Cum îşi bate joc de pacienţi sistemul medical. Doctor către rude: „Cumpăraţi aparatul şi învăţaţi să-l folosiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia este internata pe sectia de neurologie
Femeia este internata pe sectia de neurologie

O femeie de 61 de ani, care a suferit un atac vascular cerebral hemoragic, este trimisă acasă de către medicul curant din Oradea, în condiţiile în care pacientei i se administrează permanent soluţii perfuzabile, tratament împotriva infecţiilor cu care a fost diagnosticată după internarea în spital şi necesită aspirare zilnică.

Din data de 21 martie, Viorica Sabău (61 de ani) este internată la Spitalul Judeţean din Oradea, în stare foarte gravă. Cu o infecţie pe care a contactat-o din spital, hrănită cu perfuzii, dar şi cu febră, pacienta este la un pas să fie scoasă din spital şi trimisă acasă de către medicul curant.

“Pe 21 martie mama a suferit un atac varcular cerebral hemoragic la trunchiul cerebral. Medicii mi-au spus că este cea mai proastă locaţie posibilă. Două săptămâni a fost internată pe secţia de Terapie Intensivă. După ce a fost internată pe Terapie Intensivă, mama s-a trezit cu o infecţie foarte urâtă la plămâni, astfel că are febră între 37 şi chiar 41, chiar dacă i se administrează tratament. Am stat de vorbă cu dr. Marcel Negrău, şeful Secţiei de Terapie Intensivă, care mi-a spus că va fi o vindecare foarte lungă şi că o să dureze până va putea să-mi spună dacă mama are şanse de vindecare sau o să rămână în formă vegetativă. Mi-a dat de înţeles că o vor ţine în spital destul de mult. Cu toate acestea, după două săptămâni jumate, mama a fost transferată pe secţia de neurologie. Probabil nu am fost suficient de atentă cu dr. Negrău”, ne-a mărturisit Romelia, fiica pacientei.

Cu toate că este în stare gravă, medicii vor să o externeze. I-au spus fiicei bolnavei că o mai pot ţine câteva zile pe secţia de neurologie, după care o vor externa, în condiţiile în care pacienta trebuie aspirată zilnic. Ba chiar i-au indicat aparţinătoarei magazinul de unde să-i cumpere aparatul cu care trebuie să o aspire, şi internetul ca sursă de învăţare a metodelor de utilizare ale acestuia.

Spitalul Judetean

“Medicul Alexandra Comănescu mi-a spus că trebuie să o externeze şi că trebuie să-mi găsesc unde să o duc repede. Am întrebat-o cum să o duc acasă în condiţiile în care mama trebuie aspirată în fiecare zi, pentru a putea respira. Doamna doctor mi-a indicat magazinul de unde să mă duc să-i cumpăr aparatul necesar pentru aspirare, iar când i-am spus că nu ştiu să o aspir mi-a spus că pot să învăţ de pe internet. Sunt disperată să-mi ajut mama, dar nu ştiu ce să mai fac. Poate eu am greşit, poate nu am fost suficient de atentă cu medicii, dar nu pot accepta externarea ei, mai ales că acasă au un sugar de 9 luni care ar putea să ia viruşi de la mama bolnavă. Chiar medicii mi-au spus să stau departe de mama ca să nu îmbolnăvesc copilaşul, dar tot ei sunt cei care o scot în stradă şi îmi cer să o duc acasă”, spune disperată Romelia.

Din cauza infecţiei, nici căminele pentru bătrâni nu o primesc pe bolnavă, astfel că singura şansă ar fi compartimentul de îngrijiri paleative din cadrul spitalului Municipal “Dr. Gavril Curteanu”, însă şi aici locurile sunt limitate şi ocupate.

“Îmi dau seama că medicii vor să scape de mama, nu vor să-i ofere un tratament decent, şi sunt disperată că nu am ce face. Nu am cum să o ajut. După o viaţă muncită, în care şi-a plătit contribuţiile la CAS, ajunge să fie tratată ca un câine. Acasă nu pot să o iau pentru că nu ştiu cum să-i administreze tratamentul. În plus, am un sugar de 9 luni, iar riscurile pe care l-aş supune, atât pe el cât şi familia, sunt prea mari. Cadrele medicale m-au sfătuit să stau departe de mama ca să nu contractez virusul, dar tot ele îmi cer să o iau pe mama acasă din spital. Nu sunt în stare să îmi ofere o alternativă de transfer sigură”, spune disperată Romelia.

Dr. Lucia Daina

Dr Lucia Daina

De cealaltă parte, reprezentanţii Spitalului Judeţean susţin că pacienta va rămâne internată pe secţie până când starea sa de sănătate se va stabiliza, după care, împreună cu familia, vor încerca să găsească o soluţie.

“Din ce am discutat cu dr. Comănescu, aceasta i-ar fi făcut recomandarea aparţinătoarei pacientei pe când va fi externată, ce va trebui să facă acasă, la ce trebuie să aibă grijă. Deocamdată, pacienta mai rămâne la noi, şi o să vedem ce variantă vom găsi. Pe viitor familia trebuie să se gândească la o soluţie. Acest viitor poate fi 2, 3 sau chiar 4 săptămâni. Trebuie să găsim împreună cu familia o variantă de tratament de lungă durată. Rămâne la noi până se stabilizează. Tot ce înseamnă îngrijirile de lungă durată reţeaua nu acoperă. Nici noi cazurile nu le putem ţine «a la long». Suntem pe partea de acut. Tratăm partea acută. Normal ar fi ca pe urmă pacienţii să aibă unde să ajungă, într-o instituţie medicală de îngrijiri de lungă durată. Din păcate, nu este singurul pacient aflat în această situaţie”, a concluzionat dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea.

Va mai recomandam:

FOTO Cum arată blocul operator modern, cu 10 săli de operaţie, de la Spitalul Judeţean din Oradea. Investiţia depăşeşte 5 milioane de euro

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite