Cum se prepară cel mai gustos székelygulyás

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: itshungarian.com
FOTO: itshungarian.com

În Ardeal i se mai spune şi varză secuiască sau toroş şi e nelipsit de la pomana porcului, când gospodinele o prepară din varză acră măruntă sau tăiată fâşii şi carne proaspătă de porc, musai cu un pic de grăsime.

Székelygulyás, în româneşte gulaş secuiesc, nu are nimic de-a face nici cu un gulaş şi nici cu secuii, ci cu o întâmplare din Budapesta anului 1846 care îi are protagonişti pe poetul şi revoluţionarul maghiar Petőfi Sándor şi pe prietenul său, şeful Arhivelor Naţionale Székely József.

Cei doi au intrat într-un mic restaurant din capitala Ungariei. Era deja târziu, mâncarea se cam terminase, iar chelnerul le-a spus mai are doar ceva rest de tocăniţă de porc şi o fiertură de varză acră. Înfometat fiind, Székely i-a cerut să le amestece şi să le aducă două porţii. Trebuia să fi fost gustoasă căci, după acel episod, Petőfi a devenit client fidel, cerând numai gulaşul lui Székely, motiv pentru care a şi fost introdus în scurt timp în meniu sub numele de székelygulyás, iar ulterior reţeta a devenit cunoscută atât în Ungaria, cât şi în Ardeal.

Ingrediente pentru 4 persoane:

- 1 kilogram de carne de porc, coaste sau piept

- 250-300 grame de afumătură (opţional)

- 1 kilogram de varză murată

- 2 linguri de untură sau 2-3 linguri de ulei

- 2 cepe medii roşii

- 2-3 căţei de usturoi

- 2 foi de dafin

- 1-2 linguriţe de boia de ardei roşu, cimbru uscat şi chimen măcinat,

- piper, sare după gust

Varza măruntă se lasă la scurs iar dacă e prea sărată se spală sub un jet de apă după care se pune la călit, într-o cratiţă cu o lingură de untură, amestecând din când în când, ca nu cumva să se prindă, iar apoi adăugând şi câte un strop de apă, până când devine moale, dar nu terciuită.

Într-o altă oală, tot într-o lingură de untură, se pune la rumenit carnea tăiată în bucăţi sănătoase şi afumătura la care se adaugă apoi ceapa, ca să se călească, şi în final usturoiul, boiaua, condimentele, care se sting imediat cu o cană-două de apă, se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic.

Când şi varza şi carnea au fiert, se amestecă şi se mai lasă pe aragaz cât să dea în clocot, iar aromele să se întrepătrundă. Se serveşte cu smântână şi ardei iute.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite