Un oraş din România a primit ratingul de încredere ridicată de la Agenţia Internaţională Fitch Ratings

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent audit al Agenţiei internaţionale Fitch, din decembrie 2016, arată “încredere ridicată” pentru municipiul Oradea, ce oglindeşte o economie în dezvoltare, continuitate politică la nivel local, performanţe financiare solide şi un cadru legislativ stabil.

Ilie Bolojan, primarul oraşului Oradea, a făcut o evaluare a primului an din actualul mandat, al treilea, la conducerea Primăriei Oradea, an marcat de continuarea unor proiecte ample pe termoficare, infrastructura pe zona de sud a oraşului, construcţia de locuinţe şi amenajarea zonei centrale a municipiului. 

“Se împlineşte un an de când echipa care a fost investită, prin voturile orădenilor, la conducerea Primăriei are un de activitate. Şi nu e vorba de bilanţuri triumfaliste, ci este o dată la care facem o evaluare a modului în care proiectul pe care noi l-am prezentat atunci este dus la îndeplinire şi la ce stadiu s-a ajuns,” a declarat, în Ilie Bolojan.

Primarul a trecut în revistă cele mai importante capitole ale planului de dezvoltare 2016-2020, asumat la începutul mandatului actual şi a punctat atât obiectivele realizate, cât şi stadiul celor în derulare sau a celor câteva, în întârziere. 

Cel mai mare proiect derulat cu fonduri europene se referă la schimbarea magistralelor şi a reţelelor de termoficare, vechi din anii 60, în valoare totală de 50 milioane de euro, şi de care vor beneficia 63.000 de locuinţe. 

Alte proiecte importante, demarate, privesc dezvoltarea zonei de sud a oraşului, cu construirea unei noi linii de tramvai, un nou campus universitar, o sală de sport cu 5.000 de locuri şi construcţia unor cartiere noi de locuinţe. 

Nu în ultimul rând, în zona centrală a municipiului, inclusiv centrul istoric cu clădiri de patrimoniu, se derulează proiecte mari combinate, pentru reabilitări de faţade, malurile Crişului, parcări, transformarea a două străzi în zone pietonale.

 Printre dificultăţi, primarul a amintit partea de avizări şi colaborarea cu ministerele, Bolojan dând exemplul Ministerului Transporturilor care a avut şase miniştri în doi ani, motiv de blocaj a unui proiect de drum expres în oraş, precum şi întârzierea ghidurilor pentru atragerea fondurilor europene. 

“Orice autoritate care îşi schimbă şefii frecvent este o mare problemă. În aceşti ani, am constatat şi o oarecare fugă de responsabilitate. În general. Nu se semnează proiecte curajoase, se blochează, ca să obţii un aviz eşti trimis de la o comisie la alta, la nivel judeţean, la nivel central. Întârzierea ghidurilor... Azi în 2017, opinia mea e că stăm mai prost ca în 2010. România, în al doilea exerciţiu de finanţare europeană, ar fi trebuit să stea mult mai bine. Teoretic, avem cu toţii experienţă, dar, dimpotrivă, stăm mai prost. Pe programul România-Ungaria nu putem depune proiecte pentru că nu este niciun ghid,” a spus primarul. 

În ce priveşte dezvoltarea oraşului, primarul a afirmat că Oradea a avut o viziune de dezvoltare care s-a bazat pe atragerea de investitori noi şi susţinerea creşterii firmelor existente, infrastructură de bună calitate, îmbunătăţirea continuă a serviciilor publice, reabilitarea clădirilor de patrimoniu, extinderea zonelor verzi şi atragerea fondurilor europene. 
“S-a menţinut un ritm bun de dezvoltare şi rezultatele se văd. Sunt convins că imaginea oraşului Oradea se va îmbunătăţi în continuare şi va fi un loc şi mai bun în care să-ţi placă să trăieşti,” a spus Bolojan. 

Potrivit primarului, agenţia internaţională Fitch Ratings a revizuit în iunie şi în decembrie 2016 ratingul oraşului Oradea, unul dintre puţinele municipii din România auditate de Fitch, calificativele acordate oglindind 'o economie în dezvoltare, continuitate politică la nivel local, performanţe financiare solide şi un cadru legislativ stabil.' 

“Faţă de indicatorii de anii trecuţi, care erau BB-, BB+, acum suntem în zona de credibilitate ridicată, acolo unde este şi România. Foarte rar un oraş dintr-o ţară are un indicator care depăşeşte indicatorul ţării. De cele mai multe ori, este sub indicatorul ţării respective. Noi nu suntem Barcelona, comparativ cu Spania,” a declarat Ilie Bolojan. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite