FOTO Hora Unirii a fost înlocuită cu un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului aviatic din Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor au fost modificate, ca urmare a accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Ceremonia nu s-a încheiat cu tradiţionala Horă a Unirii ci cu un moment de reculegere în amintirea victimelor tragediei aviatice.

Numărul participanţilor a fost destul de mic, dar nu au lipsit oficialităţile. Au fost prezenţi şi elevi de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, precum şi reprezentanţi ai foştilor militari şi ai Asociaţiei Cultul Eroilor.

Prefectul Claudiu Pop a vorbit despre momentul 24 ianuarie 1859, evidenţiind aşteptările pe care oamenii l-au avut, pe vremuri, de la domnitorul ales, Alexandru Ioan Cuza. Acesta a reluat ideea conform căreia nu ar fi existat Marea Unire fără evenimentul istoric de acum 155 de ani.

Istoricul Viorel Faur a vorbit despre contextul istoric al făuririi Micii Uniri,  făcând paralele ascunse cu epoca noastră şi cu cei ce ne conduc acum. El a vorbit pe larg despre momentul când Cuza era domnitor atât în Valahia, cât şi în Moldova, situaţia care a dus la pornirea setului de reforme prin care s-a născut, practic, România. Ţara pe care alesul din 1859 a adus-o din stadiu medieval la cel modern, predându-l apeoi regelui Carol I.

A urmat ceremonia de depunere a coroanelor la statuia lui Mihai Viteazul. Printre oficialităţi s-au aflat  prefectul şi subprefectul judeţului, primarul orădean Ilie Bolojan şi viceprimarii Ovidiu Mureşan şi Mircea Mălan, preşedinteleCJ  Cornel Popa şi vicepreşedintele Ioan Mang, deputaţii Florica Cherecheş, Ioan Cupşa şi Ioan Sorin Roman, senatorul Găvrilă Ghilea. A fost prezent şi episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie. 

Manifestările au durat mai puţin de o oră.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite