Cel mai bogat ţigan din Moldova, prins cu mita-n parcare. Cum şi-a traficat bulibaşa pe 30.000 de euro influenţa în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferdinant Stanescu a fost arestat
Ferdinant Stanescu a fost arestat

Ferdinant Stănescu, cel mai bogat ţigan din România a fost arestat pentru 30 de zile, fiind prins de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Oradea în timp ce lua mită, după ce s-a lăudat că poate interveni pe lângă trei magistraţi în vederea eliberării din arest a unui administrator din Bihor.

Procurorii DNA Oradea îl acuză pe Ferdinant Stănescu, bulibaşa comunităţii de romi din Grajduri, judeţul Iaşi de trafic de influenţă după ce a fost prins în flagrant, în parcarea unui hotel din staţiunea Băile Felix, la scurt timp după ce a primit mită 12.000 de euro.

Stănescu a pretins 30.000 de euro de la familia lui Emil Mance, administratorul unei firme de mezeluri din Salonta – Bihor, aflat în închisoare într-un dosar instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Cerea mită pentru magistraţi

Bulibaşa din Iaşi a susţinut că are posibilitatea de a interveni asupra a trei magistraţi, un procuror şi doi judecători, pe care să îi determine să elibereze din arest pe Mance.

Pe 25 noiembrie, Stănescu s-a întâlnit în Bistriţa cu soţia şi fiica lui Mance, ocazie cu care le-a cerut 30.000 de euro, 10.000 de euro pentru fiecare magistrat, bani ce urmau să fie remişi în două tranşe egale. În schimbul primirii sumei respective, bulibaşa le-a promis că îşi va execita influenţa asupra a trei magistraţi, care să propună şi în acelaşi timp să dispună punerea în libertate a afaceristului bihorean.

Pe 9 decembrie, în urma unor discuţii telefonice dintre Stănescu şi soţia lui Mance, aceştia au stabilit să se întâlnească în parcarea hotelului Internaţional din Băile Felix pentru remiterea primei tranşe de bani, aşa cum a fost înţelegerea.

Ferdinant a mers cu o maşină la Băile Felix, fiind însoţit de unul dintre fiii săi. Pe tot parcursul negocierilor Stănescu a fost înregistrat, lucru de care nu a fost străin. În timpul întâlnirii cu cele două femei, Ferdinant Stănescu le-a spus acestora să nu aibă asupra sa telefoanele mobile, şi a fost mereu atent la camerele de supraveghere, pentru a nu fi filmat. În ziua în care a luat banii, anchetatorii notează că bulibaşa a devenit, la un moment dat, prudent, având suspiciuni că ar fi înregistrat.

„Comportamentul său a devenit şi mai prudent la ultima întâlnire, când, conform declaraţiilor martorelor, «am adus vorba de scopul întâlnirii noastre, şi l-am întrebat cum să facem, referindu-mă la modul de remitere a sumei de bani în euro aflată asupra noastră, Stănescu Ferdinant a refuzat să discute acest subiect, a devenit suspicios, ne-a întrebat dacă am fost urmărite sau dacă nu cumva am fost păcălite să ne pună cineva tehnică de înregistrare, s-a uitat pe pereţii restaurantului după camerele de înregistrare şi a devenit foarte precaut, a schimbat rapid subiectul discuţiei şi ne-a cerut să discutăm despre curele de transmisie»“, se arată în referatul de propunere a arestării preventive. 

Fiica lui Mance a fost cea care i-a dat banii buşlibaşei din Iaşi, moment în care a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupţie. De altfel, bulibaşa a declarat după ce a fost prins că, de fapt, banii pe care îi avea asupra sa erau în contul unei tranzacţii cu curele de transmisie pentru maşini, pe care urma să o facă cu denunţătoarea. Cu toate acestea, în timpul întâlnirii cu cele două femei, Ferdinant Stănescu a fost întrebat dacă poate să faciliteze eliberarea lui Emil Mance, însă a refuzat să răspundă, alegând să scrie pe o bucată de hârtie: „Se rezolvă imediat“. „Ne-a pus şerveţelul mai aproape de noi să-l putem citi, iar ulterior l-a luat şi l-a pus într-un buzunar“, au declarat la DNA martorele. 

În referatul de propunere a arestării, procurorii anticorupţie mai arată că  bulibaşa Stănescu se lăuda în timpul întâlnirilor că  şi-ar mai fi ajutat şi alte rude să scape din diverse dosare penale. De asemenea, Stănescu s-ar fi lăudat că îl cunoaşte pe procurorul care instrumenta dosarului lui Emil Mance, dar şi pe un procuror de la DNA Oradea sau pe şeful IPJ Iaşi.

Avere fabuloasă

Ferdinant Stănescu era cercetat de procurorii DNA Oradea încă din 24 noiembrie, la două zile după ce a solicitat rudelor lui Emil Mance cei 30.000 de euro. Avocatul Paul Cristea, apărătorul lui Stănescu a declarat că va ataca la Curtea de Apel măsura dispusă de magistraţii Tribunalului Bihor.

 La începutul acestui an, Ferdinant Stănescu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru ultraj, fapt invocat şi de procurorii care au solicitat acum două zile arestarea sa.

În această toamnă, în urma unor percheziţii, bihoreanul Emil Mance a fost arestat. El era administratorul firmei Alchim Aliment SRL, şi se pare că era capul unei reţele care a prejudiciat statul român cu peste trei milioane lei.

Averea lui Ferdinand Stănescu îl clasează cu mult peste alte persoane de etnie rromă mai cunoscute în ţara noastră. Maneliştii Adi Minune, Florin Salam sau Nicolae Guţă aveau la un loc, în urmă cu doi ani, o avere aproximativ egală cu cea a bulibaşei din Grajduri. Bulibaşa a început să facă avere imediat după Revoluţie. Atunci a început să cumpere tablă şi fier vechi de la Sidex Galaţi, pe care o vindea mai scump.

În 2010, era cotat ca al treilea cel mai bogat ţigan din România şi cel mai bogat din Moldova, cu o avere estimată la 7 milioane de euro.

Vă mai recomandăm:

Unul dintre cei mai bogaţi ţigani din România, prins când lua mită pentru trei magistraţi. Flagrant delictul, realizat într-o parcare din staţiunea Felix

FOTO Vila pictată cu semnul euro a lui Ferdinant Stănescu, bulibaşa de Grajduri arestat de DNA. Liderul ţiganilor a luat şpagă deşi ştia că este înregistrat

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite