FOTO Tehnologie japoneză pe străzile din Oradea. Conducte înlocuite fără ca asfaltul să mai fie spart

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tehnologie japoneză este aplicată pentru reabilitarea canalizării pe nouă străzi din centrul Oradei. Conductele vechi sunt înlocuite cu ajutorul roboţilor,  fără ca asfaltul să mai fie spart.

“În Oradea se implementează o tehnologie de ultimă generaţie, o tehnologie japoneză, prin care se reabilitează conductele de canalizare fără săpătură deschisă. Practic, se construieşte o conductă prin interiorul conductei preexistente. Doar în Bucureşti, după cunoştinţa noastră, se mai implementează o astfel de tehnologie, care înlătură disconfortul produs de săpături, praf, zgomot, problemele de circulaţie, cât şi complicaţiile ce afectează infrastructura,” a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Astfel, costurile sunt cu aproximativ 20% mai mari decât cele ale procedurii clasice, dar durata de execuţie este de cinci ori mai scurtă, între 60 şi 80 de metri pe zi, comparativ cu cei 12 metri pe zi prin tehnologia clasică.

Noua procedură va fi aplicată pe nouă străzi din centrul municipiului, toate lucrările din acest contract, adică 15,9 km de canalizare şi 25,6 km de conducte, urmând să fie finalizate la sfârşitul lunii octombrie 2015.

În prezent, calea Aradului este singura arteră pe care se lucrează cu tehnologie modernă.

Viceprimarul Mălan a precizat, pe scurt, etapele procedurii aplicate de obicei de la un cămin de vizitare la altul.

În primul rând se spală conducta, se face o inspecţie video pentru a se constata starea acesteia, ocazie cu care se identifică racordurile şi căminele, se elimină colmatările, după care se montează pe interior conducta, cu ajutorul unui robot, care asamblează în spirală fâşiile de PVC. După ce se taie firele metalice din interior, noua conductă se expandează pe pereţii conductei din ciment preexistente. Pentru a asigura postarea fermă în vechile conducte, ovoidale pe secţiune, sub noua conductă, cilindrică, se toarnă un ciment special. Urmează realizarea racordurilor, tot cu ajutorul unui robot, monitorizat din exterior şi coordonat de specialiştii firmei.

Durata de viaţă a canalului interior este, deocamdată, de 50 de ani, fiind preconizat chiar să reziste şi 80 de ani. Este un PVC special, patentat de firma care execută lucrările, cu diametre diferite şi eventual, cu ranforsări de oţel sau de titaniu, în funcţie de necesitate.

Lucrările de canalizare din centrul oraşului fac parte din proiectul CL10-Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de 19,2 milioane de lei şi fac parte dintr-un proiect al APAREGIO în valoare totală de 83 de milioane de euro, aplicat la nivelul judeţului, din care peste 48 de milioane de euro sunt alocaţi pentru lucrări în Oradea

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite