părinţior s-a transformat în nopţi nedormite, aşteptări prin spitale, mute proceduri anevoioase şi căutări intense. Dar şi multă speranţă.
Delia era dusă periodic la o clinică din Italia. Aşa s-a întâmplat şi în urmă cu aproape două săptămâni. Părinţii se întorceau cu fetiţa din Italia, însă în Ungaria fetiţa a făcut o febră puternică urmată de sindromul convulsiv.
A fost internată la spitalul din localitatea maghiară Szolnok unde a stat mai multe zile în comă. Din păcate evoluţia ei a fost spre instalarea tabloului clinic de moarte cerebrală, astfel că părinţii au solicitat transferul ei la Oradea, în vederea prelevării.
Marţi seara, în jurul orei 23.00, copila a ajuns la spitalul din Oradea, iar miercuri părinţii şi-au dat acordul pentru prelevare, ocazie cu care echipa medicală a prelevat rinichii şi ficatul micuţei Delia.
“Când am primit telefonul de la Ministerul Sănătăţii am fost surprinsă să aflu că familia a optat pentru Oradea. Este un semn al seriozităţii şi perfecţionării activităţii medicale de aici”, ne-a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de Transplant in Bihor.
Echipa medicală care a luat parte la prelevare a fost compusă din medicii Radu Zamfir, Liviu Constantin, Tudorel Florian Sabău, Ştefan Pataki şi asistenta anestezistă Lăcrămioara Pop.
Aceasta a fost cea de-a 17 prelevare de organe care a avut loc în acest an la Oradea.