Livia Bara a fost condamnată la închisoare cu executare după ce a provocat un prejudiciu de peste 400.000 de euro comunei bihorene Sînmartin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livia Eugenia Bara, fosta secretară a Consiliului Local Sînmartin şi, totodată, notar, a fost condamnată, în primă instanţă, la închisoare cu executare. Mai mult, instanţa a stabilit că are de achitat daune materiale de peste 40.000 de euro. Sentinţa poate fi contestată la Curtea de Apel.

Fosta secretară a Consilului Local Sînmartin a fost condamnată la patru ani şi zece luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi. Totodată, completul de judecată a decis că ea trebuie să achite CL Sînmartin daune materiale de peste 40.000 de euro. Sentinţa poate fi contestată la Curtea de Apel.

În anul 2013, procurorii Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a notarei Livia Bara, fosta secretară a Consiliului Local Sînmartin, acuzată că a prejudiciat bugetul comunei cu peste 400.000 euro cedând terenuri scumpe din proprietatea localităţii, în schimbul unor suprafeţe fără valoare ale unor rude şi consilieri locali.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001-2004, la solicitarea mai multor persoane fizice, domiciliate în comuna Sînmartin, dar şi în alte localităţi din judeţul Bihor şi chiar din alte judeţe, Consiliul Local Sînmartin a aprobat schimburi de teren, terenurile oferite de persoanele fizice fiind amplasate în sate mărginaşe ale comunei, iar cele cerute la schimb erau situate în apropierea centrului comunei Sînmartin, în zona turistică Băile Felix.

„În 9 situaţii din 10, persoanele fizice care au solicitat schimburi de terenuri, au avut drept scop obţinerea de foloase necuvenite, în defavoarea consiliului local. Pentru schimburile de teren care s-au realizat în perioada 2001-2003, Consiliul Local Sînmartin a ales o procedură aparte, din care primarul comunei a fost exclus. În aceste condiţii, referatele de specialitate cu propunere de aprobare a schimburilor imobiliare nu au fost întocmite de Biroul agricol din cadrul Primăriei Sînmartin, ci de secretarul Consiliului Local, inculpata Bara Eugenia Livia, cu toate că, din documentaţie rezulta clar că schimburile de terenuri vizate erau de folosinţă exclusiv agricolă”, se arată în rechizitoriul DNA.

De asemenea, după aprobarea schimbului de teren, înscrisul autentic de schimb imobiliar a fost semnat de Eugenia Livia Bara, ca şi împuternicit al Consiliului Local, şi nu de primar, căruia îi reveneau aceste atribute de reprezentant al primăriei în relaţiile cu alte instituţii, persoane juridice şi persoane fizice, conform Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală.

Concret, în calitate de secretar al Consiliului Local Sînmartin, inculpata Eugenia Livia Bara a întocmit referate de specialitate prin care a stabilit, cu intenţie, valori diminuate faţă de valoarea reală, a unor terenuri din proprietatea privată a Consiliului Local Sînmartin şi a propus tranzacţii civile de schimb imobiliar a terenurilor respective, determinându-i în acest mod, pe consilierii locali din cadrul Comisiei economice şi pe cei din cadrul Consiliului Local Sînmartin, să avizeze şi să aprobe schimburile de teren. În urma acestor schimburi, Consiliul Local Sînmartin a fost prejudiciat cu suma de 412.850 euro, iar solicitanţii schimburilor de teren au obţinut un folos necuvenit de 412.850 euro.

Judecătorii Tribunalului Bihor s-au pronunţat, vineri, în acest dosar, instanţa condamnând-o pe Livia Bara la o pedeapsă de patru ani şi zece luni cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de trei ani. Instanţa a admis pretenţiile civile ale părţii civile Consiliul Local Sînmartin şi, în consecinţă, a obligat-o pe Livia Bara la plata echivalentului în lei la data plăţii a sumei de 412.850 euro către partea civilă, cu titlu de daune materiale.

Totodată, fosta secretară mai are de achitat 10.000 de lei cheltuieli judiciare către stat şi 35.000 de lei tot cheltuieli judiciare către Consiliul Local Sânmartin. Pentru recuperarea acestor sume, magistraţii au decis menţinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor femeii. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată, în termen de zece zile,la Curtea de Apel Oradea.

Mai puteti citi:

Numai Klaus Iohannis să nu fii!

Aşa după cum era de aşteptat şi aşa după cum au dovedit-o numeroasele şi deloc convergentele adnotări mai mult sau mai  puţin apreciative ori amabile la comentariul meu de vineri, primul interviu televizat acordat de preşedintele Klaus Iohannis a stârnit nu doar aplauze. Ci şi consistente nemulţumiri.

STENOGRAME Ovidiu Puţura, arestat pentru corupţie: „De nu îi dau doi pumni în gură, în Tribunal, de îi rup picioarele”

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Puţura a fost arestat preventiv, fiind acuzat de mai multe fapte de corupţie. Concret, acesta s-ar fi oferit să îl ajute pe fiul judecătoarei Corina Iacob din Bistriţa să obţină calitatea de notar stagiar, iar aceasta urma să dea o soluţie favorabilă soţiei lui Puţura într-un doar aflat pe rolul instanţei la care aceasta lucra.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite