Dosarul de mită al unui poliţist din Bihor, făcut praf de judecători. De ce trebuie procurorii să refacă ancheta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dosar de corupţie trimis în faţa instanţei în urmă cu doi ani s-a întors la Parchet, vinerea trecută, la cererea procurorilor, după ce judecătorii au desfiinţat o mare parte din dovezile pe motiv că sunt nelegal administrate.

Dosarul vizează un poliţist de frontieră din Vama Borş, Marinel Marţi, şi un patron de service auto din Oradea, Sebastian Sabău, acuzaţi că ar fi înlesnit, contra cost, scoaterea din ţară a unor fugari condamnaţi la detenţie.

Cei doi au fost trimişi în faţa instanţei în urma unei anchete realizate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi ofiţerii Serviciului Judeţean Bihor al Direcţiei Generale Anticorupţie, după o controversată acţiune de prindere în flagrant realizată de anchetatori pe 5 noiembrie 2017 cu ajutorul unui investigator sub acoperire.

Denunţaţi de o escroacă

Marinel Marţi şi Sebastian Sabău au fost denunţaţi de o escroacă aflată în spatele gratiilor, Gabriela Tăgârţă. Femeia fusese condamnată pentru înşelăciuni imobiliare însă a fugit înainte de a fi încarcerată, fiind dată în urmărire internaţională şi extrădată în final din Germania.

Ajunsă în închisoare, sperând că-şi uşurează pedeapsa, ea a făcut un denunţ în care a susţinut că a reuşit să fugă din ţară în 2014 cu ajutorul lui Sabău şi Marţi, cărora le-ar fi plătit 1.000 euro printr-un om de legătură, amic de-al el, şi el martor denunţător în cauză. 

Flagrant cu „actor"

Încercând să dovedească faptele, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorilor, le-au întins o capcană omului de afaceri şi poliţistului de frontieră, inventând un scenariu. Aceştia s-au folosit de un investigator sub acoperire în rol de condamnat. 

Cei doi au şi picat „în plasă". După ce investigatorul i-a plătit lui Sabău 1.000 euro, acesta l-a trimis în PTF Borş, unde poliţistul de frontieră îl aştepta deja, dirijându-l spre banda diplomatică, pe care investigatorul a şi trecut în Ungaria.

În aceeaşi seară, Marţi şi Sabău au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar în mai 2018 au fost trimişi în judecată, Marţi pentru două infracţiuni de luare de mită (cea denunţată şi cea „regizată”) iar cel de-al doilea pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Judecată cu încetinitorul

Cauza a intrat în dezbaterea Camerelor preliminare din Tribunalul Bihor şi de la Curtea de Apel Oradea unde procesul s-a tergiversat aproape doi ani. Tribunalul Bihor s-a pronunţat în ianuarie, acest an, stabilind că procesul împotriva lui Marţi şi Sabău poate începe, însă asta după ce judecătorii au exclus din dosar toate actele procedurale care se refereau la flagrantul organizat cu participarea investigatorului sub acoperire, pe motiv că acţiunea a fost provocată şi, deci, încalcă legea.

Asta pentru că, a arătat instanţa, Codul de procedură penală interzice organelor judiciare penale „să provoace o persoană să săvârşească ori să continue săvârşirea unei fapte penale, în scopul obţinerii unei probe”.

Încheierea judecătorească a fost contestată, însă, atât de Parchetul Bihor cât şi de inculpaţi, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel Oradea unde, vinerea trecută, instanţa a înlăturarat, ca nelegală, o nouă probă: o înregistrare ambientale audio video care dovedea implicarea lui Sabău şi Marţi în scoaterea Gabrielei Tăgârţă din ţară. 

Rămaşi fără dovezi în dosar, procurorii s-au declarant învinşi şi au cerut judecătorilor restituirea cauzei, pentru refacerea rechizitoriului, solicitare care a şi fost admisă.

Citiţi şi: 

Avocată din Bihor prinsă beată la volan. Manevra prin care a scăpat de procesul penal, cu sprijinul procurorilor

Interlopul Carmen, opt ani de închisoare pentru un „tun“ de 14 milioane de lei. Cum a vrut să păcălească Fiscul

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite