Cele mai frumoase locuri din Ardeal. Sate de care stăinii s-au îndrăgostit, castele bântuite şi peşteri unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanţa bate la uşă, iar Ardealul abia aşteaptă să fie descoperit de turişti. Peisaje rustice superbe, pitoreşti cum numai aici găseşti, linişte, culoare şi multă energie. De asta au parte cei care aleg să viziteze cele mai frumoase locuri din Ardeal.

Adevărul vă prezintă top 10 cele mai frumoase locuri din Ardeal, un top întocmit alături de ghidul Alina Giurgiu. “În Ardeal găseşti cea mai frumoasă mixtură de tradiţii, istorie, legendă şi port popular. Avem influenţa  imperiului austroungar, ceea ce face din Transilvania un loc unic, un loc ce va rămâne mereu întipărit în memoria turiştilor care aleg să descopere acesată minunată zonă a României”, ne-a spus Alina Ghiurgiu.

1. Cele mai frumoase locuri din Ardeal. Şirnea, satul de poveste

Sursa foto-insomnia.ro-fotograf Alin Neamtu 

image

Amplasat la poalele munţilor Pădurea Craiului, satul Şirnea e un sat de poveste. În anul 1960 a fost declarat primul sat turistic din România, iar acolo are loc, an de an, toamna, Focul lui Sumedru (ocrotitorul recoltelor şi oierilor). Pe lângă peisajele de vis,turiştii mai pot vizita lăcaşurile de cult, Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneştilor, Cheile Moieciului, Peştera şi Cheile Dâmbovicioara, Peştera cu lilieci din satul Peştera, Barajul Pecineagu şi Lacul Vidraru.

2. Castelul lui Dracula

image

Sursa foto-castelulbran.ro

Castelul Bran, cunoscut drept Castelul lui Dracula este o mare atracţie pentru turişti, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov. Străinii se jură că aici au descoperit fantome şi au stat de vorbă cu vampiri. Cei care ajung la castel, pot vizita 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. La Bran se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana.

3. Cele mai frumoase locuri din Ardeal. Lacul Sf. Ana

Sursa foto-horizontweb.ro

Unic în România, Lacul Sfânta Ana este o rezervaţie complexă naturală, geologică, floristică şi faunistică, fiind legat de Băile Tuşnad prin poteci turistice. Este un lac vulcanic, singurul de acest fel de pe întreg teritoriul României. Este situat pe teritoriul judeţului Harghita, în masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tuşnad. Lacul este aşezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu, din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupţii vulcanice în Carpaţi şi în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani.

4. Viscri, satul regal

Viscri este satul prinţului Charles. Numără puţin peste 1.000 de locuitori şi adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, de altfel fiind una din cele şase înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. A devenit cunoscut în lume după ce prinţul Charles a cumpărat o casă şi a vorbit în multe interviuri despre frumuseţile satului din Transilvania. Este vizitat anual de peste 15.000 de turişti, majoritatea străini.

5. Grădina Zmeilor, mica Meteora

image

Comparată cu celebra Meteora, rezervaţia naturală Grădina Zmeilor compensează dimensiunile net reduse faţă de spectaculoasa zonă din Grecia cu o sumedenie de legende, care de care mai fantastice. O rezervaţie naturală geologică şi peisagistică ce aduce, într-o oarecare măsură, cu Meteora grecilor. Păstrând, bineînţeles, proporţiile. Grădina Zmeilor este situată la marginea localităţii Gâlgău Almaşului, din comuna sălăjeană Bălan şi este, de fapt, un ansamblu neregulat de stânci, formate aici prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din dealul Închieturi. Vântul şi ploaia, îngheţul iernii şi binevenitul dezgheţ al primăverii au format, apoi, cele mai bizare forme: coloane, metereze, poduri, ciuperci, unele având înăltimi de peste 10-12 metri. Formele ciudate ale stâncilor, dar şi imaginaţia bogată a localnicilor, a făcut ca acestora să le fie atribuite denumiri cu conotaţii supranaturale. Astfel, cele mai mari stânci, în formă de prismă, au fost numite Zmeul şi Zmeoaica, dar sunt şi unele stânci ce poartă denumiri mai... pământene: Moşu, Eva, Dorobanţul Degeţelul, Sfinxul, Călugărul, Căpitanul, Soldaţii, Eva.

6. Cele mai frumoase locuri din Ardeal. Peştera Urşilor

image

Peştera Urşilor este perla Munţilor Apuseni şi face parte din categoria obiectivelor turistice care trebuie vizitate cel puţin odată în viaţă. A fost descoperită în urma unor lucrări executate la o cariera aflată în imediata vecinatăte a satului Chişcău din comuna Pietroasa, judeţul Bihor. Norocosul, al cărui nume s-a legat pentru totdeauna de Peştera Urşilor, este Traian Curta. Pe atunci la carieră, iar în urma unei explozii controlate, de rutină, a observat o gaură  în rocă, aceasta dovedindu-se a fi singura cale de acces către o lume din adâncuri, extrem de spectaculoasă.

7. Salina Turda

image

Sursa foto-designboom.com

Situaţă la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, Salina Turda promite să fie interesantă încă de la vederea clădirii de la suprafaţă. Milioane de turişti i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea ei, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Transilvania. Aduce cu un avanpost din filmele SF. Este luminată de mii de becuri şi beculeţe, iar aerul sărat parcă îţi intră în creieri, nu în plămâni. Odată ajunşi în subteran, turiştii se pot pregăti de aventură.

8. Cetatea Alba Carolina, printre cele mai frumoase locuri din Ardeal

Sursa foto-wikipedia.org

Cetatea Alba Carolina este considerată noua perlă turistică a Transilvaniei. După aproape 15 ani de lucrări de restaurare, cu costuri de peste 50 de milioane de euro, Cetatea Alba Carolina se prezintă ca o nestemată ce trebuie descoperită de fiecare român.  Cetatea Alba Carolina îşi redescoperă strălucirea de altădată. Piaţa centrală din Cetate, din imediata apropiere a Universităţii, a devenit locul unde au loc evenimente cultural-distractive. Garda Traseului porţilor, Garda Romană şi războinii daci au devenit atracţii de neimaginat în urmă cu câţiva ani. În fiecare vineri, sute de spectatori asistă la “războaiele” daco-romane din spaţiul existent în faţa Porţii a IV-a. Trupa este compusă din 12 soldaţi şi conţine arcaşi, căpetenie, mare preot, înarmaţi cu săbii curbe, suliţe şi tot echipamentul, aşa cum era cel al dacilor adevăraţi. Aceste proiecte precum şi evenimentele ce au loc săptămânal aici dau “viaţă” Cetăţii.

9. Castelul Karolyi

image

Sursa foto-gazetanord-vest.ro

Cine ajunge în judeţul Satu Mare nu trebuie să rateze vizitarea Castelului Karolyi din Carei care este, fără dar şi poate, cel mai important obiectiv turistic din judeţ. În acel loc istoria, legenda, misterul şi frumuseţea locurilor se împleteşte spectaculos. Aşezat în centrul oraşului, castelul întemeiat în urmă cu sute de ani de familia Károlyi este un blazon nu doar pentru ”villa Karul” ci şi pentru întreaga regiune. Construcţie impresionantă, poate una dintre cele mai frumoase din Transilvania şi din România, Castelul Károlyi a fost în timpuri străvechi gazda unor cărturari ca Grigore Maior, poeţi – Petőfi Sándor, Ady Endre, dar şi oameni de stat de la prinţul moştenitor Rudolf la regele Ferdinand al României. 

10. Cele mai frumoase locuri din Ardeal. Cimitirul Vesel

sapanta

Devenit celebru datorită crucilor mormintelor viu colorate, cu picturi extrem de sugestive care înfăţişează scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate, cimitirul Vesel de la Săpânţa este un obiectiv ce nu trebuie ratat de pe harta turistică a Ardealului. Aspectul cimitirului, modul în care au fost construite crucile şi scurtele poezii inspirate din viaţa celor la căpătâiul cărora au fost aşezate impresionează sutele de turiştii care-i trec pragul an de an.

Vă mai recomandăm:

Concedii de primăvară: Cât te costă să-ţi petreci „vacanţa la ţară“

Castelul Corvinilor şi Mănăstirea Prislop au transformat Hunedoara într-un pol al turismului: peste 100.000 de vizitatori

Paradisul de pe litoral, protejat de invazia turiştilor. Pe plajele Vadu şi Corbu vor fi amenajate locuri de parcare şi vor fi montate panouri

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite