De ce trebuie să ne oprim după dezmăţul culinar de sărbători. Medic: „Pe termen lung, alimentaţia bogată în grăsimi poate determina apariţia litiazei biliare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucuria sărbătorilor de iarnă a trecut, însă în urmă au rămas kilogramele în plus, ca urmare a abuzului alimentar. Şi colecistul poate avea de suferit de pe urma meselor bogate. Specialiştii recomandă câteva remedii eficiente.

Unii specialişti susţin că după mesele îmbelşugate din timpul sărbătorilor de iarnă, detoxifierea ar fi primul pas. Abia după ce organismul scapă de toxinele acumulate, se poate trece la arderea kilogramelor în plus.

“Pe termen lung alimentaţia bogată în grăsimi poate determina apariţia litiazei biliare. Colesterolul în exces se elimină prin intermediul bilei, constituind nuclei de precipitare pentru apariţia litiazei, a pietrelor de la fiere. Persoanele supraponderale şi obeze au un risc crescut de a dezvolta litiaza biliară”, a precizat dr. Viorel Dejeu, chirurg în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Un alt sfat al specialiştilor este să introducem, pentru început, în dieta noas­­tră, nişte super-alimente. Iar alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de co­mando, menită să sal­veze organismul din si­tua­ţiile delicate şi care au un rol extrem de im­portant în menţinerea şi re­câştigarea echili­bru­lui fiziolo­gic al organismului.

Este recomandat ca persoanele care au făcut excese culinare ar fi bine să revină la un regim alimentar cât mai sărac în grăsimi.

“Trebuie sa evităm alimentele cu conţinut mare de grăsimi, grăsimile saturate din carnea roşie, unt şi lactatele grase, alimentele prăjite, carbohidraţii din pâinea albă sau paste din făină albă, zahărul, cel rafinat, băuturile carbogazoase. Putem să optăm pentru carnea slabă, peşte, pui, lactate degresate, alimente bogate în fibre, cereale integrale, pâine din făină integrală, fructe şi legume", a mai precizat dr. Dejeu.

Si ceaiurile sunt foarte benefice în această  perioadă. Este recomandat consumul de ceai de armurari de anghinare, sau de gălbenele. Pe lângă alimentaţia şi hidratarea corectă, specialiştii recomandă şi mişcare, cel puţin 30 de minute de mers pe jos, în fiecare zi.

Este interzisă dieta strictă, deoarece, susţin specialiştii, organismul are nevoie de reface din punct de vedere digestiv. 

Va mai recomandam:

Cum pot fi depistate semnele cancerului la sân chiar şi acasă. Ce tratamente dau cele mai bune rezultate - explicaţiile chirurgului oncolog

Cum funcţionează „gastric sleeve“, operaţia de micşorare a stomacului care scapă pacienţii de obezitate - explicaţiile medicului specialist

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite