Afaceriştii Fechete şi Bonica au fost trimişi în judecată. 8 milioane de lei, prejudiciul adus statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Fechete a fost arestat foto-ebihoreanul.ro
Daniel Fechete a fost arestat foto-ebihoreanul.ro

Trei administrator bihoreni au reuşit să dea un tun de opt milioane de lei, prin evaziune fiscală. Doi dintre ei, respectiv Cosmin Bonica şi Dan Fechete sunt în arest, în timp ce Ioan Cozac va fi judecat în libertate.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor au finalizat cercetările faţă afaceriştii Cosmin Bonica, Dan Fechete şi Ioan Cozac bănuiţi de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi obţinerea ilegală de fonduri.

Astfel, în perioada 2011 – decembrie 2013, firma lui Bonica ar fi înregistrat în evidenţele contabile facturi fictive provenind de la alte două societăţi, ambele fără activitate, administrate de Ioan Cozac. Iniţial, facturile au fost emise către firma lui Bonica, iar ulterior, din 2012, au fost “plimbate” întâi printr-o societate intermediară, administrată tot de Cosmin Bonica.

Circuitul facturilor avea un dublu rol, fiind folosite de Bonica pentru a-şi diminua TVA şi impozitul pe profit datorat statului, dar şi pentru a majora devizele unor lucrări publice pe care le avea de executat. Anchetatorii au găsit mai multe facturi emise de o firmă către societatea deţinută de Bonica, inserate în situaţiile de lucrări prezentate spre decontare primăriilor comunelor bihorene Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu, cu care cea de-a doua firmă a lui Bonica avea contracte pentru execuţia infrastructurii de apă şi apă uzată.

Contractele fictive între cele două societăţi au fost încheiate pentru închirierea de echipamente (buldoexcavatoare, excavatoare, cilindru compactor, autogreder şi autobasculante), deşi una dintre firme nu a deţinut niciodată asemenea utilaje, dar pentru care administraţiile locale au decontat chirii în valoare de peste 1,9 milioane lei.

La fel ar fi procedat şi administratorul Dan Fechete în cazul lucrărilor de amenajare a Grădinii Zoologice şi la extinderea Cimitirului Municipal din Oradea, incluzând în devize facturi în valoare de 744.000 lei şi 618.388 euro, provenind de la aceeaşi firmă de la care veneau facturile pentru societatea lui Bonica, pentru prestări de servicii care, în realitate, nu au fost executate. În total, potrivit calculelor făcute de anchetatori, cei doi oameni de afaceri au provocat un prejudiciu de 6,1 milioane de lei şi 600.000 de euro bugetului de stat şi celor ale administraţiilor locale pe care le-au înşelat.

“Prejudiciul total provocat astfel bugetului de stat a fost estimat până în prezent la aproximativ 8.000.000 lei. În cauză urmează să fie luate măsuri asiguratorii în vederea recuperării integrale a prejudiciului”, a precizat subcomisar Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

   Mai puteti citi:

Mandat de arestare pentru prim procurorul Vasile Popa, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor

Prim procurorul Vasile Popa, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a fost arestat pentru 30 de zile. După ce a primit mandat de reţinere pentru 24 de ore, în această seară magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să-l aresteze preventiv.

Directorul Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna", reţinut pentru dare de mită şi trafic de influenţă

Directorul Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna" din Oradea este audiat de către judecătorii Tribunalului Bihor, după ce, luni seara, a fost reţinut, pentru 24 de ore, de către procurorii Parchetului. Este acuzat de trafic de influenţă, dare de mită, şi în acelaşi timp există suspiciunea că ar fi luat mită pentru Bacalaureat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite