Codul galben a aglomerat vulcanizările din Oradea. Şoferii au avut de aşteptat zeci de minute pentru schimbul de anvelope

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aglomeratie la vulcanizari
Aglomeratie la vulcanizari

Aglomeraţie la vulcanizările din Oradea. Imediat ce meteorologii au făcut anunţul că de la începutul acestei săptămâni iarna îşi intră în drepturi, şoferii au pornit spre vulcanizări pentru a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă.

S-a lucrat la foc continuu în vulcanizările din Oradea. Duminică seara, şoferii au avut de aşteptat chiar şi 30 de minute pentru a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă.  

Angajaţii au muncit non-stop, iar la unele vulcanizări programul a fost prelungit. Nebunia s-a declanşat după ce meteorologii au anunţat, în Bihor, cod galben de ninsori şi vânt.

Au fost sute şoferi care au trecut ieri pe la vulcanizări. Nu a contat că au stat zeci de minute la rând, important a fost să-şi vadă schimbate anvelopele astfel încât iarna să nu-i prindă nepregătiţi.

Preţul variază în funcţie de gabaritul maşinii, astfel că porneşte de la 60 de lei pentru maşinile mai mici şi poate ajunge la 120 de lei pentru autoturismele de teren.

Poliţia Rutieră atenţionează că folosirea cauciucurilor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Aglomeratie la vulcanizari

Oficiali din cadrul Poliţiei Rutiere au precizat că în legislaţia actuală nu se face referire la o dată calendaristică anume de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

„Având în vedere că în unele zone montane ninge, reamintim şoferilor că au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate“, potrivit Centrului Infotrafic.

Ce păţesc şoferii care nu au maşinile echipate 

Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea caucicurilor de iarnă sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite