Fracturi, luxaţii şi turişti rătaciţi prin munţii Bihorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stâna de Vale şi Vârtop au fost două dintre locurile cele mai aglomerate în această perioadă. Din păcate, zeci de turişti au suferit accidentări, fie din cauza echipamentului neadecvat, lipsa cunoştinţelor de schi sau chiar a alcoolului. Un grup de turişti s-a rătăcit după ce a părăsit traseul marcat, noaptea, salvamontiştii reuşind din fericire să îi recupereze.

Patrulele Serviciului Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor au începutefectuarea patrulărilor curente de iarnă şi a serviciului de asistenţă la pârtiile de schi din zona montană a judeţului nostru, respectiv în Stâna de Vale şi zona Vârtop.

Din păcate, spun salvamontiştii, neatenţia, echipamentul neadecvat şi uneori entuziasmul exagerat au cauzat multe accidente, unele dintre ele foarte grave.

„Salvamontiştii au intervenit la numeroase cazuri, spectrul lezional fiind foarte larg, de la escoriaţii la luxaţii sau chiar fracturi. Printre cauzele ce au determinat aceste accidente se numără echipamentul neadecvat condiţiilor de pe pârtie, grosimea redusă şi starea zăpezii de pe pârtia de schi, alcoolul, lipsa cunoştinţelor de schi şi abordarea unor pârtii dificile, părăsirea traseului turistic marcat etc”, a precizat Lucian Nistor, directorul tehnic al Salvamont Bihor.

Pe lângă accidentele de pe pârtii, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină şi în cazul unui grup de turişti rătăciţi în zona alpină din vecinătatea staţiunii Stâna de Vale.

Turiştii au părăsit traseul marcat, noaptea, s-au despărţit iar consecinţele puteau fi dintre cele mai grave. Din fericire, membrii patrulei salvamont aflată în zonă i-au recuperat şi condus în siguranţă la Stâna de Vale.

„Stratul de zăpadă căzut în ultimele zile are o grosime media de 20-30 cm. Din păcate, zăpada căzută este de tip „pulver”. Din cauza temperaturilor extrem de scăzute, sub – 15oC, această zăpadă este încă lipsită de coeziune atât între cristalele de zăpadă cât şi între zăpadă şi sol, fapt care o face improprie schiului şi chiar periculoasă, întrucât schiorii/snowboarderii nu observă bolovanii, rădăcinile sau alte obstacole care se ascund sub zăpadă şi se împiedică relativ uşor în acestea”, a mai precizat Lucian Nistor.

Salvamontiştii bihoreni recomandă practicanţilor sporturilor de iarnă să se informeze din timp despre condiţiile pârtiilor din zonă, să adapteze stilul de schi la condiţiile de pe pârtii şi să respecte indicaţiile patrulelor salvamont din zonă.

Şi amatorilor de ture motorizate, cu snowmobilul sau ATV-ul, li se recomandă folosirea echipamentului de protecţie (cască, îmbrăcăminte adecvată etc), păstrarea în permanenţă a legăturii cu patrula salvamont, asigurarea că traseul ales este conform cu pregătirea şi capacităţile tehnice ale vehiculelor.

De asemenea, împătimiţilor de schi de tură, salvamontiştii le recomandă să ţină cont de vremea extrem de rece şi de vântul puternic, în rafale, să nu uite să ia echipamentul de bivuac, primusuri şi rezerve suplimentare de hrană. În caz de accident montan, alarmarea se face sunând la 112 sau la o-salvamont (0725/826668)- dispeceratul naţional Salvamont.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite