Ce aparate minune conţine containerul multi-risc primit de ISU Crişana
0Un container multi-risc destinat optimizării operaţiunilor de căutare-salvare a victimelor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă majore, a ajuns în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” Bihor.
“Beneficiul principal al acestui container este dotarea suplimentară cu echipamente de ultimă generaţie pentru căutarea-salvarea persoanelor în diferite medii, în primul rând la cutremur, cu persoane surprinse sub dărâmături. Este gândit ca un tot unitar în condiţiile cele mai dificile. Dar nu numai atât, echipamentele permit utilizarea pe scară largă şi la alte categorii de intervenţii, atât pentru pătrunderi, cât şi pentru iluminat, pentru asigurarea energiei electrice, în toate misiunile pe care noi le avem”, a declarat inspectorul şef al ISU Crişana, colonelul Sorin Caba.
Acest tip de echipament modern va permite intervenţii de lungă durată în condiţii dificile sau foarte dificile, cu prăbuşiri de construcţii şi va fi disponibil la nivelul ISU pentru întregul judeţ.
Containerul este în valoare de 1,1 milioane de lei, în timp ce valoarea camionului de transport este de 620.000 de.
Containerul, lung de 6,4 metri, lat de 2,5 m şi înalt de 2,2 metri, are o greutate de opt tone. Acesta conţine, în sertare şi rafturi, cărucioare şi lăzi metalice, în interiorul cărora sunt aşezate echipamente diverse, de la un cort militar (cu încălzire), sisteme pneumatice de ridicare, echipamente de descarcerare, de pătrundere, echipamente pentru imobilizarea pacienţilor, tărgi de transport speciale, unelte, trei generatoare electrice, chiar şi materiale de construcţii, aparat pentru detecţia curentului electric fără atingere şi multe alte echipamente specifice (PSI, de protecţie pompieri, salvare de la înălţime etc).
O noutate pentru ISU în acest container este un aparat de detectare a persoanelor surprinse sub dărâmături sau sub alte materiale, având posibilitatea de a asculta şi de a vedea imagini din locuri strâmte. Sistemul este compus din cameră articulată, cu braţ telescopic de 4 metri şi senzori acustici.
"Dacă victima este în viaţă şi îşi face cunoscută prezenţa prin lovituri sau prin strigăt, cu acest echipament putem să-i găsim. Sistemul de senzori ne permite determinarea unui semnal foarte redus care poate fi separat de zgomotele ambientale şi ne poate confirma prezenţa unei persoane", a precizat colonelul Caba.
Instituţia a fost dotată, recent, cu acest container, judeţul fiind printre primele zece din ţară care l-au primit.
Asemenea containere au fost achiziţionate la nivel naţional şi vor fi distribuite, până la finalul anului, la nivelul întregii ţări. Anul acesta, ISU a mai primit un autocamion pentru transportul acestui container.
În anul 2016, în dotarea ISU au mai intrat 10 echipamente, menite să optimizeze intervenţiile în situaţii de urgenţă.