Două spitale din România au ales să investească sume uriaşe în modernizarea şi dotarea secţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10 milioane de lei au fost investite în modernizarea a două secţii de spital, banii fiind asiguraţi din  bugetele proprii. Cea mai are sumă a fost alocată pentru dotarea cu aparate ultraperformante.

Noua Secţie de Urologie, complet reconstruită şi reconfigurată, este dotată cu saloane având în total un număr de 35 de paturi, o cameră de consulturi interclinice, cabinetul şefului secţiei, camera medicilor şi a medicilor rezidenţi, cu camera de raport de gardă, un oficiu de alimente şi o cameră de spălare şi sterilizare a recipientelor folosite la pacienţi.

Secţia dispune acum de un bloc operator format din patru săli de operaţie ultramoderne, care sunt dotate complet, după cerinţele europene, cu aparatură atât pentru operaţiile clasice, cât şi cu un sistem avansat 3D pentru chirurgie edoscopică minim invazivă.

Sala principală este prevăzută cu supraveghere video, putând fi oricând conectată video-audio la orice colţ al lumii. În acest fel, imagini cu proceduri specifice aplicate unor patologii rare sau foarte dificile pot fi transmise în săli de conferinţe din diverse oraşe sau ţări şi vizionate ca un material de studiu şi de către alţi medici care doresc să se specializeze în acest domeniu al urologiei. Aceste săli de operaţie permit efectuarea în totalitate a tot ce înseamnă patologie urologică, aici fiind trataţi pacienţi cu litiaze urinare, cu prostată, cancer de prostată şi cancer renal.

De asemenea, Secţia de Urologie este dotată acum cu un litotriptor extracorporal, un aparat destinat fragmentării calculilor cu unde de şoc. Această procedură este una minim invazivă, ea realizându-se în ambulator, fără a fi nevoie ca pacientul să fie internat.

„Sunt îndeplinite toate condiţiile. Credem că noi, ca echipă, putem să facem ceea ce trebuie şi să răspundem acestei generozităţi pe care am primit-o din partea oficialităţilor şi a conducerii direcţiunii, cărora le mulţumim pe această cale. Suntem aici, ne vedem de treabă. Pot spune că s-a închis cercul, ne-am întors acasă”, a declarat doctorul Gheorghe Bumbu, şeful Secţiei de Urologie şi unul dintre pionierii endoscopiei în România.

Valoarea întregului proiect care a vizat renovarea şi dotarea Secţiei de Urologie a fost de aproape 9,25 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din veniturile proprii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.
Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu a reabilitat recent din fonduri proprii Secţia clinică de chirurgie oncologică şi generală. Aceasta este situată la etajul IV al spitalului şi dispune de 4 săli de operaţie, dotate la standarde europene prin fonduri UE.

Lucrările de modernizare a Secţiei Clinice de chirurgie oncologică şi generală s-au desfăşurat pe parcursul lunii februarie 2018, timp în care s-au efectuat mai multe lucrări şi achiziţii: schimbarea grupurilor sanitare, igienizări, zugrăveli, dotarea cu mobilier a saloanelor, dotarea cu televizoare a saloanelor pacienţilor, achiziţia de truse chirurgicale, achiziţia de echipament medical (termometre non-contact, tensiometre, pulsoxiometre, sistem de monitorizare a funcţiilor vitale, EKG, barbotoare oxigen etc).

Valoarea lucrărilor, toate efectuate din fondurile proprii ale Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, a fost de 1.477.583 lei (cu TVA inclus).

Secţia clinică de chirurgie oncologică şi generală, coordonată de dr. Dejeu Dănuţ - şeful secţiei, dispune de 25 de paturi. Fiecare salon este dotat cu 2 paturi, TV şi grup sanitar propriu.

"În prima lună de funcţionare a secţiei modernizate, respectiv în luna martie, am efectuat 193 de intervenţii chirurgicale, dintre care 102 de chirurgie generală şi 70 de chirurgie oncologică şi 11 pe spitalizare de zi. În activitatea noastră medicală ne axăm pe două direcţii: chirurgia oncologică şi chirurgia minim invazivă - laparoscopică, şi datorită practicării acesteia din urmă durata medie de spitalizare pe luna martie a fost de 2,6 zile. Media intervenţiilor chirurgicale efectuate într-o zi este de 10. Operăm pacienţi din judeţ, din zonele limitrofe judeţului, dar şi din zone mult mai îndepărtate precum Moldova sau Galaţi. Pe viitor, dorim să ne dezvoltăm, să creştem numărul de paturi undeva la 50 şi să înfiinţăm trei compartimente noi: ginecologie oncologică, urologie oncologică şi chirurgie toracică. Astfel, dorim să se închidă aici cercul bolnavului oncologic", a precizat şeful Secţiei clinice de  chirurgie oncologică şi generală, dr. Dejeu Dănuţ.

În urma lucrărilor de reabilitare a secţiei, pacienţii internaţi aici beneficiază de cele mai bune condiţii hoteliere. Astfel, mâncarea gătită în bucătăria spitalului este servită în recipiente de unică folosinţă, pacienţii primesc de cum se internează un pachet de igenizare şi ştiu încă de la intrarea în spital cu cine interacţionează, existând încă din anul 2014 un cod de culori al halatelor purtate de angajaţii spitalului (medic - alb, asistent - roşu, infirmieră - albastru, brancardier - verde).

În Secţia clinică de chirurgie oncologică şi generală lucrează 5 medici - toţi fiind supraspecializaţi pe chirurgie oncologică şi chirurgie laparoscopică avansată, 8 asistente, 5 infirmiere şi 1 registrator medical.

"Pe viitor, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu doreşte reabilitarea din fonduri proprii şi a Secţiei de recuperare medicală endocrinologie (et. V), a Secţiei de Medicină Internă şi a fostei locaţii a Secţiei de Urologie (mutată în prezent la Spitalul Judeţean), toate acestea pe lângă lista de investiţii din fonduri proprii în valoare de cca 10 milioane lei", a precizat Maria Silaghi, managerul Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite