FOTO Drapelele Diviziei 11 s-au întors acasă. Expoziţie specială găzduită de Muzeul Militar din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, filiala Oradea a fost gazda vernisajului unei expoziţii deosebite, desfăşurate cu genericul „Drapelele Diviziei 11 se reîntorc acasă”. Orădenii pot admira 13 drapele de luptă, dar şi brevete, decoraţii sau volume dedicate diviziei orădene.

Cele 13 drapele expuse la Oradea fac parte din patrimoniul Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand şi necesită condiţii speciale de depozitare. Din acest motiv, ele vor sta în muzeul orădean până în 25 octombrie, acesta fiind termenul maxim de expunere fără a le deteriora. Pe viitor, însă, se doreşte ca Oradea să găzduiască permanent exponatele, dacă vor fi investiţi banii necesari pentru conservare.

Orădenii care vor admire drapelele au posibilitatea de a vizita şi muzeul, remarcând astfel schimbările simbolurilor de pe drapele, în funcţie de perioada istorică în care au fost create, atât în ceea ce priveşte pânza cât şi în ceea ce priveşte hampa.

Se pot observa de la acvila încoronată şi micul scut al familiei Hohenzollern sau laurii care înconjurau iniţiala regelui la stema Republicii Populare Române, înlocuită ulterior cu Republica Socialistă România, până la steagul cu stema smulsă de pe pânză, aşa cum arăta după Revoluţie, sau steagul din zilele noastre, care are din nou acvila, neîncoronată, şi ramuri de stejari în cele patru colţuri, care încadrează semne distinctive: ancoră la marină, aripi la aviaţie şi două săbii la terestre.

 În plus, dacă de-a lungul istoriei pânza a fost inscripţionată cu numele divizei sau unităţii de care aparţinea drapelul, în prezent, aceste menţiuni se regăsesc pe hampa drapelului, atât la baza pânzei, cât şi spre vârf. Tot după revoluţie, ogiva din vârful hampei a fost înlocuită cu acvila. Drapelele pot fi admirate de luni până vineri, între orele 10.00-16.00.

În debutul evenimentului, participanţii au depus o jerbă la placa comemorativă a eorilor Divizei 11 Infanterie. Ulterior, invitaţii au trecut pragul Muzeului Militar şi au putut admira cele 13 drapele istorice originale, prezentate de prof. Mircea Dulcă. De asemenea, un scurt istoric al unităţilor militare a fost realizat de col. (r) Grigore Bartoş, fost comandant al Diviziei 11 Mecanizată.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite