FOTO Un monument al naturii este şters  de pe hartă. Seceta, exploatarea apei geotermale şi defrişările au dus la dispariţia Lacului cu Nuferi din Băile 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai este în pericol din cauza exploatării necontrolate a apei termale
Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai este în pericol din cauza exploatării necontrolate a apei termale

Instalarea de piezometre, aparate cu care măsoară gradul de comprimare a lichidelor sau determină presiunea statică a fluidelor,  în jurul lacului şi de senzori în puţurile de forare. Aceasta  este recomandarea pe care specialiştii o fac în cazul Lacului cu Nuferi din Băile 1 Mai, lac aflat pe cale de dispariţie. Nu se ştie, însă, dacă acest măsuri vor mai putea readuce la viaţă ceea ce până mai ieri era o rezervaţie unică în Europa.

O comisie de verificare nominalizată prin Ordinul ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice a verificat situaşia Lacului cu Nuferi din Băile 1 Mai. În această lună, comisia a avut două întâlniri: prima în data de 7 februarie, la Oradea, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor, care a inclus şi o deplasare în teren, la rezervaţia naturală din Băile 1 Mai, cea de-a doua întâlnire având loc luni, 18 februarie, în cadru restrâns, la sediul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.


La ultima întâlnirea a fost invitat profesorul Iancu Orăşeanu din partea Academiei Române. În urma discuţiilor avute, comisia consideră că posibilele cauze care au contribuit la scăderea nivelului apei în rezervaţia naturală Lacul Peţea sunt: nivelul de exploatare a resursei geotermale, care pare să fie mai alert decât ritmul de refacere al acviferului; nivelul scăzut al precipitaţiilor şi al debitelor râurilor de suprafaţă, care pare să fie constante de-a lungul timpului; cantitatea de masă lemnoasă exploatată în ultimii 10 ani în zona Munţilor Apuseni - Pădurea Craiului, care pare a influenţa negativ realimentarea acviferului.


"Pentru confirmarea supoziţiilor este necesar să se realizeze măsurători de monitorizare a nivelului hidrostatic al pânzei freatice şi a presiunii acviferului din lacul Ochiul Mare, prin instalarea de piezometre în jurul lacului şi de senzori în puţurile de forare din zonă. Corelarea acestor date va oferi o imagine asupra ponderii cauzelor ce au dus la scăderea presiunii acviferului şi la încetarea debitării izvorului geotermal în rezervaţia naturală Lacul Peţea", se arată în raporul comisiei.

Se recomandă "alcătuirea unei hărţi a puţurilor de forare în zonă, pentru a determina valoarea de exploatare a resursei geotermale". Pentru întocmirea acestei hărţi, membrii comisiei au solicitat informaţiile necesare de la mai multe instituţii, termenul până la care sunt aşteptate informaţiile fiind data de 4 martie a.c.

"Apreciem că pentru montarea de piezometre şi senzori este necesar să se realizeze un proiect cu costuri aproximative de 20.000 - 30.000 de euro, costurile fiind necesare achiziţionării şi montării aparaturii de monitorizare (piezometre şi senzori). Având în vedere problematica menţinerii rezervei geotermale la standardul de exploatare a zonei şi totodată nevoia de a creşte statutul de conservare a habitatului prioritar de interes comunitar 31A0* Ape termale din Transilvania acoperite de lotus şi a speciilor pentru care situl Natura 2000 ROSCI0098 Lacul Peţea a fost desemnat, vă rugăm să studiaţi posibilitatea de a concepe şi susţine financiar un astfel de proiect, alături de alte autorităţi locale: Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Local Sânmartin, Muzeul Ţării Crişurilor - în calitate de custode.

Având în vedere interesul pe care îl manifestaţi pentru soluţionarea subiectelor amintite, ţinând cont de faptul că izvorul care alimentează Lacul Peţea funcţionează ca un barometru pentru situaţia acviferului şi luând în considerare că dacă nu se intervine asupra cauzelor fenomenului de supraexploatare a acviferului există riscul ca acesta să se epuizeze, punându-se în pericol însăşi existenţa staţiunilor Băile Felix - 1Mai, pe măsură ce vom primi şi analiza datele vă vom informa despre concluziile şi măsurile ce se impun a fi luate", se arată în raportul trimis de comisia naţională către Instituţia Prefectului Bihor.

Problemele au început să apară anul trecut când apa din lac a scăzut. Cu toate controale demarate în cursul anului şi cu toate măsurile luate de autorităţi, situaţia nu s-a îmbunătăţit ci mai rău s-a agravat. Rezervaţia din Băile 1 Mai este renumită pentru specia de nuferi.

„Nymphaea Lotus Thermalis este o specie subtropicală despre care se crede că a supravieţuit perioadei de glaciaţiune, datorită apelor calde ale pârâului Peţa", a explicat biologul Anna Marossy. În lacul respectiv, unde nivelul apei a scăzut acum foarte mult, mai trăiesc două specii rare: peştele „Roşioara lui Racoviţă" şi melcul Melanopsis Parreyssi.  Rezervaţia mai este cunoscută şi  pentru că iarna, datorită apei termale de aproximativ 30 grade Celsius din lac, broaştele nu hibernează. „Interesant la acest loc unic în lume este că broaştele nu hibernează şi, chiar şi la minus zece grade, se aud broaştele. Este foarte frumos să auzi cântecul broaştelor când afară este zăpadă", a mărturisit Anna Marossy.


Lacul cu nuferi termali a fost declarat monument al naturii încă din 1931. Acum însă, din cauză că izvorul sublacustru de apă termală a încetat să mai funcţioneze, iar apele s-au răcit, întreaga biodiversitate este  în pericol. „Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa" este în custodia Muzeului Ţării Crişurilor.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite