Ce rol au măselele de minte, cât rău ne fac şi când vor dispărea: explicaţiile stomatologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Molarii de minte sunt consideraţi inutili de tot mai mulţi specialişti, ba chiar pe cale de disparţie. Dispariţia lor nu ar avea, însă, nicio consecinţă asupra organismului, susţin stomatologii.

Ca urmare a dezvoltării omului, a modificării masticaţiei şi a alimentaţiei moderne, maxilarele s-au micşorat şi nu mai permit apariţia tuturor celor patru molari de minte, ei rămân incluşi şi vor fi descoperiţi radiologic întâmplător.

Ultimii apăruţi, molarii de minte sau, popular, măselele de minte, ajung să facă mai mult rău decât bine organismului. Ba mai mult, sunt consideraţi în literatura de specialitate ca "reces evolutiv", specialiştii afirmând că în timp, odată cu evoluţia speciei umane, vor dispărea pentru că nu au niciun rol sau prea puţin în masticaţie.

“Frecvent la erupţie produc probleme: înghesuiri dentare, datorită actiunii de presiune pe dinţii din faţă, apar pericoronarite, adică inflamaţia gingiei cu infecţia ei, care duce la dureri foarte mari până în articulaţie- ureche, ochi etc.Pot să rămână incluşi în os şi să erupă odată cu extracţia dinţilor din faţă sau să nu erupă niciodată”, ne-a explicat dr. Vlad Deac, medic stomatolog.

Molarii de minte ies începând cu vârsta de 17-18 ani fapt pentru care au şi denumirea de "măsele de minte", fiind al treilea rând de molari. Probleme apar şi la extracţia sau la tratamentul lor. Aceste probleme apar din cauza vecinătăţilor jos cu canalul nervului mandibular, iar sus cu tuberozitatea maxilară. De asemenea, apar probleme la extracţie şi tratament şi datorita faptului ca sunt mulţi pacienti "cu gura mica" şi nu ai acces”, a mai explicat dr. Vlad Deac.

Se recomandă extragerea lor atunci când sunt parţial erupţi şi nu au spaţiu suficient sau în cazul în care generează durere şi discomfort, când nu pot fi curăţaţi corect şi nu au o utilitate imediată, dacă sunt cariaţi profund, ştiut fiind faptul că ei se cariază mult mai repede şi mai profund decât ceilalţi molari sau dacă sunt dureroşi.

Vă mai recomandăm:

Unii părinţi îşi doresc mai curând bani pentru copiii lor decât sănătate

Primul transplant de cap din lume şi-a găsit voluntar: cine este rusul dispus să-şi doneze capul

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite